Нису усаглашена рјешења за Мостар

Интерресорна радна група за припрему измјена и допуна изборног законодавства БиХ усагласила је данас 32 амандмана на Изборни закон БиХ, али нису понуђена рјешења за одржавање локалних избора у Мостару.

Босна и Херцеговина 02.03.2016 | 20:59
Нису усаглашена рјешења за Мостар

Предсједник Интерресорне радне групе Бранко Петрић рекао је да рјешења за град Мостар нису понуђена на сједници, те да то питање зависи од договора политичких фактора, што ће бити услов да 2. или 3. маја буду расписани локални избори.

"Техничке измјене закона преовлађују. Питање цензуса није добило потребну већину, остаје постојећи цензус. Код питања типа карактера листа, остају постојећа рјешења, односно отворене листе. Код унутарстраначких листа знатно се диже цензус за мијењање мјеста на страначким листама са пет на 30 одсто страначких гласова. То изгледа много, али није јер су листе отворене", рекао је Петрић новинарима након сједнице.

Када је ријеч о бирачким одборима, и даље остаје стари начин њиховог избора.

"Близу 50.000 чланова броје бирачки одбори у БиХ. Они јесу најслабија карика, али код 98 одсто тих бирачких одбора нема проблема. Остали одбори праве проблеме јер нема довољно обуке и зато се новчано санкционишу. Централна изборна комисија ће на терену мијењати ствари", навео је Петрић.

Према његовим ријечима, прихваћен је приједлог да најмање 40 одсто мање заступљеног пола, било да је женски или мушки, мора бити заступљен на кандидатској листи.

Члан Радне групе Лазар Продановић рекао је да су повећане таксе за кршење изборног процеса које су сада примјерене.

"Равноправна заступљеност у бирачким одборима политичких субјеката од 50 одсто - није прошла. Видјећемо да ли ће се нешто промијенити до сљедеће седмице када ћемо се изјашњавати о амандаманима и усвајати измјене Закона о финансирању политичких странака", истакао је он.

Продановић је рекао да је важна промјена о повећању броја преференцијалних гласова унутар отворених листи са пет на 30 одсто. "Легитимитет изабраног званичника биће значајно већи са овим процентом, даће правичнији баланс", појаснио је он.

Члан Радне групе Борјана Кришто оцијенила је да је Радна група понудила добре приједлоге који ће побољшати положај жена приликом кандидовања на изборима.

Према њеним ријечима, промјене су највише заговарале странке које немају жена у парламентима.

"Када је ријеч о граду Мостару, све се чини да се на политичком нивоу ријеши ово питање. На нивоу парламентарне већине треба тражити рјешење. ХДЗ чини све што може, али не зависи само од нас", појаснила је Кришто.

Сагласност је постигнута и за повећање броја потписа за одређене нивое власти, а усаглашеним амандманима даје се могућност, уколико неко од кандидата освоји број гласова до трећине у односу на најниже додијељени мандат, враћања таксе за кандидатуру политичком субјекту или независном кандидату након верификације изборних резултата.

Договорена су и побољшања у вези са радом бирачких одбора, а дефинисана је позиција коалиција политичких партија при кандидовању за одређени ниво власти.

Листа лица која се не могу кандидовати на изборе јер обављају неке послове, према рјешењу усаглашеном у Интерресорној радној групи, требало би да буде проширена на гувернера и вицегувернера Централне банке БиХ, те главне ревизоре БиХ.

Сагласност је постигнута и за шест амандмана на измјене и допуне Закона о финансирању политичких партија, у складу са препорукама Групе Савјета Европе за борбу против корупције /ГРЕКО/.

Рок за усвајање измјена и допуна Изборног закона јесте крај априла да би били примијењени на октобарским локалним изборима у БиХ.

Коментари / 0

Оставите коментар