ИХФ промијенио правила! Рукомет се мијења!

Светска федерација уводи нова правила која ће почети да важе од 1. јула 2016. "Шот клок" и даље остаје само жеља.

Остали спортови 05.03.2016 | 12:20
ИХФ промијенио правила! Рукомет се мијења!

Међународна рукометна Федерација (ИХФ) објавила је измену правила рукометне игре која би требало да заживе до 1. јула ове године, пише Балкан-хандбалл.цом!

Промене су ратификоване од савета ИХФ у Сочију и објављене на последњем Конгресу 6. новембра.

Пет правила је тестирано на СП јуниора и кадета у Бразилу и Русију и односе се на:

1. Голман као играч:

Голман може бити коришћен као седми играч у пољу.

2. Повређени играч:

Повређени играч мора напустити терен после примања медицинске помоћи и може поново ући у игри тек након трећег напада свог тима.

3. Пасивна игра:

После подизања руке од стране судије, тим има максимално шест додавања пре шута на гол. Судије неће имати потпуно слободу да одлуче када је напад пасиван, већ после шестог додавања бити у обавези да прекину напад и лопту доделе екипи која се бранила.

4. Последњи минут:

У правилима 8:5, 8:6 и 8:10д, термин „последњи минут меча“ требало би да буде замењен са „последњих 30 секунди меча“. Што значи да ће се сваки тежак фаул у последњих пола минута показивати црвени картон и аутоматски свирати седмерац.

5. Плави картон:

Судије добијају плави картон поред црвеног и жутог како би биле још одређеније поводом дисквалификације играча. Ако се покаже плави картон, писана изјава ће бити додата извештају о коме ће Дисциплинска Комисија донети одлуку.

Упркос томе што многи сматрају да би временско ограничење напада био револуционаран подухват у правилима рукометне игре, у ИХФ још немају храбрости за овакав потез.

Коментари / 0

Оставите коментар