ИСИС погубио осморицу холандских џихадиста

Припадници Исламске државе погубили су у Сирији осморицу Холанђана, чланова те екстремистичке групе, оптуживши их за дезертерство, саопштили су данас активисти.

Свијет 01.03.2016 | 21:10
ИСИС погубио осморицу холандских џихадиста

"Исламска држава је погубила осморицу холандских бораца у Мадану, у провинцији Рака, пошто их је оптужила за побуну и покушај дезертерства", навео је на Твитеру Абу Мохамад, члан грађанске групе новинара "Рака се тихо убија" (РБСС).

Протеклог мјесеца тензије у Раки су узаврле између 75 холандских џихадиста, међу којима има и бораца мароканског поријекла, и оперативаца Исламске државе из Ирака, тврди РБСС, пренијела је агенција АФП.

Та новинарска група наводи да су чланови Исламске државе заробили још тројицу холандских џихадиста и оптужили их да су жељели да побјегну, а једног од њих су претукли на смрт током испитивања.

Асад нуди амнестију

Лидери Исламске државе у Раки су одредили изасланика који је требало да ријеши спор унутар чланова холандске ћелије, али су га они убили, наводи РБСС.

Потом су лидери Исламске државе у Ираку наложили да буду ухапшени сви чланови холандске групе и да их држе затворене у Табаки и Мадану у Сирији.

АФП наводи да сиријска Опсерваторија за људска права није могла да потврди ове наводе.

Према подацима холандске обавјештајне службе, 200 људи из Холандије, међу којима 50 жена, придружило се такозваној Исламској држави у Сирији и Ираку.

Истовремено, предсједник Сирије, Башар ел Асад, јуче је предложио наоружаним припадницима опозиционих група амнестију и могућност да се врате мирном животу.

Затворити границу

"Положите оружје ако желите да учествујете у политичком процесу. Најважније је, с тачке гледишта права и устава, с тачке гледишта интереса сиријског становништва и принципа који су на снази у свакој држави, да они, будући грађани, немају право да иду с аутоматима и пуцају на друге људе. Не тражимо ништа друго. Као што је било речено, они добијају неограничену амнестију", рекао је Асад у интервјуу за њемачку телевизију АРД.

Шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров, јуче је затражио затварање сиријско-турске границе.

"У конвојима с хуманитарном помоћи из Турске у Сирију се пребацује оружје за милитанте", изјавио је Лавров на сједници Савјета УН за људска права.

"Посебан задатак јесте да буде прекинута помоћ терориста споља, за шта је потребно да буде затворена граница између Турске и Сирије, преко које се пребацује оружје милитаната, између осталог, и у конвојима с хуманитарном помоћи", нагласио је он.

Коментари / 0

Оставите коментар