ISIS pogubio osmoricu holandskih džihadista

Pripadnici Islamske države pogubili su u Siriji osmoricu Holanđana, članova te ekstremističke grupe, optuživši ih za dezerterstvo, saopštili su danas aktivisti.

Svijet 01.03.2016 | 21:10
ISIS pogubio osmoricu holandskih džihadista

"Islamska država je pogubila osmoricu holandskih boraca u Madanu, u provinciji Raka, pošto ih je optužila za pobunu i pokušaj dezerterstva", naveo je na Tviteru Abu Mohamad, član građanske grupe novinara "Raka se tiho ubija" (RBSS).

Proteklog mjeseca tenzije u Raki su uzavrle između 75 holandskih džihadista, među kojima ima i boraca marokanskog porijekla, i operativaca Islamske države iz Iraka, tvrdi RBSS, prenijela je agencija AFP.

Ta novinarska grupa navodi da su članovi Islamske države zarobili još trojicu holandskih džihadista i optužili ih da su željeli da pobjegnu, a jednog od njih su pretukli na smrt tokom ispitivanja.

Asad nudi amnestiju

Lideri Islamske države u Raki su odredili izaslanika koji je trebalo da riješi spor unutar članova holandske ćelije, ali su ga oni ubili, navodi RBSS.

Potom su lideri Islamske države u Iraku naložili da budu uhapšeni svi članovi holandske grupe i da ih drže zatvorene u Tabaki i Madanu u Siriji.

AFP navodi da sirijska Opservatorija za ljudska prava nije mogla da potvrdi ove navode.

Prema podacima holandske obavještajne službe, 200 ljudi iz Holandije, među kojima 50 žena, pridružilo se takozvanoj Islamskoj državi u Siriji i Iraku.

Istovremeno, predsjednik Sirije, Bašar el Asad, juče je predložio naoružanim pripadnicima opozicionih grupa amnestiju i mogućnost da se vrate mirnom životu.

Zatvoriti granicu

"Položite oružje ako želite da učestvujete u političkom procesu. Najvažnije je, s tačke gledišta prava i ustava, s tačke gledišta interesa sirijskog stanovništva i principa koji su na snazi u svakoj državi, da oni, budući građani, nemaju pravo da idu s automatima i pucaju na druge ljude. Ne tražimo ništa drugo. Kao što je bilo rečeno, oni dobijaju neograničenu amnestiju", rekao je Asad u intervjuu za njemačku televiziju ARD.

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, juče je zatražio zatvaranje sirijsko-turske granice.

"U konvojima s humanitarnom pomoći iz Turske u Siriju se prebacuje oružje za militante", izjavio je Lavrov na sjednici Savjeta UN za ljudska prava.

"Poseban zadatak jeste da bude prekinuta pomoć terorista spolja, za šta je potrebno da bude zatvorena granica između Turske i Sirije, preko koje se prebacuje oružje militanata, između ostalog, i u konvojima s humanitarnom pomoći", naglasio je on.

Komentari / 0

Ostavite komentar