АБА одбила ФИБА-у, клубови гледају ка Барселони и Евролиги!

Скупштина клубова АБА лиге на састанку у Београду одлучила је да не потпише споразум о преузимању деоница ФИБА Лиге шампиона.

Кошарка 02.03.2016 | 09:40
АБА одбила ФИБА-у, клубови гледају ка Барселони и Евролиги!

АБА лига остаје верна Евролиги, па шта буде на крају!

Кошаркашка Европа дефинитивно ће следеће сезоне бити разврстана у две колоне, а како стоје ствари после Скупштине АБА лиге одржане у уторак у Београду, клубови региона близу су одлуке да стану уз Ђордија Бертомеуа и компанију "Еуролеагуе Баскетбалл"!

Из седишта Евролиге у Барселони, понуђено је место у елитном такмицењу прваку АБА лиге и даље по пласману најмање три места у Еврокупу, док је ФИБА понудила формуле "3+1" и "2+1" за директно учесће у "Лиги шампиона", односно у квалификацијама.

При чему није прецизирано од чега зависи број директних учесника такмичења које ће премијерно издање имати у сезони 2016./17..

Скупштина АБА лиге није потписала споразум о преузимању пет одсто деоница у будућем руководећем предузећу "Лиге шампиона", који је требало послати ФИБА до среде 2. марта.

МОНДО незванично сазнаје да си исту одлуку донеле су ВТБ лига, немачка и шпанска лига, а неизвесно је и како ће гласати Италијани.

Челници "Еуролеагуе Баскетбалл" Ђорди Бертомеу и Едуардо Скот, како је најављено, разговараће 10. марта у Загребу са члановима трочланог Председништва АБА лиге (Бокан, Вебер, Човић), директором лиге Новоселом и спортским директором Чабаркапом, где би могао да "падне" коначни договор.

Представници АБА лиге планирају и састанак са људима из ФИБА, иако све указује на то да ће им се захвалити на понуди и определити за организацију која ће (као и приликом првог раскола 2000. године) окупити већину најквалитетнијих европских клубова.

Клубови АБА лиге наредних дана ће, такође, имати састанке са кошаркашким савезима својих земаља, од којих ће тражити подршку регионалној лиги и њиховом опредељењу везаном за европску будућност. Ако све буде спроведено у дело у складу са поменутим закључцима и тенденцијама, у Евролиги 2016/17, која ће бројати 16 клубова, играће сампион АБА лиге, а остали учесници плеј-офа ће у Еврокуп!

То не искључује могућност да други клубови региона постану учесници ФИБА такмичења, Лиге шампиона, или такмичења другог степена, које се такође помиње.

Дефинитивно НЕ Ђиласу
Скупштина је потврдила и да ће се полуфиналне плеј-оф серије (Будућност - Мега и Црвена звезда - Цедевита, највероватније), до две победе, играти 14-15, 21-22. и 28-29. марта. Председник КСС Драган Ђилас недавно је изнео предлог да се плеј-оф АБА лиге одигра тек после првог круга националне лиге Србије, КЛС.

Коментари / 0

Оставите коментар