ABA odbila FIBA-u, klubovi gledaju ka Barseloni i Evroligi!

Skupština klubova ABA lige na sastanku u Beogradu odlučila je da ne potpiše sporazum o preuzimanju deonica FIBA Lige šampiona.

Košarka 02.03.2016 | 09:40
ABA odbila FIBA-u, klubovi gledaju ka Barseloni i Evroligi!

ABA liga ostaje verna Evroligi, pa šta bude na kraju!

Košarkaška Evropa definitivno će sledeće sezone biti razvrstana u dve kolone, a kako stoje stvari posle Skupštine ABA lige održane u utorak u Beogradu, klubovi regiona blizu su odluke da stanu uz Đordija Bertomeua i kompaniju "Euroleague Basketball"!

Iz sedišta Evrolige u Barseloni, ponuđeno je mesto u elitnom takmicenju prvaku ABA lige i dalje po plasmanu najmanje tri mesta u Evrokupu, dok je FIBA ponudila formule "3+1" i "2+1" za direktno učesće u "Ligi šampiona", odnosno u kvalifikacijama.

Pri čemu nije precizirano od čega zavisi broj direktnih učesnika takmičenja koje će premijerno izdanje imati u sezoni 2016./17..

Skupština ABA lige nije potpisala sporazum o preuzimanju pet odsto deonica u budućem rukovodećem preduzeću "Lige šampiona", koji je trebalo poslati FIBA do srede 2. marta.

MONDO nezvanično saznaje da si istu odluku donele su VTB liga, nemačka i španska liga, a neizvesno je i kako će glasati Italijani.

Čelnici "Euroleague Basketball" Đordi Bertomeu i Eduardo Skot, kako je najavljeno, razgovaraće 10. marta u Zagrebu sa članovima tročlanog Predsedništva ABA lige (Bokan, Veber, Čović), direktorom lige Novoselom i sportskim direktorom Čabarkapom, gde bi mogao da "padne" konačni dogovor.

Predstavnici ABA lige planiraju i sastanak sa ljudima iz FIBA, iako sve ukazuje na to da će im se zahvaliti na ponudi i opredeliti za organizaciju koja će (kao i prilikom prvog raskola 2000. godine) okupiti većinu najkvalitetnijih evropskih klubova.

Klubovi ABA lige narednih dana će, takođe, imati sastanke sa košarkaškim savezima svojih zemalja, od kojih će tražiti podršku regionalnoj ligi i njihovom opredeljenju vezanom za evropsku budućnost. Ako sve bude sprovedeno u delo u skladu sa pomenutim zaključcima i tendencijama, u Evroligi 2016/17, koja će brojati 16 klubova, igraće sampion ABA lige, a ostali učesnici plej-ofa će u Evrokup!

To ne isključuje mogućnost da drugi klubovi regiona postanu učesnici FIBA takmičenja, Lige šampiona, ili takmičenja drugog stepena, koje se takođe pominje.

Definitivno NE Đilasu
Skupština je potvrdila i da će se polufinalne plej-of serije (Budućnost - Mega i Crvena zvezda - Cedevita, najverovatnije), do dve pobede, igrati 14-15, 21-22. i 28-29. marta. Predsednik KSS Dragan Đilas nedavno je izneo predlog da se plej-of ABA lige odigra tek posle prvog kruga nacionalne lige Srbije, KLS.

Komentari / 0

Ostavite komentar