"Избјеглице немају право да бирају"

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да "избеглице немају право да бирају у којој ће земљи чланици ЕУ тражити азил".

Свијет 01.03.2016 | 16:59
"Избјеглице немају право да бирају"

Немачка канцеларка је рекла да је сада примарни циљ у Европи успоставити механизам за расподелу избеглица, које стижу у Грчку, по другим европским земљама.

Меркелова је рекла да се тренутна ситуација са мигрантима, чији број расте на граници Грчке и Македоније, не може упоредити са стањем прошлог септембра, када се она сагласила да прими хиљаде људи тада нагомиланих у Мађарској.

Меркел је, после састанка са хрватским премијером Тихомиром Орешковићем у Берлину, рекла да су протеклих месеци спроведене припреме за решавање питања стотина људи који дневно пристижу у Грчку, преноси АП.

"Постоје могућности за смештај у Грчкој, и требало би их употребити за избеглице", рекла је Меркел.

Немачка канцеларка је указала и да слике миграната, који очајнички покушавају да стигну до Западне Европе преко Балкана, показују колико је неопходан самит ЕУ који је заказан за 7. март.

Она је додала да има редовне контакте са грчким премијером Алексисом Ципрасом.

"Морамо да се суочимо са тешком ситуацијом у Грчкој ... и вратимо се Шенгенском систему што пре", закључила је Меркел.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило. Микић

01.03.2016 16:14

Избјеглице су дошле у Европу на позив Меркелове. Сада нека ужива са њима. ДЈЕТЕ кад се роди треба љуљати и хранити док оно не порасте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

01.03.2016 16:25

Драга госпођо ти си отворила "Пандорину кутију" и позвала људе да похрле у Њемачку, а сада се правиш невјешта. Па видиш ли да твоји европски савезници неће избјеглице на својој територији. Увјерен сам да ће десетине хиљада избјеглица завршити у Србији, БиХ, Македонији, Црној Гори као предуслов пријема у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ