Напредак за БиХ на пољу енергетике

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић потписао је данас у Бриселу Међународну енергетску повељу, чиме је озваничио приступање БиХ овом међународном документу из области енергетике.

Босна и Херцеговина 01.03.2016 | 16:39
Напредак за БиХ на пољу енергетике

"Потписивањем Међународне енергетске повеље БиХ је 76. земља која је приступила овом документу који представља декларацију политичких намјера са циљем јачања сарадње на пољу енергетике међу земљама потписницама", изјавио је Шаровић за Срну.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ је нагласио да су испоштоване све процедуре унутар БиХ у вези са потписивањем Међународне енергетске повеља.

"Мотив земаља потписница да приступе овој глобалној заједници јесте јачање и успостављање принципа сарадње у области енергетике, подршка модернизацији процеса Енергетске повеље и допринос глобалном управљању енергетиком, као и рад на заштити природних ресурса и заштити околине", рекао је Шаровић, који је Повељу потписао у сједишту Секретеријата Енергетске повеље.

Он је навео да се данас у Бриселу састао и са комесаром ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом у оквиру састанка министара Западног Балкана задужених за енергетику и транспорт.

"Тема састанка са Ханом била је припрема за самит лидера земаља Западног Балкана у Паризу 4. јула. Присутни су били министри задужени за транспорт и енергетику, а разговарано је о пројектима који би били представљени у Паризу", рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, на састанку је разговарано о отклањању такозваних отворених питања и усвојених "меких мјера" у области енергетике и транспорта, недавно у Бечу.

"Има неколико отворених питања за БиХ које треба да се разријеши у наредним седмицама и мјесецима. Главно отворено питање јесте легислатива са Трећим енергетским пакетом, чиме би се омогућило раздвајање и отварање тржишта", додао је Шаровић.

Састанку Шаровића са Ханом у Бриселу присуствовао је и замјеник министра комуникација и транспорта БиХ Саша Далипагић.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Охо

01.03.2016 15:48

Значи слиједи продаја странцима електропривреде, струје ,воде ,ваздуха ,рудника - па шта ће нам и то кад смо све продали !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бого

01.03.2016 16:05

Овај је баш хепи- ко да се ратосиљо неке биједе !

Name

еххее

01.03.2016 18:08

Па није бас тако, продаја се врси онога сто је у минусу, а с обзиром да ми нисмо у плусу дрзати суме и електропривреду, онда иде на продају...

Name

Пеwпи

01.03.2016 15:55

Чуј ,,трећи енергетски пакет раздвајање и отварање тржишта,, и овај лик на слици још се смије ! Боже зна ли он шта је то и шта је потписао !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тица небеска

01.03.2016 16:36

Буђав осмјех и златан зуб !

Name

Рс

01.03.2016 18:21

Најави му се на састанак па му ти објасни ста је потписао.

Name

Ристо Југовић

01.03.2016 16:35

Браво Мирко, најбољи си!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кк

02.03.2016 06:37

Како су њих двојица пповезани!?

Name

марко самардзиц

01.03.2016 16:42

Најбољи министер???????????????????

ОДГОВОРИТЕ