Хрватска Влада шаље војску на границе?

Хрватска Влада ће ускоро покренути измене закона којима би се омогућило учешће војске у чувању границе, пишу загребачки медији.

 

Регион 01.03.2016 | 15:18
Хрватска Влада шаље војску на границе?

Позивајући се на своја сазнања, загребачки дневник Јутарњи лист пише да би у измењеном члану поменутог закона након измене писало да је “надзор државне границе у надлежности Министарства унутрашњих послова” и да “послове надзора државне границе обавља гранична полиција”. Предлагачи промене овог законског прописа били би МУП и Министарство правосуђа.

Закон би се мењао како би се војсци, у случају ескалације избегличке кризе на хрватској граници, омогућило да својим капацитетима помогне полицији у надзору.

Хрватска војска је до сада била ангажована само кроз градњу избегличких кампова и прихват избеглица у Славонији, али без изласка на границу.

Према незваничним информацијама, наводи лист, усвајање ових промена не би значило и аутоматско слање војника на границе, него у тренутку када би се проценило да полиција са својим снагама на њима више не може да контролише ситуацију.

Када би се утврдило да полиција више не може самостално да надзире границу, председница и премијер би заједно могли, позивајући се на Устав, да ангажују војне снаге за чување границе.

Власт и опозиција у Хрватској подељени су о потреби слања војске на границу, па тако председник Хрватског сабора Жељко Рајнер каже да то зависи од безбедносне процене, док бивши министар обране Анте Котромановић (СДП) сматра да Хрватска не треба да жури са слањем војске на границу.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ср

01.03.2016 15:37

У НАСЛОВУ ПИСЕ ВЛАДА ХР САЉЕ ВОЈСКУ НА ГРАНИЦУ! А У ТЕКСТУ ПИСЕ У СЛУЦАЈУ ДА БУДЕ ПОТРЕБНО.

ОДГОВОРИТЕ