Обнавља се најстарија српска библиотека

"Још пре 270 година ова библиотека названа је Књижницом епископије пакрачке, а још век пре тога у њој је започето прикупљање србуља, српских раноштампаних књига", поручио је владила Јован Ћулибрк

Регион 01.03.2016 | 13:38
Обнавља се најстарија српска библиотека

На иницијативу градског менаџера Горана Весића јуче је одржан састанак на коме је одлучено да се организује заједничка акција свих заинтересованих компанија како би се обновила Пакрачка библиотека, једна од најстаријих српских институција културе у Хрватској.

"Ради се о идеји због чијег сам спровођења веома срећан јер сам с владиком Јованом Ћулибрком, епископом пакрачко-славонским о њој разговарао већ пар месеци уназад. Ради се о најстаријој српској библиотеци с друге стране Дрине, старој као и Национална библиотека Велике Британије, а која је страдала током претходног рата. Наша је жеља да је обновимо и уверен сам да ћемо пронаћи компаније које ће радо учествовати у обнови епископске библиотеке. Сматрамо својом обавезом да Град Београд буде поркетач оваквих акција, а на састанку с владиком Јованом, Дејаном Палићем, председником Удружења издавача и књижара Србије и Ратком Дмитровићем, директором и главним уредником “Вечерњих новости” договорили смо зајендички наступ како би српске компаније учествовале у обнови", рекао је Горна Весић, па додао:

"Наравно, након обнове наши издавачи тамо би могли да шаљу књиге, како у ову библиотеку тако и у библиотеку Православне гимназије у Загребу коју похађа 80 ученика, чиме ћемо дати значајан допринос очувању националног идентитета српске деце која живе у Хрватској. Очувањем културних и националних институција истовремено омогућавамо и нашем народу с друге сране Дрине да сачува свој дух, културу и традицију. Постоје тренуци када је човек посебно поносан, а овај састанак чини ме таквим јер радимо важну ствар за будућност нашег народа у Хрватској".

Владика Јован, епископ пакрачко-славонски, указао је од каквог је значаја обнова овог објекта за духовну обнову српског народа.

"Још пре 270 година ова библиотека названа је Књижницом епископије пакрачке, а још век пре тога у њој је започето прикупљање србуља, српских раноштампаних књига. Од њих 38, данас је сачувана 31, као и више од 20.000 књига, међу којима су рукописи, инконабуле настале пре 1500. године и српске књиге штампане у 18. и 19. веку. Сада је то књижевно благо у Митрополији загребачко-љубљанској и одобрен је њихов повратак у Пакрац, чим се заврши обнова епархијског двора", рекао је владика Јован.

Подршку акцији најавио је и Дејан Папић, а Ратко Дмитровић је истакао да се ради о обнови једне од кључних културних институција српског народа, који после Матице српске и Народне библиотеке, баштини највећи број старих српских и византијских књига.

Када буде обновљена, библиотека ће имати собу посвећену професору Ивану Хитију који је 1992. године, након што је видео оштећену цркву и разбацане књиге у дворишту организовао спасавање књига, због чега је избачен из хрватске војске. Књиге је пренео у Националну свеучилишну књижицу у Загребу, а Митрополији загребачко-љубљанској враћене су 2007. године. За овај чин, Иван Хити је 2013. године примио орден Светог цара Константина од патријарха Иринеја.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар