Награда успјешним генерацијама на сцени

Позоришни живот у Лозници почиње од оснивања КУД-а "Караџић" далеке 1850. године, а пољедњих година заузима значајно место у културном животу не само овдашњих људи, већ и оних где наступа лознички ансамбл. То је и био разлог и повод да жири манифестације „Пут ка врху“, коју традиционално организују Универзитет у Новом Саду и "Медиа инвет", додели позоришту из Лознице високо признање „Капетан Мишпа Анастасијевић“.

Свијет 01.03.2016 | 12:00
Награда успјешним генерацијама на сцени

"Миша Анастасијевић је велики српски задужбинар, а то је и позоришни ансамбл КУД „Караџић“ од давне 1850. године до донашњих дана, остављајући културни печат у средишту Вуковог завичаја", стоји у образложењу награде.

"Нажалост нема поузданих података колико је представа од његовог зачетка до данас изведено, али у сећању Лозничана из различитих периода рада позоришта остале су представе: Др, Поп Ћира и поп Спира, Породица Бло, Човек с Марса, Ђидо, После три године, Аз, Буки, Вједи..., Злочин и казна, Николетина Бурсаћ, Сумњиво лице, Угашено огњиште, Ожалошћена породица, Подрињски већници АВНОЈА-а, Јелена Ћетковић, Андра и Љубица, Госпођа министарка, Бановић Страхиња, Церска битка, Звездани дечак, Камен за под главу. Српска драма. Женидба Краља Вукашина. Пигмалион, Чудо у Шаргану, Кус Петлић, Наследници, Венецијанке, Господин Фока", прича професор Драган Тошић, председник КУД-а „Караџић“. Изузетне успехе након недавне премијере почела је да ниже и представа "Народни посланик".

Позориште је учествовало на многобројним смотрама и фестивалима, на којима је освојило прегршт награда за глуму, костимографију, сценографију и режију, као и награде за представу у целини.

Гостовало је у пољском граду Плоцку, на Међународном фестивалу уличног театра, а своје представе лозничко позориште је играло у Републици Српској, Хрватској, Грчкој, Немачкој и многобројним градовима у Србији.


"Из позоришта КУД-а “Караџић” у последњих двадесетак година у свет професионалних „дасака које живот значе“ отиснуло се више од десет глумаца који су, или већ стекли афирмацију, или је још увек стичу, као и они који се на други начин баве позориштем у смислу драматургије, продукције, режије... Љубав према својим занимањима стекли су управо радом у овом позоришту", истиче професор Тошић, чији је долазак на чело КУД-а „Караџић“ означио ренесансу не само позоришта, већ и других ансамбала и секција.

Са три сцене: Дечјом, Омладинским студиом и Драмом, Позориште КУД „Караџић“ тежи ка стварању модерног, успешног репертоарског позоришта. КУД „Караџић“ и Позориште КУД „Караџић“ организатори су већ афирмисаног „Фестивала глумачких остварења“, који се одржава сваког априла од 2007. године.

"Поносни смо на наше позориште и на наше глумце и све оне који им помажу, а локална власт им је обезбедила једну од најсавременијих сцена у Србији", каже Видоје Петровић, градоначелник Лознице. "Лозницу смо, последњих десетак година, успели да подигнемо не само од инфраструктурне агоније, већ и културне учмалости, па смо у средишту културних догађања не само овог дела Србије."

(Аутор: В.Митрић)

Коментари / 0

Оставите коментар