Nagrada uspješnim generacijama na sceni

Pozorišni život u Loznici počinje od osnivanja KUD-a "Karadžić" daleke 1850. godine, a poljednjih godina zauzima značajno mesto u kulturnom životu ne samo ovdašnjih ljudi, već i onih gde nastupa loznički ansambl. To je i bio razlog i povod da žiri manifestacije „Put ka vrhu“, koju tradicionalno organizuju Univerzitet u Novom Sadu i "Media invet", dodeli pozorištu iz Loznice visoko priznanje „Kapetan Mišpa Anastasijević“.

Svijet 01.03.2016 | 12:00
Nagrada uspješnim generacijama na sceni

"Miša Anastasijević je veliki srpski zadužbinar, a to je i pozorišni ansambl KUD „Karadžić“ od davne 1850. godine do donašnjih dana, ostavljajući kulturni pečat u središtu Vukovog zavičaja", stoji u obrazloženju nagrade.

"Nažalost nema pouzdanih podataka koliko je predstava od njegovog začetka do danas izvedeno, ali u sećanju Lozničana iz različitih perioda rada pozorišta ostale su predstave: Dr, Pop Ćira i pop Spira, Porodica Blo, Čovek s Marsa, Đido, Posle tri godine, Az, Buki, Vjedi..., Zločin i kazna, Nikoletina Bursać, Sumnjivo lice, Ugašeno ognjište, Ožalošćena porodica, Podrinjski većnici AVNOJA-a, Jelena Ćetković, Andra i Ljubica, Gospođa ministarka, Banović Strahinja, Cerska bitka, Zvezdani dečak, Kamen za pod glavu. Srpska drama. Ženidba Kralja Vukašina. Pigmalion, Čudo u Šarganu, Kus Petlić, Naslednici, Venecijanke, Gospodin Foka", priča profesor Dragan Tošić, predsednik KUD-a „Karadžić“. Izuzetne uspehe nakon nedavne premijere počela je da niže i predstava "Narodni poslanik".

Pozorište je učestvovalo na mnogobrojnim smotrama i festivalima, na kojima je osvojilo pregršt nagrada za glumu, kostimografiju, scenografiju i režiju, kao i nagrade za predstavu u celini.

Gostovalo je u poljskom gradu Plocku, na Međunarodnom festivalu uličnog teatra, a svoje predstave lozničko pozorište je igralo u Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Nemačkoj i mnogobrojnim gradovima u Srbiji.


"Iz pozorišta KUD-a “Karadžić” u poslednjih dvadesetak godina u svet profesionalnih „dasaka koje život znače“ otisnulo se više od deset glumaca koji su, ili već stekli afirmaciju, ili je još uvek stiču, kao i oni koji se na drugi način bave pozorištem u smislu dramaturgije, produkcije, režije... Ljubav prema svojim zanimanjima stekli su upravo radom u ovom pozorištu", ističe profesor Tošić, čiji je dolazak na čelo KUD-a „Karadžić“ označio renesansu ne samo pozorišta, već i drugih ansambala i sekcija.

Sa tri scene: Dečjom, Omladinskim studiom i Dramom, Pozorište KUD „Karadžić“ teži ka stvaranju modernog, uspešnog repertoarskog pozorišta. KUD „Karadžić“ i Pozorište KUD „Karadžić“ organizatori su već afirmisanog „Festivala glumačkih ostvarenja“, koji se održava svakog aprila od 2007. godine.

"Ponosni smo na naše pozorište i na naše glumce i sve one koji im pomažu, a lokalna vlast im je obezbedila jednu od najsavremenijih scena u Srbiji", kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice. "Loznicu smo, poslednjih desetak godina, uspeli da podignemo ne samo od infrastrukturne agonije, već i kulturne učmalosti, pa smo u središtu kulturnih događanja ne samo ovog dela Srbije."

(Аutor: V.Mitrić)

Komentari / 0

Ostavite komentar