Папрено одлагање смећа у Бијељини

Комунална предузећа из Бијељине за одлагање отпада на регионалној депонији у Бријесници морају платити 40 марака по тони, што је, како тврде, највиша цијена у односу на окружење.

Република Српска 01.03.2016 | 11:30
Папрено одлагање смећа у Бијељини

Директор предузећа "Комуналац" Милорад Стјепановић истиче да због тога то предузеће трпи огромну штету.

- Цијена прикупљања комуналног отпада у Бијељини је најнижа у Републици Српској и износи 0,118 КМ по метру квадратном простора, а истовремено цијена депоновања смећа на бијељинској депонији је највиша у окружењу, 40 КМ по тони - истиче Стјепановић. Он додаје да за исту количину смећа комунална предузећа у Бањалуци плаћају 33 КМ.

"Не можемо прикупити довољно прихода како бисмо покрили све трошкове настале прикупљањем комуналног отпада", објаснио је Стјепановић.

Са друге стране, у предузећу "Еко-деп", које газдује Регионалном санитарном депонијом у Бријесници код Бијељине, одбацују тврдње да је цијена депоновања отпада превисока. Директор тог предузећа Драгиша Марјановић сматра да су то произвољне оцјене.

"Посљедњих пет-шест година радимо са неекономском цијеном одлагања отпада. Примимо у просјеку 30.000 тона годишње, што није довољно за пројектовани капацитет депоније и то јасно показује да радимо у нереалним условима", рекао је Марјановић.

И једни и други слажу се да се на бијељинској депонији одлаже свега 60 одсто од пројектованих количина смећа.

"Поставља се питање гдје завршава остатак смећа. Имамо осјећај да комунална предузећа која довозе отпад на депонију покривају разлику у цијени, јер 'Еко-деп' не може сакупити довољне количине", тврди Стјепановић.

Током прошле године на санитарној регионалној депонији у Бријесници депоновано је око 30.000 тона комуналног отпада, а планом је предвиђено одлагање 70.000 тона отпада.

"Бањалучка депонија годишње заприми 100.000 тона смећа и њихов годишњи приход је више од три милиона марака, а наш 1,1 милион. И ми бисмо били задовољни цијеном од 33 КМ под условом да примимо од 60.000 до 70.000 тона отпада", истиче Марјановић.

Дивље депоније

Заједнички проблем очигледно представља несавјесно понашање појединаца, који отпад одлажу на непрописним мјестима и тако стварају дивље депоније. Према подацима бијељинског предузећа "Комуналац", у Семберији 13 одсто грађана не плаћа услуге одвоза смећа. Несавјесним Бијељинцима почели су да шаљу опомене и тужбе.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лазу

01.03.2016 18:57

Ја бих да плацам али неце нико да вози из насег села.

ОДГОВОРИТЕ
Name

веља

02.03.2016 20:16

Нисте сигурно испостовали пројекат, примјер: немогуце је да еколоска депонија смрди у 2/3 града! НЕМОГУЦЕ!!!!! Цијена, вјероватно да се мање уградјујете тзв. ИМТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахах

02.03.2016 22:23

Ко кога прави лудим овдје, па тона угља у Угљевику коста 60КМ, тона туцаника је 20КМ, тона руде гвоздја је 80КМ, тона Боксита је 40КМ, или смањуј плате или откази, несто се мора подузети,а ако су монополисти довести им приватника да направи депонију, нек их убије са цијеном кад су тако похлепни...

ОДГОВОРИТЕ