Papreno odlaganje smeća u Bijeljini

Komunalna preduzeća iz Bijeljine za odlaganje otpada na regionalnoj deponiji u Brijesnici moraju platiti 40 maraka po toni, što je, kako tvrde, najviša cijena u odnosu na okruženje.

Republika Srpska 01.03.2016 | 11:30
Papreno odlaganje smeća u Bijeljini

Direktor preduzeća "Komunalac" Milorad Stjepanović ističe da zbog toga to preduzeće trpi ogromnu štetu.

- Cijena prikupljanja komunalnog otpada u Bijeljini je najniža u Republici Srpskoj i iznosi 0,118 KM po metru kvadratnom prostora, a istovremeno cijena deponovanja smeća na bijeljinskoj deponiji je najviša u okruženju, 40 KM po toni - ističe Stjepanović. On dodaje da za istu količinu smeća komunalna preduzeća u Banjaluci plaćaju 33 KM.

"Ne možemo prikupiti dovoljno prihoda kako bismo pokrili sve troškove nastale prikupljanjem komunalnog otpada", objasnio je Stjepanović.

Sa druge strane, u preduzeću "Eko-dep", koje gazduje Regionalnom sanitarnom deponijom u Brijesnici kod Bijeljine, odbacuju tvrdnje da je cijena deponovanja otpada previsoka. Direktor tog preduzeća Dragiša Marjanović smatra da su to proizvoljne ocjene.

"Posljednjih pet-šest godina radimo sa neekonomskom cijenom odlaganja otpada. Primimo u prosjeku 30.000 tona godišnje, što nije dovoljno za projektovani kapacitet deponije i to jasno pokazuje da radimo u nerealnim uslovima", rekao je Marjanović.

I jedni i drugi slažu se da se na bijeljinskoj deponiji odlaže svega 60 odsto od projektovanih količina smeća.

"Postavlja se pitanje gdje završava ostatak smeća. Imamo osjećaj da komunalna preduzeća koja dovoze otpad na deponiju pokrivaju razliku u cijeni, jer 'Eko-dep' ne može sakupiti dovoljne količine", tvrdi Stjepanović.

Tokom prošle godine na sanitarnoj regionalnoj deponiji u Brijesnici deponovano je oko 30.000 tona komunalnog otpada, a planom je predviđeno odlaganje 70.000 tona otpada.

"Banjalučka deponija godišnje zaprimi 100.000 tona smeća i njihov godišnji prihod je više od tri miliona maraka, a naš 1,1 milion. I mi bismo bili zadovoljni cijenom od 33 KM pod uslovom da primimo od 60.000 do 70.000 tona otpada", ističe Marjanović.

Divlje deponije

Zajednički problem očigledno predstavlja nesavjesno ponašanje pojedinaca, koji otpad odlažu na nepropisnim mjestima i tako stvaraju divlje deponije. Prema podacima bijeljinskog preduzeća "Komunalac", u Semberiji 13 odsto građana ne plaća usluge odvoza smeća. Nesavjesnim Bijeljincima počeli su da šalju opomene i tužbe.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Lazu

01.03.2016 18:57

Ja bih da placam ali nece niko da vozi iz naseg sela.

ODGOVORITE
Name

velja

02.03.2016 20:16

Niste sigurno ispostovali projekat, primjer: nemoguce je da ekoloska deponija smrdi u 2/3 grada! NEMOGUCE!!!!! Cijena, vjerovatno da se manje ugradjujete tzv. IMT

ODGOVORITE
Name

hahah

02.03.2016 22:23

Ko koga pravi ludim ovdje, pa tona uglja u Ugljeviku kosta 60KM, tona tucanika je 20KM, tona rude gvozdja je 80KM, tona Boksita je 40KM, ili smanjuj plate ili otkazi, nesto se mora poduzeti,a ako su monopolisti dovesti im privatnika da napravi deponiju, nek ih ubije sa cijenom kad su tako pohlepni...

ODGOVORITE