Петицијом избацују болесну другарицу

Мјесеци вријеђања и злостављања којима је Гала Савић (11) изложена кулминирали су иницијативом групе дјевојчица да Гала буде избачена из школе јер је неизљечиво болесна!

Србија 01.03.2016 | 11:06
Петицијом избацују болесну другарицу

Галина болест, булозна епидермолиза је ријетко обољење коже које чини да се кожа љушти и да се стварају ране при најмањем додиру, а дјеца која болују од ње позната су као дјеца лептири. Управо та болест била је повод да неколико дјевојчица петог разреда ОШ „Иван Горан Ковачић” у преписци на Виберу иницира покретање петиције којом би је избацили из школе.

Галина мајка Ђорђија Аксентијевић каже да је њена ћерка навикла да трпи, да је свјесна да се за њом окрећу и коментаришу је, али да је ово превише.

“То су дјевојчице са којима Гала четири године није имала проблема. Све је почело прије шест мјесеци када сам затражила да се дјеца не селе из учионицу у учионицу на кабинетску наставу, јер је то за њу велики проблем због болести, краће ноге, завоја… Тада почињу да је шиканирају и одбацују без иједне примједбе на њено понашање”, каже Ђорђија Аксентијевић.

Она прича да поједине дјевојчице нису хтјеле да стану поред Гале када се разред фотографисао.

Мајка сматра да би највећа штета била да Гала дође у ситуацију да не жели више да иде у школу, а дјевојчица за „Блиц“ каже да се већ плаши одласка на наставу.

Гала каже да су проблеми почели у петом разреду.

“Мислила сам да ће престати, али у другом полугодишту је изнова почело и постало све горе. Нисам се никада свађала са њима, нисам жељела да себи направим још веће проблеме. Искрено се надам да ће све престати. Мало се плашим да идем у школу јер стално гледају сваки мој потез и чекају да урадим нешто погрешно “, каже Гала.

Мајка је о свему обавјештавала управу школе, која је по њеном мишљењу касно реаговала. Међу дјевојчицама које су Гали говориле да јој је боље да ћути, да не може да иде са њима на представу у Нови Сад, била је и ћерка директора школе.

“Гала је била код психолога, јачали су моје дијете да лакше трпи, а са другом дјецом разговарали су тек послије петиције. Ово би сломило и одраслог човјека, како неће дијете које је упркос свакодневним боловима разумно и стабилно. Мој мотив да говорим је да се ово никада више не понови. Гала нема и не треба ничега да се стиди, треба да се стиде они који су јој то све радили. Надлежни нису схватили тежину проблема”, каже Ђорђија.

ДИРЕКТОР: ДЈЕВОЈЧИЦЕ СУ СХВАТИЛЕ ГРЕШКУ

Ненад Мирков, директор школе, каже за „Блиц” да је због овог проблема сазван ванредни родитељски састанак.

“Исти дан смо реаговали и зауставили све пошто смо имали доказ о поруци. На преписку између двије дјевојчице остали у групи нису реаговали. Разговарали смо са свима и дјевојчице су схватиле да су погријешиле “, каже Мирков.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Драган

01.03.2016 10:31

Децу која су иницирала ову петицију треба одвести на озбиљан психијатријски преглед. Ово не пишем да бих вређао. Напротив! Недостатак емпатије је, често, сигнал озбиљних психичких поремећаја. Болесне особе заслужују лечење, па тако идеца која су потписала овакву ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

01.03.2016 11:08

И родитеље им такодје треба прегледати, а и све запоселне у тој школи.

Name

оо7

01.03.2016 10:34

Стварно болесно.Какве генерације долазе,када веч као деца тако реагују.Сматрам да је велика,огромна,кривица до родитеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Можда грешим, али....

01.03.2016 11:14

А да ли и један новинар размисли колико негативног могу донети овој девојчици са оволиким публицитетом. Мислите ли да јој прија. Мислим да грдно грешите и да јој чините медвеђу услугу. Можда о овоме треба причати али сам сигуран не у овом узрасту када су дечије душе лако рањиве. А она је већ тога много преживела.... имајте обзира

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мозда гресим

01.03.2016 11:31

Напротив, ово само мозе добро дати девојцици. Овако це знати да није сама. А нису деца крива, вец родитељи. Сигурно те девојцице имају паметне телефоне, јер су им родитељи дали. А ова девојцица им је као црна овца... Циста раса стизе и до нас. Сви другацији и болесни немају места у друству

Name

вса

02.03.2016 22:48

Потпуно сте у праву. Ова врста медијског публицитета више штети него што доприноси решавању ситуације болесне девојчице.

Name

вв

01.03.2016 11:49

У ком се ово граду дешава, дискриминација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мустафа

01.03.2016 11:51

Подршка болесној дјевојчици !

ОДГОВОРИТЕ