Peticijom izbacuju bolesnu drugaricu

Mjeseci vrijeđanja i zlostavljanja kojima je Gala Savić (11) izložena kulminirali su inicijativom grupe djevojčica da Gala bude izbačena iz škole jer je neizlječivo bolesna!

Srbija 01.03.2016 | 11:06
Peticijom izbacuju bolesnu drugaricu

Galina bolest, bulozna epidermoliza je rijetko oboljenje kože koje čini da se koža ljušti i da se stvaraju rane pri najmanjem dodiru, a djeca koja boluju od nje poznata su kao djeca leptiri. Upravo ta bolest bila je povod da nekoliko djevojčica petog razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić” u prepisci na Viberu inicira pokretanje peticije kojom bi je izbacili iz škole.

Galina majka Đorđija Aksentijević kaže da je njena ćerka navikla da trpi, da je svjesna da se za njom okreću i komentarišu je, ali da je ovo previše.

“To su djevojčice sa kojima Gala četiri godine nije imala problema. Sve je počelo prije šest mjeseci kada sam zatražila da se djeca ne sele iz učionicu u učionicu na kabinetsku nastavu, jer je to za nju veliki problem zbog bolesti, kraće noge, zavoja… Tada počinju da je šikaniraju i odbacuju bez ijedne primjedbe na njeno ponašanje”, kaže Đorđija Aksentijević.

Ona priča da pojedine djevojčice nisu htjele da stanu pored Gale kada se razred fotografisao.

Majka smatra da bi najveća šteta bila da Gala dođe u situaciju da ne želi više da ide u školu, a djevojčica za „Blic“ kaže da se već plaši odlaska na nastavu.

Gala kaže da su problemi počeli u petom razredu.

“Mislila sam da će prestati, ali u drugom polugodištu je iznova počelo i postalo sve gore. Nisam se nikada svađala sa njima, nisam željela da sebi napravim još veće probleme. Iskreno se nadam da će sve prestati. Malo se plašim da idem u školu jer stalno gledaju svaki moj potez i čekaju da uradim nešto pogrešno “, kaže Gala.

Majka je o svemu obavještavala upravu škole, koja je po njenom mišljenju kasno reagovala. Među djevojčicama koje su Gali govorile da joj je bolje da ćuti, da ne može da ide sa njima na predstavu u Novi Sad, bila je i ćerka direktora škole.

“Gala je bila kod psihologa, jačali su moje dijete da lakše trpi, a sa drugom djecom razgovarali su tek poslije peticije. Ovo bi slomilo i odraslog čovjeka, kako neće dijete koje je uprkos svakodnevnim bolovima razumno i stabilno. Moj motiv da govorim je da se ovo nikada više ne ponovi. Gala nema i ne treba ničega da se stidi, treba da se stide oni koji su joj to sve radili. Nadležni nisu shvatili težinu problema”, kaže Đorđija.

DIREKTOR: DJEVOJČICE SU SHVATILE GREŠKU

Nenad Mirkov, direktor škole, kaže za „Blic” da je zbog ovog problema sazvan vanredni roditeljski sastanak.

“Isti dan smo reagovali i zaustavili sve pošto smo imali dokaz o poruci. Na prepisku između dvije djevojčice ostali u grupi nisu reagovali. Razgovarali smo sa svima i djevojčice su shvatile da su pogriješile “, kaže Mirkov.

(Blic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dragan

01.03.2016 10:31

Decu koja su inicirala ovu peticiju treba odvesti na ozbiljan psihijatrijski pregled. Ovo ne pišem da bih vređao. Naprotiv! Nedostatak empatije je, često, signal ozbiljnih psihičkih poremećaja. Bolesne osobe zaslužuju lečenje, pa tako ideca koja su potpisala ovakvu stvar.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

01.03.2016 11:08

I roditelje im takodje treba pregledati, a i sve zaposelne u toj školi.

Name

oo7

01.03.2016 10:34

Stvarno bolesno.Kakve generacije dolaze,kada več kao deca tako reaguju.Smatram da je velika,ogromna,krivica do roditelja.

ODGOVORITE
Name

Možda grešim, ali....

01.03.2016 11:14

A da li i jedan novinar razmisli koliko negativnog mogu doneti ovoj devojčici sa ovolikim publicitetom. Mislite li da joj prija. Mislim da grdno grešite i da joj činite medveđu uslugu. Možda o ovome treba pričati ali sam siguran ne u ovom uzrastu kada su dečije duše lako ranjive. A ona je već toga mnogo preživela.... imajte obzira

ODGOVORITE
Name

re Mozda gresim

01.03.2016 11:31

Naprotiv, ovo samo moze dobro dati devojcici. Ovako ce znati da nije sama. A nisu deca kriva, vec roditelji. Sigurno te devojcice imaju pametne telefone, jer su im roditelji dali. A ova devojcica im je kao crna ovca... Cista rasa stize i do nas. Svi drugaciji i bolesni nemaju mesta u drustvu

Name

vsa

02.03.2016 22:48

Potpuno ste u pravu. Ova vrsta medijskog publiciteta više šteti nego što doprinosi rešavanju situacije bolesne devojčice.

Name

vv

01.03.2016 11:49

U kom se ovo gradu dešava, diskriminacija.

ODGOVORITE
Name

Mustafa

01.03.2016 11:51

Podrška bolesnoj djevojčici !

ODGOVORITE