Двије мјесечне плате годишње за цигарете

Кутија просјечних цигарета кошта око четири марке, што значи да пушач, који дневно испуши једну паклу никотинских штапића, за 365 дана у пепео претвори близу 1.500 марака, што је једнако суми коју добар дио радника једва заради за два мјесеца.

Република Српска 01.03.2016 | 07:06
Двије мјесечне плате годишње за цигарете

Финансијски разлог недвосмислено показује да је ријеч о пороку којег се треба ријешити што је прије могуће, а кад томе додамо и остале, прије свега здравствене, испостави се да сви аргументи вјечитих пушача падају у воду.

Али, искуства показују да ударци по џепу имају најјачи утицај, што и не чуди, ако се узме да два конзумента никотинског дима у једном домаћинству годишње на ружну навику спискају око 3.000 марака, за колико, реално, могу себи да купе по одличан нови лаптоп и мобилни телефон. Мало ли је?

"Поред свег напора здравствених професионалаца, који указују да дуготрајна употреба цигарета врло озбиљно оштећује здравље, у данашњем времену је, ипак, економски мотив најпресуднији за престанак пушења", истиче Дарко Марковић, национални координатор за контролу дувана Републике Српске.

Јер, како је додао, ако је у кући један или два пушача, ријеч је о позамашној своти која изгори у диму, што нема никакве користи, већ доноси само штету. И из Свјетске здравствене организације су, наводи Марковић, запазили да се у цијелом свијету највећи успјех, у смислу смањења броја пушача, биљежи при поскупљењу цигарета. Кад је о штетности по здравље ријеч, то је опет посебна прича.

"Сагоријевањем једне цигарете долази до стварања око 4.500 хемијских спојева који су штетни по људско здравље, а од тога их је 40, па чак и до 60 изразито канцерогено и уништава сваку ћелију људског организма", упозорио је Марковић.

Умногоме његове ставове дијели и Аида Рамић-Чатак, координатор за контролу дувана Завода за јавно здравство ФБиХ, која такође сматра да је, уз здравствени, економски фактор довољно добар разлог да пушачи размишљају о посљедњој цигарети.

"Здравствени моменат требало би да буде на првом мјесту, с обзиром на растући тренд болести срца и крвних судова, те рака, а који су стално водећи узроци оболијевања и смртности. Ту је и економски моменат, попут просјечне плаће, до стопе незапослености и слично", нагласила је Рамић-Чатакова.

Посебно је битно нагласити, истиче, то што људи не знају праве посљедице које трпе пасивни пушачи, а који, упозорава, имају исти ризик за сва обољења која добија пушач због своје болести овисности. Дакле, разлога за остављање пушења је сасвим довољно, а овдје свакако важи изрека: "Што можеш данас, не остављај за сутра".

Јер, како су "Независне" већ писале, лоша вијест је и то што држава, у циљу прихватања стратегија Европске уније у вези са дуваном и дуванским производима, у наредним годинама намјерава да и даље постепено подиже акцизу на те производе, а самим тим и цијену цигарета.

НН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Педја

01.03.2016 06:20

Могла би дрзава да понекад повеца плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

01.03.2016 06:42

Могли би ми почети плаћати држави ПДВ, не сјећам се кад сам добио фискални рачун, у кафани, фризерском салону, хотелу... Ајмо испунити своје обавезе па ће и наша права бити задовољена.

Name

марко самардзиц

01.03.2016 07:01

Економиста то би било супер,али прво морамо промјенити оне који управљају И контролису народне паре,па цес сигурно добијати фискалне рацуне!!!

Name

мали боро

01.03.2016 08:36

Свим дамама пусење гратис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре марко самарџић

01.03.2016 12:49

У вријеме док си ти радио порез је био мисаона именица, али и на тај начин ниси успио ништа направити. Банкрот

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

01.03.2016 15:14

Ко се задњи смије најсладје се смије!бас напротив да сам избјегавао као вецина странацких фирми пословао ни несметано!Моје картице постоје у пореској од 1996 до 2010,а ви зеленаси И остали И незнате ста је пореска картица!!!