Dvije mjesečne plate godišnje za cigarete

Kutija prosječnih cigareta košta oko četiri marke, što znači da pušač, koji dnevno ispuši jednu paklu nikotinskih štapića, za 365 dana u pepeo pretvori blizu 1.500 maraka, što je jednako sumi koju dobar dio radnika jedva zaradi za dva mjeseca.

Republika Srpska 01.03.2016 | 07:06
Dvije mjesečne plate godišnje za cigarete

Finansijski razlog nedvosmisleno pokazuje da je riječ o poroku kojeg se treba riješiti što je prije moguće, a kad tome dodamo i ostale, prije svega zdravstvene, ispostavi se da svi argumenti vječitih pušača padaju u vodu.

Ali, iskustva pokazuju da udarci po džepu imaju najjači uticaj, što i ne čudi, ako se uzme da dva konzumenta nikotinskog dima u jednom domaćinstvu godišnje na ružnu naviku spiskaju oko 3.000 maraka, za koliko, realno, mogu sebi da kupe po odličan novi laptop i mobilni telefon. Malo li je?

"Pored sveg napora zdravstvenih profesionalaca, koji ukazuju da dugotrajna upotreba cigareta vrlo ozbiljno oštećuje zdravlje, u današnjem vremenu je, ipak, ekonomski motiv najpresudniji za prestanak pušenja", ističe Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana Republike Srpske.

Jer, kako je dodao, ako je u kući jedan ili dva pušača, riječ je o pozamašnoj svoti koja izgori u dimu, što nema nikakve koristi, već donosi samo štetu. I iz Svjetske zdravstvene organizacije su, navodi Marković, zapazili da se u cijelom svijetu najveći uspjeh, u smislu smanjenja broja pušača, bilježi pri poskupljenju cigareta. Kad je o štetnosti po zdravlje riječ, to je opet posebna priča.

"Sagorijevanjem jedne cigarete dolazi do stvaranja oko 4.500 hemijskih spojeva koji su štetni po ljudsko zdravlje, a od toga ih je 40, pa čak i do 60 izrazito kancerogeno i uništava svaku ćeliju ljudskog organizma", upozorio je Marković.

Umnogome njegove stavove dijeli i Aida Ramić-Čatak, koordinator za kontrolu duvana Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koja takođe smatra da je, uz zdravstveni, ekonomski faktor dovoljno dobar razlog da pušači razmišljaju o posljednjoj cigareti.

"Zdravstveni momenat trebalo bi da bude na prvom mjestu, s obzirom na rastući trend bolesti srca i krvnih sudova, te raka, a koji su stalno vodeći uzroci obolijevanja i smrtnosti. Tu je i ekonomski momenat, poput prosječne plaće, do stope nezaposlenosti i slično", naglasila je Ramić-Čatakova.

Posebno je bitno naglasiti, ističe, to što ljudi ne znaju prave posljedice koje trpe pasivni pušači, a koji, upozorava, imaju isti rizik za sva oboljenja koja dobija pušač zbog svoje bolesti ovisnosti. Dakle, razloga za ostavljanje pušenja je sasvim dovoljno, a ovdje svakako važi izreka: "Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra".

Jer, kako su "Nezavisne" već pisale, loša vijest je i to što država, u cilju prihvatanja strategija Evropske unije u vezi sa duvanom i duvanskim proizvodima, u narednim godinama namjerava da i dalje postepeno podiže akcizu na te proizvode, a samim tim i cijenu cigareta.

NN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pedja

01.03.2016 07:20

Mogla bi drzava da ponekad poveca plate

ODGOVORITE
Name

ekonomista

01.03.2016 07:42

Mogli bi mi početi plaćati državi PDV, ne sjećam se kad sam dobio fiskalni račun, u kafani, frizerskom salonu, hotelu... Ajmo ispuniti svoje obaveze pa će i naša prava biti zadovoljena.

Name

marko samardzic

01.03.2016 08:01

Ekonomista to bi bilo super,ali prvo moramo promjeniti one koji upravljaju I kontrolisu narodne pare,pa ces sigurno dobijati fiskalne racune!!!

Name

mali boro

01.03.2016 09:36

Svim damama pusenje gratis.

ODGOVORITE
Name

re marko samardžić

01.03.2016 13:49

U vrijeme dok si ti radio porez je bio misaona imenica, ali i na taj način nisi uspio ništa napraviti. Bankrot

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

01.03.2016 16:14

Ko se zadnji smije najsladje se smije!bas naprotiv da sam izbjegavao kao vecina stranackih firmi poslovao ni nesmetano!Moje kartice postoje u poreskoj od 1996 do 2010,a vi zelenasi I ostali I neznate sta je poreska kartica!!!