Крај балканској рути зависи од Аустрије

Балканска рута биће затворена када Аустрија испуни свој овогодишњи лимит од 37.500 миграната, каже македонски предсједник Ђорђе Иванов за „Шпигл".

Регион 29.02.2016 | 20:20
Крај балканској рути зависи од Аустрије

Како преноси АФП, Иванов је бранио одлуку македонских власти да уведу граничне рестрикције избјеглицама које желе да обаве транзит кроз Македонију из Грчке, рекавши да "у вријеме кризе, свака земља мора да пронађе сопствена рјешења".

"Шпигл онлајн" је обавио интервју са Ивановим на дан када су стотине избјеглица покушале да силом пробије граничну ограду и уђу у Македонију из Грчке. АФП наводи да је затварање граница Македоније и других земаља иницирано одлуком Аустрије да неће прихватати више од 80 тражилаца азила дневно и да ће овогодишњи број људи који желе да пређу преко њене територије бити ограничен на 37.500 особа. На питање да ли ће балканска рута бити затворена, Иванов је рекао:

"Када Аустрија достигне свој лимит, то ће се десити". Упитан када би то могло да се деси, одговорио је - "можда баш у овом тренутку", али и додао да "нам је потребна политичка одлука". "Ускоро ће бити прекасно.

Аустријски лимит од 37.500 ће бити достигнут", рекао је Иванов. Он је критиковао ЕУ и рекао да Македонија неће чекати да Брисел донесе одлуку. "Да смо чекали на упутства из ЕУ, Македонија би била преплављена избјеглицама", оценио је Иванов.

Он је упозорио да ће криминалне мреже помоћи избеглицама да пронађу нове путеве, преко Албаније и Бугарске. "Нико не жели да остане у Грчкој, Македонији и Србији. Циљ избјеглица је Њемачка. Они ће пронаћи пут до тамо. Опасан пут", закључио је македонски председник.

Коментари / 0

Оставите коментар