Kraj balkanskoj ruti zavisi od Austrije

Balkanska ruta biće zatvorena kada Austrija ispuni svoj ovogodišnji limit od 37.500 migranata, kaže makedonski predsjednik Đorđe Ivanov za „Špigl".

Region 29.02.2016 | 20:20
Kraj balkanskoj ruti zavisi od Austrije

Kako prenosi AFP, Ivanov je branio odluku makedonskih vlasti da uvedu granične restrikcije izbjeglicama koje žele da obave tranzit kroz Makedoniju iz Grčke, rekavši da "u vrijeme krize, svaka zemlja mora da pronađe sopstvena rješenja".

"Špigl onlajn" je obavio intervju sa Ivanovim na dan kada su stotine izbjeglica pokušale da silom probije graničnu ogradu i uđu u Makedoniju iz Grčke. AFP navodi da je zatvaranje granica Makedonije i drugih zemalja inicirano odlukom Austrije da neće prihvatati više od 80 tražilaca azila dnevno i da će ovogodišnji broj ljudi koji žele da pređu preko njene teritorije biti ograničen na 37.500 osoba. Na pitanje da li će balkanska ruta biti zatvorena, Ivanov je rekao:

"Kada Austrija dostigne svoj limit, to će se desiti". Upitan kada bi to moglo da se desi, odgovorio je - "možda baš u ovom trenutku", ali i dodao da "nam je potrebna politička odluka". "Uskoro će biti prekasno.

Austrijski limit od 37.500 će biti dostignut", rekao je Ivanov. On je kritikovao EU i rekao da Makedonija neće čekati da Brisel donese odluku. "Da smo čekali na uputstva iz EU, Makedonija bi bila preplavljena izbjeglicama", ocenio je Ivanov.

On je upozorio da će kriminalne mreže pomoći izbeglicama da pronađu nove puteve, preko Albanije i Bugarske. "Niko ne želi da ostane u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji. Cilj izbjeglica je Njemačka. Oni će pronaći put do tamo. Opasan put", zaključio je makedonski predsednik.

Komentari / 0

Ostavite komentar