Оца су ми осудили на основу претпоставки

Давор Ђукић, син генерала ВРС Новака Ђукића, о процесу "Тузланска капија". Доказано само да се у Тузли десио масакр, све остало су била нагађања

Босна и Херцеговина 29.02.2016 | 22:50
Оца су ми осудили на основу претпоставки

Током процеса који је вођен пред Судом Босне и Херцеговине против генерала Новака Ђукић због масакра на тузланској Капији 1995. године, доказано је само да је генерал био командант Тактичке групе “Озрен” и да се у Тузли десио масакр у којем су настрадале невине особе.

Све остало на основу чега је мој отац осуђен на 20 година затвора су инсинуације, претпоставке и нагађања.

Ово, за “Новости”, каже правник Давор Ђукић, генералов син, објашњавајући да је Суд озбиљно повредио права његовог оца као оптуженог, али и основне постулате да нико без доказа не може бити осуђен.

"Суд је потпуно игнорисао изјаве сведока који су недвосмислено казали да Тузла никада није гађана с положаја Озрена, да уопште није била у домету топова од 130 милиметара..." наглашава млађи Ђукић.

"Игнорисана је чињеница да није постојала никаква писмена или усмена наредба да се гађа Тузла током читавог рата, а камоли тог критичног дана. Нису прихваћени ни топнички дневници из којих се види да уопште није било гађања 25. маја 1995. године".

Давор Ђукић указује на то да се ни Тужилаштво ни Суд уопште нису бавили топовима као средством извршења кривичног дела, нити је урађено њихово мерење и фотографисање, иако су доступни, јер се данас налазе у власништву Оружаних снага БиХ. Такође, пројектил је идентификован на основу гелера, који уопште нису презентовани суду.

"Занемарене су изјаве сведока да су све наредбе за гађање долазиле од начелника артиљерије", наводи Давор Ђукић.

"Иако су постојала два потпуно супротна вештачења, Суд је поверовао вештаку Тужилаштва и у пресуди навео да је њихов вештак био уверљивији од вештака одбране. Дакле, дало се поверење вештаку Тужилаштва на основу тога како је изложио свој налаз а не на основу онога шта је у њему констатовано и колико је то утемељено на недвосмислен начин".

Давор наглашава да је најпоразније то што је Суд у Сарајеву у потпуности негирао научни доказ одбране да на Тргу Капија уопште није ни експлодирала граната од 130 милиметара. То је, каже, само показало намеру да се Новак Ђукић осуди по сваку цену за злочин који није починио.

Чешки експерти Јан Коменда, Лукек Једличек и Роман Витек, који су вештачили трагедију на Капији и 23. фебруара одбрани генерала Ђукића доставили званичан извештај, као један од кључних доказа да масакр није изазвала граната од 130 милиметара наводе пример кратера.

"Величина и облик кратера после експлозије на калдрми Капије и онога добијеног приликом огледа у идентично створеним условима су дијаметрално другачији - каже се у налазу који потписују високи чешки војни официри".

"Приликом вештачења експлозије гранате од 130 милиметара није створен кратер на гранитним коцкама. Само су три коцке биле делимично оштећене, али ниједна није била избијена из пута. У Тузли је пречник кратера пола метра".

Извор: Новости

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Игор Возуца '95

29.02.2016 12:55

Да ли се огласио предсједник по овом питању ? Кад је референдум ? Никад ако му обецају да неце њему судити ! Како си глуп и кратке памети народе мој. Подрска српском генералу и његовој породици !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

29.02.2016 12:57

Неко треба јавити Суду и Тузиластву у Сарајеву, да БиХ није висе у саставу НДХ и да невине Србе престану осудјивати а злоцинце из Армје БиХ амнестирати од злоцина. Горане Салиховицу и Медзида Кресо Хитлер је поразен, зло је заустављено 1945. као и 1992.-1995.! И Алија Хитлеров војник је мртав као и његова идеја о унистење Срба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побрко си лонце

29.02.2016 14:51

Од стотињак страдалих на капији само њих пар су Срби. Овдје се трази конкретна одговорност за злоцин а ти прицас глупости о другом свјетском рату. Ако дотицни није крив сто је побјего,уосталом сам се је довео у ту ситуацију јер су га његови са Озрена зртвовали

Name

макс

29.02.2016 13:11

опште познато је да је суд бих полигон за осуђивање несретних срба без доказа и аргумената

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви су невини

29.02.2016 13:39

Колико видим сви су невини и једни и други и треци кад онако са стране слусас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ччч

29.02.2016 13:44

Свака част за коментар,јер ме уби њихова невиност( важи за све ) !

Name

фебис

29.02.2016 13:44

Назсслост судови раде и суде на основу претпоставки водјени властитом тезом и мисљу а не на основу доказа и доказних цињеница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕ

29.02.2016 14:03

И ја мислим да су сви невини док се кривица недоказе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

29.02.2016 14:58

Сваки коментар је сувишан. Подршка генералу и његовој породици, јер сви су други оставили да се сам бори за правду и истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаг

29.02.2016 15:35

Зашто је побјегао у Србију ако је "невин"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но1

29.02.2016 16:14

За побрко си лонце. Ти си баш побрко и поклопце и лонце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

29.02.2016 17:00

Револуција једе сопствену дјецу. И добро је да је тако. А ти момчино поклопи се ушима и ћути. Ми који смо видјели неке ствари знамо то много боље оцијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

01.03.2016 00:16

Подрска српском генералу.Сви знамо да је невин и да је осудјен само зато сто је бранио српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

01.03.2016 10:01

Довољно је што је носио Српску униформу да буде осуђен нема потребе да пуца или не,експерти из ЕУ који су наклоњени муслиманима су доказали да човек није крив и да гранате нису испаљене са Српских положаја али очигледно да вехабијама није довољно

ОДГОВОРИТЕ
Name

можда

01.03.2016 12:38

Је истрага требала бити усмјерена на тузлански огранак, по злу познате муслиманске терористичке организације ''Шеве''. Ко зна можда је Неџад Херенда звани Брко потпомогнут ''стручњаком'' за експозиве Јамаковић М.дјеловао и у Тузли.

ОДГОВОРИТЕ