Oca su mi osudili na osnovu pretpostavki

Davor Đukić, sin generala VRS Novaka Đukića, o procesu "Tuzlanska kapija". Dokazano samo da se u Tuzli desio masakr, sve ostalo su bila nagađanja

Bosna i Hercegovina 29.02.2016 | 22:50
Oca su mi osudili na osnovu pretpostavki

Tokom procesa koji je vođen pred Sudom Bosne i Hercegovine protiv generala Novaka Đukić zbog masakra na tuzlanskoj Kapiji 1995. godine, dokazano je samo da je general bio komandant Taktičke grupe “Ozren” i da se u Tuzli desio masakr u kojem su nastradale nevine osobe.

Sve ostalo na osnovu čega je moj otac osuđen na 20 godina zatvora su insinuacije, pretpostavke i nagađanja.

Ovo, za “Novosti”, kaže pravnik Davor Đukić, generalov sin, objašnjavajući da je Sud ozbiljno povredio prava njegovog oca kao optuženog, ali i osnovne postulate da niko bez dokaza ne može biti osuđen.

"Sud je potpuno ignorisao izjave svedoka koji su nedvosmisleno kazali da Tuzla nikada nije gađana s položaja Ozrena, da uopšte nije bila u dometu topova od 130 milimetara..." naglašava mlađi Đukić.

"Ignorisana je činjenica da nije postojala nikakva pismena ili usmena naredba da se gađa Tuzla tokom čitavog rata, a kamoli tog kritičnog dana. Nisu prihvaćeni ni topnički dnevnici iz kojih se vidi da uopšte nije bilo gađanja 25. maja 1995. godine".

Davor Đukić ukazuje na to da se ni Tužilaštvo ni Sud uopšte nisu bavili topovima kao sredstvom izvršenja krivičnog dela, niti je urađeno njihovo merenje i fotografisanje, iako su dostupni, jer se danas nalaze u vlasništvu Oružanih snaga BiH. Takođe, projektil je identifikovan na osnovu gelera, koji uopšte nisu prezentovani sudu.

"Zanemarene su izjave svedoka da su sve naredbe za gađanje dolazile od načelnika artiljerije", navodi Davor Đukić.

"Iako su postojala dva potpuno suprotna veštačenja, Sud je poverovao veštaku Tužilaštva i u presudi naveo da je njihov veštak bio uverljiviji od veštaka odbrane. Dakle, dalo se poverenje veštaku Tužilaštva na osnovu toga kako je izložio svoj nalaz a ne na osnovu onoga šta je u njemu konstatovano i koliko je to utemeljeno na nedvosmislen način".

Davor naglašava da je najporaznije to što je Sud u Sarajevu u potpunosti negirao naučni dokaz odbrane da na Trgu Kapija uopšte nije ni eksplodirala granata od 130 milimetara. To je, kaže, samo pokazalo nameru da se Novak Đukić osudi po svaku cenu za zločin koji nije počinio.

Češki eksperti Jan Komenda, Lukek Jedliček i Roman Vitek, koji su veštačili tragediju na Kapiji i 23. februara odbrani generala Đukića dostavili zvaničan izveštaj, kao jedan od ključnih dokaza da masakr nije izazvala granata od 130 milimetara navode primer kratera.

"Veličina i oblik kratera posle eksplozije na kaldrmi Kapije i onoga dobijenog prilikom ogleda u identično stvorenim uslovima su dijametralno drugačiji - kaže se u nalazu koji potpisuju visoki češki vojni oficiri".

"Prilikom veštačenja eksplozije granate od 130 milimetara nije stvoren krater na granitnim kockama. Samo su tri kocke bile delimično oštećene, ali nijedna nije bila izbijena iz puta. U Tuzli je prečnik kratera pola metra".

Izvor: Novosti

 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Igor Vozuca '95

29.02.2016 12:55

Da li se oglasio predsjednik po ovom pitanju ? Kad je referendum ? Nikad ako mu obecaju da nece njemu suditi ! Kako si glup i kratke pameti narode moj. Podrska srpskom generalu i njegovoj porodici !

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

29.02.2016 12:57

Neko treba javiti Sudu i Tuzilastvu u Sarajevu, da BiH nije vise u sastavu NDH i da nevine Srbe prestanu osudjivati a zlocince iz Armje BiH amnestirati od zlocina. Gorane Salihovicu i Medzida Kreso Hitler je porazen, zlo je zaustavljeno 1945. kao i 1992.-1995.! I Alija Hitlerov vojnik je mrtav kao i njegova ideja o unistenje Srba!

ODGOVORITE
Name

Pobrko si lonce

29.02.2016 14:51

Od stotinjak stradalih na kapiji samo njih par su Srbi. Ovdje se trazi konkretna odgovornost za zlocin a ti pricas gluposti o drugom svjetskom ratu. Ako doticni nije kriv sto je pobjego,uostalom sam se je doveo u tu situaciju jer su ga njegovi sa Ozrena zrtvovali

Name

макс

29.02.2016 13:11

опште познато је да је суд бих полигон за осуђивање несретних срба без доказа и аргумената

ODGOVORITE
Name

Svi su nevini

29.02.2016 13:39

Koliko vidim svi su nevini i jedni i drugi i treci kad onako sa strane slusas!

ODGOVORITE
Name

ččč

29.02.2016 13:44

Svaka čast za komentar,jer me ubi njihova nevinost( važi za sve ) !

Name

febis

29.02.2016 13:44

Nazsslost sudovi rade i sude na osnovu pretpostavki vodjeni vlastitom tezom i mislju a ne na osnovu dokaza i dokaznih cinjenica.

ODGOVORITE
Name

SE

29.02.2016 14:03

I ja mislim da su svi nevini dok se krivica nedokaze

ODGOVORITE
Name

Brod

29.02.2016 14:58

Svaki komentar je suvišan. Podrška generalu i njegovoj porodici, jer svi su drugi ostavili da se sam bori za pravdu i istinu.

ODGOVORITE
Name

hag

29.02.2016 15:35

Zašto je pobjegao u Srbiju ako je "nevin"?

ODGOVORITE
Name

No1

29.02.2016 16:14

Za pobrko si lonce. Ti si baš pobrko i poklopce i lonce

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

29.02.2016 17:00

Revolucija jede sopstvenu djecu. I dobro je da je tako. A ti momčino poklopi se ušima i ćuti. Mi koji smo vidjeli neke stvari znamo to mnogo bolje ocijeniti.

ODGOVORITE
Name

RS

01.03.2016 00:16

Podrska srpskom generalu.Svi znamo da je nevin i da je osudjen samo zato sto je branio srpski narod.

ODGOVORITE
Name

Md

01.03.2016 10:01

Dovoljno je što je nosio Srpsku uniformu da bude osuđen nema potrebe da puca ili ne,eksperti iz EU koji su naklonjeni muslimanima su dokazali da čovek nije kriv i da granate nisu ispaljene sa Srpskih položaja ali očigledno da vehabijama nije dovoljno

ODGOVORITE
Name

možda

01.03.2016 12:38

Je istraga trebala biti usmjerena na tuzlanski ogranak, po zlu poznate muslimanske terorističke organizacije ''Ševe''. Ko zna možda je Nedžad Herenda zvani Brko potpomognut ''stručnjakom'' za ekspozive Jamaković M.djelovao i u Tuzli.

ODGOVORITE