Дачић коментарише Банов извештај

У Њујорку ће у понедељак бити одржана редовна седница Савета безбедности о Косову, на којој ће Србију представљати министар спољних послова Ивица Дачић.

Србија 29.02.2016 | 09:09
Дачић коментарише Банов извештај

На седници ће бити размотрен извештај генералног секретара УН Бан Ки-муна о раду УНМИК-а и ситуацији на Косову у протеклом тромесечном периоду.

Извештај ће, како се очекује, представити шеф Унимка Захир Танин.

Дачић ће у свом излагању дати осврт на Извештај генералног секретара УН-а за период од 16. октобра 2015. до 15. јануара 2016. године и изнети оцену Београда о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и деловању УНМИК-а, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Бан је у извештају изразио забринутост због насиља и запаљиве реторике којима је прибегла косовска опозиција, оценивши да је то допринело одлагању примене неких аспеката споразума Београда и Приштине, посебно споразума о формирању Заједнице српских општина.

Одлагање се односи на споразуме из априла 2013. и августа 2015. године, прецизирао је Бан и указао да договори у правцу успостављања Заједнице српских општина на Косову нису испуњени у за то одређеном временском оквиру.

Он је истакао и да цени посвећеност Београда и Приштине да наставе са састанцима на високом нивоу у оквиру дијалога уз посредство ЕУ.

Укупна безбедносна ситуација на Косову остала је генерално стабилна у овом периоду, упркос насиљу током политицких протеста, наводи се у нацрту извештаја објављеном на сајту УН.

Протекли период је, како се износи, обележило континуирано ометање функционисања косовског парламента од стране опозиционих посланика, који су протестовали делом и због споразума усвојеног у августу 2015. у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

"Континуирана употреба насиља и запаљиве реторике опозиције је разлог за озбиљну забринутост. Такве акције су неприхватљиве и немају места у демократском друштву и могу само да имају негативан утицај на Косово", упозорио је Бан.

Он је истакао да показивање суштинске опредељености за владавину закона на Косову подразумева и и брзу и одлучну акцију у правцу пуног успостављања и операционализације Специјалног суда, поздравивши саопштење холандске владе од 15. јануара о томе да седиште ове институције, посвећене злочинима такозване ОВК, буде у Хагу.

"Оцекујем да сви уцесници делују ефикасно у правцу закљуцења преосталих корака у складу са одлукама које је донела скупштина Косова у августу 2015.", навео је Бан.

Приоритети Унмика остају унапредивање безбедности, стабилности и поштовања људских права на Косову и у региону, као и наставак конструктивне сарадње са Приштином и Београдом и свим заједницама на Косову, наводи се у извештају.

Уз извештај УН који је припремио Бан Ки мун, објављен је и анекс извештаја високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини о деловању Еулекса у коме се наводи да је у поменутом периоду ова мисија наставила своје активности надзора као и примену извршних функција у складу са својим мандатом у области владавине закона.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

29.02.2016 06:43

Казем ја циркус,здепаста сподоба представља Србију!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

не тако

29.02.2016 07:42

Марко, сам си себи дао самар, скини себи с' ледја самар.

Name

дејанпд

29.02.2016 08:32

Мислим да је то сасвим довољно података да се мозе закљуцити да нити од ЗСО, нити од тог суда не оцекује ниста, 17 година касније, нема висе квалитетних доказа, свједоци устрасени или убијени, неце ЗСО, а имају паре, дакле подрску америке и осталих који има имају интерес од трговине дрогом, Нато базом тамо итд. Па за двије године присилили би да прихвате ЗСО да хоце, свј толико знамо.

ОДГОВОРИТЕ