Dačić komentariše Banov izveštaj

U Njujorku će u ponedeljak biti održana redovna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu, na kojoj će Srbiju predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija 29.02.2016 | 09:09
Dačić komentariše Banov izveštaj

Na sednici će biti razmotren izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu u proteklom tromesečnom periodu.

Izveštaj će, kako se očekuje, predstaviti šef Unimka Zahir Tanin.

Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN-a za period od 16. oktobra 2015. do 15. januara 2016. godine i izneti ocenu Beograda o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ban je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog nasilja i zapaljive retorike kojima je pribegla kosovska opozicija, ocenivši da je to doprinelo odlaganju primene nekih aspekata sporazuma Beograda i Prištine, posebno sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Odlaganje se odnosi na sporazume iz aprila 2013. i avgusta 2015. godine, precizirao je Ban i ukazao da dogovori u pravcu uspostavljanja Zajednice srpskih opština na Kosovu nisu ispunjeni u za to određenom vremenskom okviru.

On je istakao i da ceni posvećenost Beograda i Prištine da nastave sa sastancima na visokom nivou u okviru dijaloga uz posredstvo EU.

Ukupna bezbednosna situacija na Kosovu ostala je generalno stabilna u ovom periodu, uprkos nasilju tokom politickih protesta, navodi se u nacrtu izveštaja objavljenom na sajtu UN.

Protekli period je, kako se iznosi, obeležilo kontinuirano ometanje funkcionisanja kosovskog parlamenta od strane opozicionih poslanika, koji su protestovali delom i zbog sporazuma usvojenog u avgustu 2015. u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Kontinuirana upotreba nasilja i zapaljive retorike opozicije je razlog za ozbiljnu zabrinutost. Takve akcije su neprihvatljive i nemaju mesta u demokratskom društvu i mogu samo da imaju negativan uticaj na Kosovo", upozorio je Ban.

On je istakao da pokazivanje suštinske opredeljenosti za vladavinu zakona na Kosovu podrazumeva i i brzu i odlučnu akciju u pravcu punog uspostavljanja i operacionalizacije Specijalnog suda, pozdravivši saopštenje holandske vlade od 15. januara o tome da sedište ove institucije, posvećene zločinima takozvane OVK, bude u Hagu.

"Ocekujem da svi ucesnici deluju efikasno u pravcu zakljucenja preostalih koraka u skladu sa odlukama koje je donela skupština Kosova u avgustu 2015.", naveo je Ban.

Prioriteti Unmika ostaju unapredivanje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu, kao i nastavak konstruktivne saradnje sa Prištinom i Beogradom i svim zajednicama na Kosovu, navodi se u izveštaju.

Uz izveštaj UN koji je pripremio Ban Ki mun, objavljen je i aneks izveštaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o delovanju Euleksa u kome se navodi da je u pomenutom periodu ova misija nastavila svoje aktivnosti nadzora kao i primenu izvršnih funkcija u skladu sa svojim mandatom u oblasti vladavine zakona.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

29.02.2016 06:43

Kazem ja cirkus,zdepasta spodoba predstavlja Srbiju!?

ODGOVORITE
Name

ne tako

29.02.2016 07:42

Marko, sam si sebi dao samar, skini sebi s' ledja samar.

Name

dejanpd

29.02.2016 08:32

Mislim da je to sasvim dovoljno podataka da se moze zakljuciti da niti od ZSO, niti od tog suda ne ocekuje nista, 17 godina kasnije, nema vise kvalitetnih dokaza, svjedoci ustraseni ili ubijeni, nece ZSO, a imaju pare, dakle podrsku amerike i ostalih koji ima imaju interes od trgovine drogom, Nato bazom tamo itd. Pa za dvije godine prisilili bi da prihvate ZSO da hoce, svj toliko znamo.

ODGOVORITE