Распуштање скупштине и нови министар

Актуелни сазив српског парламента Србије биће распуштен у цетвртак, 3. марта, а тада ће се бирати нови министар одбране.

Србија 29.02.2016 | 07:30
Распуштање скупштине и нови министар

У четвртак ће се у Скупштини Србије бирати нови министар одбране. Предложен је Зоран Ђорђевић, досадашњи државни секретар у Министарству одбране.

Очекује се да ће премијер Александар Вучић образложити свој предлог и учествовати у раду седнице Скупштине Србије, посвећеној тој тачки дневног реда.

До тада скупштински календар каже да це се радити свакодневно. У уторак поциње редовно пролећно заседање, а на дневном реду биће више именовања и разрешења у правосуђу, наводи РТС.

Посланици данас расправљају о амандманима на предложене законе о платама запослених у јавном сектору, о управном поступку и о изменама Закона о територијалној организацији Србије. На те законске предлоге поднето је 238 амандмана.

Посланици опозиционих странака приговарају да нису имали довољно времена да се припреме за ову расправу, док посланици из владајућих странака наводе да ће радити и дан и ноћ без обзира на све.

Предлог закона о систему плата запослених у јавном сектору обухвата око 500.000 грађана којима је држава послодавац, а предвиђа да се све зараде обрачунавају на основу истих елемената, исте основице и јединствене матрице распона коефицијената, како би се остварио принцип "једнака плата за једнак рад".

Распон коефицијената ће се, како је наведено, дефинисати посебним законима, чије се доношење очекује након усвајања овог такозваног кровног прописа.

Предвиђено је и да постоји основна плата, која се добија множењем основице и коефицијента, коефицијенти ће бити утврђени пратећим прописима, али се основица одређује сваке године у складу са буџетом Републике за наредну годину.

За цео јавни сектор ће, како је наведено, бити утврђена јединствена основица и то законом о буџету за сваку годину, али и уз претходно прибављено мишљење Социјално-економског савета.

Када је у питању Предлог закона о општем управном поступку, предложена решења подразумевају да државни органи и органи локалне самоуправе више неће од грађана моћи да траже да доносе документа из службених евиденција, као што су уверења и разни изводи, јер ће ту обавезу имати органи и то по службеној дужности.

Предлог закона садржи одредбу о размени података из службене евиденције, која се подиже на ниво начела, што ће у свакодневном животу значити да државни органи и органи локалне самоуправе више неће моћи да од грађана, позивајући се на поједине законе и одредбе, траже да доносе документа из службених евиденција, а службеници, који поступају у управном поступку, биће у обавези да по захтеву грађана прибаве податаке управо из тих евиденција и то по службеној дужности.

Грађани ће, када закон буде усвојен, бити ослобођени плаћања таксе за те податке, чиме штеде и време и новац.

Изменама и допунама Закона о територијалној организацији Србије је предложено да Вршац, Кикинда и Пирот добију статус града.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

29.02.2016 06:37

Циркус колорадо је свака скупстина на Балкану!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аџенда

29.02.2016 07:25

И то је превише рећи за њих, то чак није ни гомила кловнова него гомила багрова, све гори од горег.