Raspuštanje skupštine i novi ministar

Aktuelni saziv srpskog parlamenta Srbije biće raspušten u cetvrtak, 3. marta, a tada će se birati novi ministar odbrane.

Srbija 29.02.2016 | 07:30
Raspuštanje skupštine i novi ministar

U četvrtak će se u Skupštini Srbije birati novi ministar odbrane. Predložen je Zoran Đorđević, dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu odbrane.

Očekuje se da će premijer Aleksandar Vučić obrazložiti svoj predlog i učestvovati u radu sednice Skupštine Srbije, posvećenoj toj tački dnevnog reda.

Do tada skupštinski kalendar kaže da ce se raditi svakodnevno. U utorak pocinje redovno prolećno zasedanje, a na dnevnom redu biće više imenovanja i razrešenja u pravosuđu, navodi RTS.

Poslanici danas raspravljaju o amandmanima na predložene zakone o platama zaposlenih u javnom sektoru, o upravnom postupku i o izmenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije. Na te zakonske predloge podneto je 238 amandmana.

Poslanici opozicionih stranaka prigovaraju da nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za ovu raspravu, dok poslanici iz vladajućih stranaka navode da će raditi i dan i noć bez obzira na sve.

Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru obuhvata oko 500.000 građana kojima je država poslodavac, a predviđa da se sve zarade obračunavaju na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata, kako bi se ostvario princip "jednaka plata za jednak rad".

Raspon koeficijenata će se, kako je navedeno, definisati posebnim zakonima, čije se donošenje očekuje nakon usvajanja ovog takozvanog krovnog propisa.

Predviđeno je i da postoji osnovna plata, koja se dobija množenjem osnovice i koeficijenta, koeficijenti će biti utvrđeni pratećim propisima, ali se osnovica određuje svake godine u skladu sa budžetom Republike za narednu godinu.

Za ceo javni sektor će, kako je navedeno, biti utvrđena jedinstvena osnovica i to zakonom o budžetu za svaku godinu, ali i uz prethodno pribavljeno mišljenje Socijalno-ekonomskog saveta.

Kada je u pitanju Predlog zakona o opštem upravnom postupku, predložena rešenja podrazumevaju da državni organi i organi lokalne samouprave više neće od građana moći da traže da donose dokumenta iz službenih evidencija, kao što su uverenja i razni izvodi, jer će tu obavezu imati organi i to po službenoj dužnosti.

Predlog zakona sadrži odredbu o razmeni podataka iz službene evidencije, koja se podiže na nivo načela, što će u svakodnevnom životu značiti da državni organi i organi lokalne samouprave više neće moći da od građana, pozivajući se na pojedine zakone i odredbe, traže da donose dokumenta iz službenih evidencija, a službenici, koji postupaju u upravnom postupku, biće u obavezi da po zahtevu građana pribave podatake upravo iz tih evidencija i to po službenoj dužnosti.

Građani će, kada zakon bude usvojen, biti oslobođeni plaćanja takse za te podatke, čime štede i vreme i novac.

Izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije je predloženo da Vršac, Kikinda i Pirot dobiju status grada.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

29.02.2016 06:37

Cirkus kolorado je svaka skupstina na Balkanu!!!

ODGOVORITE
Name

adženda

29.02.2016 07:25

I to je previše reći za njih, to čak nije ni gomila klovnova nego gomila bagrova, sve gori od goreg.