Видео: Превц освојио Кристални глобус!

Словеначки ски скакач Петер Превц освојио је Кристални глобус пошто шест такмичења пре краја сезоне у Светском купу има недостижну предност.

Остали спортови 29.02.2016 | 09:40
Видео: Превц освојио Кристални глобус!

Превц је титулу обезбедио тријумфом на другим скоковима у Алматију, својом 13. победом ове сезоне, испред Зеверина Фројнда из Немачке.

Младом Словенцу је било потребно да буде испред Фројнда да би дошао до највећег успеха каријере, а то је и учинио, па сада има 618 бодова више од свог ривала, а на располагању је само 600 бодова.

Превц је тако такође изједначио рекорд по броју победа у једној сезони Светског купа, који је до сада држао само Аустријанац Грегор Шлиренцауер, а имаће још шест прилика да га надмаши.

23-годишњи Словенац је управо Фројнда наследио на трону, и то после две сезоне које је завршавао као другопласирани у Светском купу.

Освајањем великог Кристалног глобуса, Превц је комплетирао савршену сезону током које је освојио и турнеју „Четири скакаонице“ и титулу светског шампиона у ски летовима.

До краја сезоне остала су још такмичења у Висли и Титизе-Нојштату, пре великог финала на Планици, где ће Превцу бити додељен трофеј 20. марта.

Превц је тек други Словенац који је освојио титулу у Светском купу, први од Приможа Петерке, који је био најбољи у сезонама 1996/97 и 1997/98.

Словенац је до 13. победе ове сезоне дошао укупним скором од 325,9 бодова, односно скоковима од 139 и 139,5 метара. Друго место, са више од десет бодова мање заузео је Фројнд, којем за утеху остаје то што је поставио нови рекорд скакаонице од 141,5 метра, док је трећи био Данијел Андре Танде из Норвешке.

Најбољу тројицу следили су Аустријанци Штефан Крафт и Михаел Хајнек, Рихард Фрајтаг из Немачке и Јапанци Норијаки Касаи и Таку Такеучи. Међу најбољом десеторицом нашли су се Кенет Гангнес из Норвешке и Немац Андреас Велингер.

Светски куп у конкуренцији ски скакача се наставља у пољској Висли наредног петка.

Коментари / 0

Оставите коментар