Хоћете ли на души носити нову жртву похлепе?!

"Молим вас, у име свог дјетета, у име наше дјеце и њихове будућности, само будите уз свој народ, ништа више. За то сте бирани, за то сте плаћени и за то ћете бити поново бирани, или можда нећете?!"

Република Српска 28.02.2016 | 19:40
Хоћете ли на души носити нову жртву похлепе?!

На дневном реду сједнице Народне скупштине Републике Српске, која ће бити одржана 1. марта, требао би се наћи Приједлог закона о конверзији кредита у швајцарским францима.Тим поводом, посланицима Наордне скупштине Републике Српске обратио се отвореним писмом Владимир Модић, један од корисника кредита, који је писао у име Удружења корисника кредита "Швицарац", али и као хранитељ и отац породице.

У писму народним посланицима од којих тражи да подрже усвајање Закона о конверзији кредита у швајцарским францима у конвертибилне марке, Модић подсјећа да је у БиХ скоро 10 хиљада корисника ових кредита, од чега у Републици Српској око 3 800. Подсјећа и да су због ових кредита до сада извршена 23 самоубиства.

Наиме, Представничко вијеће Паралемнтарне скупштине БиХ усвојио је у децембру прошле године, у првом читању, приједлог Закона о конверзији кредита обрачунатих у швајцарским францима у конвертибилне марке.

Усвојен је и закључак да ће процедура бити настављена када ентитетски органи обаве свој дио посла у вези са овим питањем.То подразумијева израду приједлога закона на нивоу Републике Српске и Федерације БиХ и њихово усвајање у ентитетским парламентима.

Ово емотивно, али и аргументовано писмо, преносимо у цјелости и без измјена:

Постовани посланици,као што знате 1. марта би се на дневном реду Народне Скупштине Републике Српске требао наћи Приједлог закона о конверзији кредита у швајцарским францима!Наиме, у Републици Српској има око 3.800 корисника кредита у ЦХФ који су жртве преваре Хyпо банке, што је доказано у преко 500 судских пресуда.

Корисницима кредита Хyпо банка већ годинама узима станове, отима плате и за већину нормалан живот је немогућ. Нажалост, 23 корисника су извршила самоубиство!!!

Ја вас сад питам, да ли је могуће да нећете подићи руку за 3.800 породица, или око 10 -15 хиљада грађана Републике Српске који су, не својом грешком, упали у дужничко ропство?

А својим су рукама заокруживали ваша имена на изборним листићима!Да ли је могуће да ћете стати на страну некад Аустријске банке, сада у власништву "Америчког инвестиционог фонда", умјесто уз свој народ, своје комшије, пријатеље, познанике, гласаче?

Да ли сте у стању да, не дај Боже, носите на души неку 24-ту, 25-ту жртву похлепне Хyпо банке?Ја ово пишем јер се бојим да ваш одговор знам!Да, "бићете ви уз народ", "вољни сте ви да се ријеши тај проблем", "спремни сте ви да учините све", "тим људима се мора помоћи", итд.

Али, шта можемо, није по уставу, или није по закону, или потребно је додатно тумачење, мишљење којекаквих институција, комисија и ко зна чега.Пронаћи ћете ви већ начин да вам руке остану спуштене а привидно чисте!!! (наравно, част изузецима, показаће се ако их има).Можда се питате откуд ја то знам да закон неће бити изгласан, или да уопште неће доћи на дневни ред?

Ја живим у Републици Српској, живот овдје човјека много чему научи!Ако се испостави да гријешим, биће ме и стид и срам, погнућу главу и коначно купити љуљу и мали тобоган.

Питам вас: Како је могуће да су све земље у којима су давани кредити у ЦХФ усвојиле закон о конверзији (Аустрија, Мадјарска, Пољска, Словенија, Хрватска, Црна Гора, вјероватно ускоро и Федерација БИХ ), све осим Србије и да ли Републике Српске?!

Да ли то ми Срби имамо неке боље законе, неке боље уставе, неку већу владавину права од остатка Европе?Ми велики, ми небески, ми препоштени, ми који 9. јануара качимо заставе на балконе, ми највеће патриоте откад је свијета и вијека...све док не угледамо прилику за некакав ситан, а поготово крупан сопствени интерес!

Зар се тога нисмо нагледали?!ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЋЕТЕ ЗА ТАЈ СИТАН СОПСТВЕНИ ИНТЕРЕС (дубоко се извињивам ако гријешим) ПОДИЋИ РУКУ У КОРИСТ "АМЕРИЧКОГ ИНВЕСТИЦИОНОГ ФОНДА " И ПОДРЖАТИ ДАЉУ ПЉАЧКУ ВЛАСТИТОГ НАРОДА?!

Молим вас, у име свог дјетета, у име наше дјеце и њихове будућности, САМО БУДИТЕ УЗ СВОЈ НАРОД, НИШТА ВИШЕ. За то сте бирани, за то сте плаћени и за то ћете бити поново бирани, или можда нећете?!

С поштовањем,Владимир Модић

Извор: Истинито

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

28.02.2016 18:53

Да су имали зрно дусе и смјелости не би дозволили монструмима из Хипо банке да гуле козу зирантима и корисницима кредита!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

28.02.2016 19:26

Нисам дизао крдит јер знам ста је кредит. Зашто називат птеваранте оне који су вам дали кредит под јасним условима? Свако нормалан зна каква је валута ЦХ Фр. Шта треба да ради банка поводом тога. ЦХ Фр је подлога која је гаранција банци. Да је пао испод дали бисте онда писали дирљиво писмо? Једноставно то је ваша грешка И мислим да би се требало изаћи вама у сусрет, али сведок сам дизања охоли кредита и њихову судбину није теско прореци.

Name

посматрац

28.02.2016 21:44

Мислили су да су препаметни и много мудрији од оних сто су узмали кредите везане за еуро сад кад су у говнима треба цијела дрзава врацат њихове кредите.Тразили сте добили сте

Name

Нина

28.02.2016 23:32

Апсолутно сте управу

Name

зиран

29.02.2016 05:02

а ко вам је крив хипо банка па која би будала примала плату у КМ а задутивала се у стабилној страној валути не кривите никога сами сте криви назалост зао није свих дузника само казем истину

Name

марко самардзиц

29.02.2016 06:47

За посматраца,па коњино само се трази да повуку зеленаске камате,остале дугове морају вратити!

Name

посматрац

29.02.2016 07:00

За полу писменог Марка Самардјица сви ти Свицарци су потписали те услове да није тако сваки би то суд оборио а видимо да ни један суд то немозе понистит уговор је потписан.

Name

Одговор паметном господину XX

26.06.2016 11:04

ДА ЈЕ ФРАНАК ПАО ИСПОД 0,33 БАНКА БИ СЕ САМА ПОБРИНУЛА ЗА ТО,ОДМАХ БИ ПОВЕЋАЛА КАМАТУ ...ГОСПОДИНЕ xx!

Name

исправан

28.02.2016 18:58

У животу нисам узео кредит. И не мислим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

банкар

28.02.2016 19:06

Модићу неколико питања за тебе..1.Ста са корисницимакредита у КМ који врацају кредит по знатно вецој камати од 5% колико ви тразите да сада буде камата..Хоце и они врацати кредит по 5% ???2..Јел Хипо банка крива сто је франак скоцио или је крива Швајцарска дрзава???3.засто се нисте бунили док је ЦХФ био слаб а ви имали 4 % камату а људи са кредитом у КМ мног вецу камату??4.Засто сте потписали уговор гдје је јасно писало да банка обрацунава мјесецни ануитет тј.рату на основу средњег курса франка??? Модицу..није вама банка повецала каматну стопу вец је франак порастао па имате већу рату а за раст франка није крива Хипо банка..Ви сте мислили да це франак остати 1,33 и зато сте сада у проблему.. 6.Да је франак ослабио на 1,22 нпр дал бисте разлику новца у односу на потписани уговор гдје је франак био 1,33 ,,дал бисте разлику вратили банци?? Нисам злурад али само питам..позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидзо

29.02.2016 09:03

Да у Вама има имало људскости Ви не би сте нападали ове јадне људе. Питам се, а знам како је у то вријеме с кредитима исло, ко је тим људима објаснио ста писе у уговорима. Иста ствар је и са зирантима. Није ово једина превара, али је све то назалост људима за наук. Надам се и зелим овим људима да се тај закон усвоји и да конацно њихове породице надју мир. Свако добро свима

Name

Пикси

29.02.2016 09:18

Зашто су све важне хипотеке у РС морале ићи на Хyпо? Како то да је Хyпо прихватао за хипотеку и објекте СПЦ, школе, амбуланте? Банкару, ови са врха донесу стратешки опасну одлуку...па се све испод њих разводњава, да ми причамо о томе а не о њиховим опасним играма.

Name

Владимир Модиц

01.03.2016 00:06

Људи,ви не разумијете сустину! Хyпо банка је везала кредите за ЦХФ који је виртуелан,фиктиван,не постоји а то је не законито! Ни једном кориснику кредита није исплацен цхф него км,банка се није задузила у некој медјународној банци у цхф-у нити је имала толику колицину цхф-а,да је другације зар не мислите да би вец одавно махала тим папиром! Замислите да ја вама сад посудим 1000 литара нафте која је сад на историјском минимуму као тад франак и која врједи 15 000 км и да за 10 година ви мени вратите 1000 литара нафте а ја вама казем не,не ви мени морате дати 30 000 км,толико сад врједи 1000 литара нафте,ста би сте ви? И за оне који размисљају на нацин "нек комсији цркне крава" па казу ко вам је крив. Нико ми није крив,ја своје греске плацам и ако вам је лаксе да казем ,да испао сам глуп! Али не тразим ја од дрзаве да исправља моје греске или да ми помазе зато сто сам "глуп" ЈА ТРАЗИМ ДА КАЗНИ ОНЕ КОЈИ СУ НЕЗАКОНИТО УЗЕЛИ ОД ЊЕНОГ НАРОДА.

Name

Зока Каматар

28.02.2016 19:32

Када смотас гуту у дзеп онда је лијепо,а када треба врацати онда неваља дрзава, неваља банка.Сама цињеница да код нас људи дизу кредит да коцкају у кладионицама и да иду на одморе све говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

28.02.2016 19:40

"Ја вас сад питам, да ли је могуће да нећете подићи руку за 3.800 породица, или око 10 -15 хиљада грађана Републике Српске који су, не својом грешком, упали у дужничко ропство?" А ја господина питам ција је греска? Јел га банка натјерала или је он мислио бити паметнији од осталих? Са кредитом у свајцарцима се убило 23. А ста цемо са оних 300 сто се убило због кредита у еврима, њих нико не спомиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зај

28.02.2016 19:59

Опорезовати банке. Па це се понасати другације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

српска хипер банка

28.02.2016 20:00

Спасавајте ви насе Марке од ових на власти,ови сто су хтјели свајцарце ријесице проблем кад тад,али улагаци из Бобар,Српске теско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

28.02.2016 20:01

А стос дизо у цхфу јел ти и плата у свицарцима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

молим

28.02.2016 20:32

Дацу лицни примјер за оно сто прозивљавају корисници овог кредита.Супруга и ја подигли 60000 км прије 9 година да купимо стан.Рата била 450, сад 690 км.Тренутно, послије 9 година редовног врацања дугујемо јос 42000 км..Стан који смо купили нам је једина некретнина, апод хипотеком је Хипо банке.у.Од двоје факултетски образованих људи са релативно солидним примањима за насе услове, постали смо упласени људи на ивици егзистенције...Јос се боримо, а ста ако Цхф јос скоци, како сколовати дјецу, ста ако остане неко без посла или се, не дај Бозе разболи.Помозите, нико не трази да му се дуг понисти, вец да се сведе у реалне оквире оног сто је узето и припадајуце камате.Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Швицарац

28.02.2016 20:50

Има Бога а има и следецих избора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако не усвоје за мотике!

28.02.2016 21:27

Ма треба народ узет за мотику ако не усвоје закон, па растјерат лопове, висе је догорило. Лопови се уљебили и бас их брига за обицни народ. Несто нам овдје србују а народ грца у биједи. Власт је уцествовала у тој превари са свајцарцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

29.02.2016 05:49

СТА ЈЕ СА ОСТАЛМ КОРИСНИЦИМА КРЕДИТА ЗАСТО НЕКОМЕНАРИСУ ОВАЈ ЗАИСТА РЕАЛАН И ИСТИНИТ ДОГАДЈАЈ И НЕВИДЈЕНУ ПРЕВАРУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеx

29.02.2016 11:06

Ови сто подрзавају Хипо,могу само да вам казем,наци цес се на мети мотике устиркани педеру..Де коњусино једна прво погледај ситуацију,па онда брани цхф и банку..Људи су кредите и претплатили,знаци дуг је врацен,камате су врацене и јос +..Тако да,не прицај много и моли бога да се усвоји закон...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.03.2016 07:04

Нека је срамота свих оних који се радују проблемима ових људи, без обзира и ако су они криви за то. Друге земље штите свој народ, па докле ћемо ми бити најпаметнији. Постали смо јадни, без части и образа. Па зар је важнија Хyпо банка иза које стоји Америка и Њемачка него и један наш човјек, атаквих је 3800, плус чланови њихових породица

ОДГОВОРИТЕ
Name

1969

01.03.2016 13:52

И на овом примјеру се види колико смо сложни и спремни разумјети и подржати једни друге ! Нека нам је Бог на помоћи !

ОДГОВОРИТЕ