Бањалучани изумили мултипрактичну четкицу

Када смо на путовању, многи од нас тек када стигну у хотел схвате да су у несесеру само понијели четкицу за зубе, али не и потребну пасту, па почну размишљати како би могли да оперу зубе.

Република Српска 28.02.2016 | 15:59
Бањалучани изумили мултипрактичну четкицу

 

Управо овај проблем су изумом ријешили Никола Гатарић и Лана Јовић из Бањалуке, ученици осмог и деветог разреда Основне школе “Змај Јова Јовановић”, када су уз помоћ другова из иноваторске секције, а под вођством ментора Бранислава Југовића, наставника техничког образовања, успјешно пантентирали мултипрактичну четкицу за зубе.

Мултипрактична четкица за зубе, осим што служи за прање зуба, у својој дршци садржи простор у који се на једноставан начин може сипати паста за зубе, а лаганим притиском на дршци четкице истиска се паста на главу четкице.

Овај изум, који је 2 у 1 (паста и четкица за зубе), награђен је и бронзаном медаљом на “Иносту младих” 2015. године. Никола Гатарић каже да није много размишљао о тој идеји, она му је синула на једном часу док је слушао остале другове када су причали о својим идејама.

"Тако сам дошао на идеју о мултифункционалној четкици за зубе, јер многи од нас заборављају на пут да понесу пасту за зубе. У разради идеје ми је помогла и Лана", рекао је Никола, преноси бањалука.нет.

Он је додао и то да се нека иновација не може добити ако не желиш нешто и промијенити.

"Да би се нешто промијенило, прво мораш да видиш проблем. Највећи проблем овог патента био је тај како направити нешто што је једноставно и функционално за кориштење, а да при том не заузима велики простор у коферу и да се лако пуни", прича Никола. Ученица Лана Јовић каже да јој рад на овом изуму није одузимао много времена поред редовних школских обавеза.

"Када смо сви заједно радили, није нам било тешко, међусобни приједлози и сугестије нашег ментора довели су нас до успјеха. Рад на четкици захтијевао је мјесеце. Сваки пут када би наставник рекао да дођемо на секцију, ми бисмо долазили. Ово ми је била прва иновација. У будућности ћу се наставити и даље бавити иноваторским послом", казала је Лана.

У плану чланова иноваторске секције је да направе и неколико идеја за такмичарски дио па очекују бољи пласман на разним такмичењима.

"У склопу иноваторске секције, која постоји већ неколико година у школи, мени као ментору је било тешко да донесем одлуку коју ћу иновацију да пошаљем на такмичење. Прошле године имали смо мноштво идеја, али смо се одлучили да на ‘Иност младих’ пошаљемо мултифункционалне четкице за зубе. Као ментору, мени је био главни задатак да помогнем дјеци да реализују идеју, а уложени труд се се исплатио", истиче Бранислав Југовић, ментор.

Надамо се да ће ови талентовани ученици имати још запажених иновација.

(Мондо.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар