Banjalučani izumili multipraktičnu četkicu

Kada smo na putovanju, mnogi od nas tek kada stignu u hotel shvate da su u neseseru samo ponijeli četkicu za zube, ali ne i potrebnu pastu, pa počnu razmišljati kako bi mogli da operu zube.

Republika Srpska 28.02.2016 | 15:59
Banjalučani izumili multipraktičnu četkicu

 

Upravo ovaj problem su izumom riješili Nikola Gatarić i Lana Jović iz Banjaluke, učenici osmog i devetog razreda Osnovne škole “Zmaj Jova Jovanović”, kada su uz pomoć drugova iz inovatorske sekcije, a pod vođstvom mentora Branislava Jugovića, nastavnika tehničkog obrazovanja, uspješno pantentirali multipraktičnu četkicu za zube.

Multipraktična četkica za zube, osim što služi za pranje zuba, u svojoj dršci sadrži prostor u koji se na jednostavan način može sipati pasta za zube, a laganim pritiskom na dršci četkice istiska se pasta na glavu četkice.

Ovaj izum, koji je 2 u 1 (pasta i četkica za zube), nagrađen je i bronzanom medaljom na “Inostu mladih” 2015. godine. Nikola Gatarić kaže da nije mnogo razmišljao o toj ideji, ona mu je sinula na jednom času dok je slušao ostale drugove kada su pričali o svojim idejama.

"Tako sam došao na ideju o multifunkcionalnoj četkici za zube, jer mnogi od nas zaboravljaju na put da ponesu pastu za zube. U razradi ideje mi je pomogla i Lana", rekao je Nikola, prenosi banjaluka.net.

On je dodao i to da se neka inovacija ne može dobiti ako ne želiš nešto i promijeniti.

"Da bi se nešto promijenilo, prvo moraš da vidiš problem. Najveći problem ovog patenta bio je taj kako napraviti nešto što je jednostavno i funkcionalno za korištenje, a da pri tom ne zauzima veliki prostor u koferu i da se lako puni", priča Nikola. Učenica Lana Jović kaže da joj rad na ovom izumu nije oduzimao mnogo vremena pored redovnih školskih obaveza.

"Kada smo svi zajedno radili, nije nam bilo teško, međusobni prijedlozi i sugestije našeg mentora doveli su nas do uspjeha. Rad na četkici zahtijevao je mjesece. Svaki put kada bi nastavnik rekao da dođemo na sekciju, mi bismo dolazili. Ovo mi je bila prva inovacija. U budućnosti ću se nastaviti i dalje baviti inovatorskim poslom", kazala je Lana.

U planu članova inovatorske sekcije je da naprave i nekoliko ideja za takmičarski dio pa očekuju bolji plasman na raznim takmičenjima.

"U sklopu inovatorske sekcije, koja postoji već nekoliko godina u školi, meni kao mentoru je bilo teško da donesem odluku koju ću inovaciju da pošaljem na takmičenje. Prošle godine imali smo mnoštvo ideja, ali smo se odlučili da na ‘Inost mladih’ pošaljemo multifunkcionalne četkice za zube. Kao mentoru, meni je bio glavni zadatak da pomognem djeci da realizuju ideju, a uloženi trud se se isplatio", ističe Branislav Jugović, mentor.

Nadamo se da će ovi talentovani učenici imati još zapaženih inovacija.

(Mondo.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar