"Неминовна ликвидација Банке Српске"

Банка Српске у привременој управи не може се трансформисати у складу с важећим законским прописима, а може се донијети одлука о санацији или њеној ликвидацији или стечају, казао је члан СДС-овог Одбора за финансије Славиша Раковић.

Република Српска 28.02.2016 | 13:42
"Неминовна ликвидација Банке Српске"

За санацију Банке Српске, како је навео, по одређеним сазнањима, потребно је најмање 100 милиона КМ, како би се она, уз добар акциони план, поставила "на ноге" и наставила да дјелује као банка.

"Свако друго рјешење представљаће озбиљно кршење закона, односно можда и 'силовање закона', све зарад прикривања огромног губитка који је настао у овој банци, пословањем не само ранијих литванских власника, него касније и Владе Републике Српске", упозорио је Раковић у изјави за Фену подсјетивши да за те губитке нико није одговарао.

Указао је у цијелом поступку могу бити оштећени повјериоци, власници депозита, уколико се одобри, како је рекао, незаконито поступање.

Раковић истиче да су опрезне најаве о могућем плану тзв.санације Банке Српске "јавно пласиране како би се чуле реакције".

"По ономе што смо чули, Влада Српске, умјесто санационог програма Банке, нуди њену тзв.трансформацију у неко друго тијело, што није могуће по важећим законима", каже он.

Недавно су поједини медији објавили, позивајући се на незваничне изворе, да је ММФ изричито затражио од Владе Републике Српске да отвори стечај у Банци Српске и то поставио као главни услов да БиХ добије нови кредитни аранжман.

Према тој информацији, представници Владе Републике Српске покушавају испреговарати да Банка Српске остане у било ком облику, уз обећање ММФ-у да се она никада више неће бавити класичним банкарством.

Из Банке Српске у привременој управи потом је саопшено да је Агенција за банкарство Републике Српске прихватила предложени план акционара Банке Српске о реорганизацији банке у другу финансијску организацију и затражила рокове за реализацију.

Наводи се и да план Владе подразумијева "реорганизацију банке у другу финансијску организацију која ће се бавити пословима платног промета, а чије би пословање било уређено усвајањем леx специалиса по хитном поступку".

Додаје се да су о Нацрту плана реорганизације Банке консултовани представници ММФ-а, те да од ММФ очекује на План реорганизације "додатну независну процјену одрживости предложеног модела реструктурирања, а најављен је наставак разговора са ММФ-ом по овом питању".

У Банци Српске, која је настала од некадашње пропале Балкан Инвестмент банке, у новембру је уведена привремена управа, јер није радила у складу са Законом о банкама РС и другим законским и подзаконским прописима.

У тој банци су блокирани депозити у износу од 149,5 милиона КМ.

(Фена)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Нидзо

28.02.2016 12:54

Де ви исплатите људима осигуране депозите па онда реформисите, трансформисите, палите, гасите, радите ста хоцете. Ово је стварно безобразно према стедисама. Некима је ту задња цркавица блокирана, а ови 3,5 мјесеца нису у стању људе обавијестити кад да додју по свој новац, а знали су га узети. Брука и срамота. Такодје, како да сад народ вјерује било којој банци на овим просторима ако се у јединој дрзавној банци за 3,5мјесеца нису удостојили ријесити стање, него само продузавају рокове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потпуно се слазем...

28.02.2016 14:01

...и јос да додам - јос су гори они који су ту дрзали новац. Имам таквог једног глупана у фамилији који је вјеровао 'систему'. Дно јос није досегнуто, перспективе за пропаст се продубљују.

Name

РЕ Нидзо

28.02.2016 15:07

Мени је зао сваког депонента коме би евентуално изгубили депозите гасењем Банке Српске, медјутим, волио бих да видим физицко лице или приватну фирму која је у Банци Српске дрзало депозит. То је равно кретенизму и самоубиству, тако да такве, скоро, и не треба залити. За јавна предузеца знамо да су била натјерана да дрзе паре у одабраним банкама

Name

дивља јабука

28.02.2016 13:12

Да није пара без покрића од ММФа и осталог црног новца из вана, све би било давно ликвидирано. Како год, коза и овца су будућност Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

28.02.2016 13:14

У РС је све у ликвидацији или це неминовно доци до тога.банке,домови здравља,болнице,јавна предузеца,приватне фирме итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре рс

28.02.2016 14:43

Вазно је србовати а народ празни стомака и нека се само измисљају неки празници и неке славе.Власт нека једе и слави а ми цемо гледати на Тв-у како се то ради.Нисмо боље ни заслузили,народ и бира ко це боље и висе узети.

Name

дсс

28.02.2016 14:46

И не само то народ је излудио па је на вријеме поцео узимати новац и депозит из Павловиц банке, јер је она сљедеца која је осудјена на пропаст,а у Агенцији за банкарство вец су поцели трљати руке.

Name

ладја

28.02.2016 13:30

Тоне бела ладја

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

28.02.2016 13:35

Ако пропадне Банка Српске ста даље моземо оцекивати од Републике Српске јели исти сценарио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2016 14:27

Тако некако

Name

марко самардзиц

28.02.2016 14:45

Ср Српска це опстати јер има свој народ који је воли,не бас сви али вецина!!!!!!!!Банке це бити И нестајати сто им И зелим поготово нлб развојној И рајфајзен!!!

Name

...

28.02.2016 13:40

Унистисе породице, омладину, зивот су нам унистили Политицари зиве ко богови,а ми тонемо у рупу без дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦУДО НЕВИДЕНО

28.02.2016 13:44

НЕМА РИЈЕСЕЊА ЗА ОВУ БАНКУ ТО СВИ ЗНАЈУ НИЈЕ МОГУЦЕ ДА СЕ иПРЕИМЕНУЈЕ И НАКАРАДНО ПРЕПРАВИ У НЕСТО ДРУГО СТО НИ САММИ НЕЗНСЈУ СТА ЈЕ .ПРАКСА,ТЕОРИЈА И ЗАКОН ТО НИТИ У КОМ ОБЛИКУ НЕМОГУ РЕЛИЗОВАТИ НИТИ ДОЗВОЛИТИ ОТЕТА ЈЕ ОГРОМНА СУМА НОВЦА И НАПРАВЉЕНА ОГРОМНА СТЕТА И ТРЕБА СЕ ИЗМЈЕРИТИ КОЛИКА ЈЕ А НЕ КАО У СЛУЦАЈУ БОБАР БАНКЕ НЕМАМО ПОЈМА КОЛИКА ЈЕ СТЕТА ЈЕР ВЛАСТ КРИЈЕ ВЕЛИЦИНУ ГУБИТКА КАО И СВОЈУ УЛОГУ У ТОМЕ.ПРИЦА СЕ ПОНАВЉА КРОЗ ЗЕЉУ ЗОКИЈА ТЕГЕЛТИЈЕ ДА ПОСТАНЕ ИНОВАТОР И НАПРАВИ МОНСТРУМА КОЈИ ЦЕ ЗАМАЗАТИ ОЦИ СВИМА НАМА МЕДУТИМ МРКОЊИЦКИ ФИНАНСИЈСКИ ГЕНИЈЕ ТО НЕЦЕ МОЦИ. ОПАСНОСТ ЈЕ ЈОС ВЕЦА ЈЕР СЕ КРОЗ ПЛАТНИ ПРОМЕТ И МОНСТРУМ ИНСТИТУЦИЈУ БЕЗ КОНТРОЛЕ РЕГУЛАТОРА КОЈИ ЈЕ УСПУТ ЦИЊЕНИЦОМ ДА ЈЕ ПОДРЗАО МОНСТРУМА САМ СЕБЕ ДИСКВЛИФИКОВАО МОЗЕ ДЕСИТИ ВЕЛИКО ПРАЊЕ НОВЦА ИЛИ ИЗНОСИТ НОВАЦ ИЗ РС КАО У СЛУЦАЈУ СПИРИЦ А СА БИ СЕ ТАКО ИЗБЈЕГЛЕ НЕПРИЈАТНОСТИ ИЗНОСЕЊС НОВЦА ПРЕКО ГРАНИЦА У ГОТОВИНИ СЛУЦАЈ ИНТЕГРАЛ СТАНКОВИЦ. ТЕГЕЛТИЈА ЗАСИГУРНО КО МОЗАК ПЛИТКЕ ОПЕРАЦИЈЕ МИСЛИ ДА ЈОС МОЗЕ ПРИМИТИВНИМ И НЕДОСТАТНИМ ЕКОНОМСКИМ ЗНАЊЕМ ГЛУМИТИ ЕКОНОМСКОГ ГЕНИЈА ПОТВРДА КРИМИНАЛА И НАМЈЕРА ДА И У БУДУЦЕ ПОКРИВА ЗЛОЦИН И ТО РАДИ ОПЕТ ПОМОЦУ КРИМИНАЛМИХ АКТИВНОСТИ КАО СТО ЈЕ СТВАРАЊЕ МОНСТРУМ ФИНАНСИЈСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА СВОЈЕ ПОТРЕБЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мазалица

28.02.2016 14:16

Ста јос има да није пропало од ових визионара,Кредите дизу да плате полицију,здравство судство и своје цланове.Умјесто да нам свима буде добро,одлуцили су да само одабраним буде рајска баста,али бојим се да се неце наузивати на тудјој муци и патњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

28.02.2016 14:19

По колике су вам политицари подизали кредите није ни цудо сто пропадате а све пуна уста застите РС као неко це вас угрозити из ФБиХ васи вас политицари угрозавају а ви аплаудирате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобан

28.02.2016 16:31

Па сваки вук у свом тору овце коље, а другог вука из другог тора само рези...путем сопстења за јавност...

Name

вук

28.02.2016 14:27

Чуди ма само да толике штедише ћуте, почев од Бобар банке па надаље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

28.02.2016 14:49

Изворни гласаци СНСД-а не дрзе паре у банци јер их немају. Они зиве за вецерни дневник РТРС и то је једино сто не смије пропасти. Гласаци који раде у влади су добро обавијестени и не дрзе новац у ризицним банкама.

Name

Остоја

28.02.2016 14:55

Нек иду откопават Гаврила и ја сам пропо на берзи ко ме теро да улазем. Ови су бар добили осигурано.

Name

ре

02.03.2016 10:26

Зато сто су вецином намирени и обестецени...а ста це Српска банка ...вецина кредита нема покрице, хипотеке, ко це њих намирити...Агенција обез, депозита неце јер је она власниство РС (банка српска), немају ни некретнине....дубиоза је огромна, нису имали ни надзорни одбор....неспособна власт и мин.финансија, трбали су да сацувају имовину ,новц.средства. ....они су криви за све, све се знало и све се зна!!!

Name

ПА ШТА

28.02.2016 15:00

ПА ШТА У АМЕРИЦИ СУ 2011 ПРОПАЛЕ СВЕ БАНКЕ ПА НИШТА. ДАЈТЕ ВИШЕ ПРЕСТАНИТЕ С АФЕРАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

28.02.2016 15:00

Подршка за Славишу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

28.02.2016 16:02

Или ће бити банка, ма како се звала или је претворити у СДК- некад био. Словенци су вратили СДК-а. Шта урадити са силним депозитима. Што би опет значило да Банка Српске иде у ликвидацију. Како то ова Влада мисли, ако мисли исправно. Ко ти даје паре, он те и уцјењује. Овај приједлог је предшколско размишљање. Тешких времена, има ли струке?

ОДГОВОРИТЕ