"Neminovna likvidacija Banke Srpske"

Banka Srpske u privremenoj upravi ne može se transformisati u skladu s važećim zakonskim propisima, a može se donijeti odluka o sanaciji ili njenoj likvidaciji ili stečaju, kazao je član SDS-ovog Odbora za finansije Slaviša Raković.

Republika Srpska 28.02.2016 | 13:42
"Neminovna likvidacija Banke Srpske"

Za sanaciju Banke Srpske, kako je naveo, po određenim saznanjima, potrebno je najmanje 100 miliona KM, kako bi se ona, uz dobar akcioni plan, postavila "na noge" i nastavila da djeluje kao banka.

"Svako drugo rješenje predstavljaće ozbiljno kršenje zakona, odnosno možda i 'silovanje zakona', sve zarad prikrivanja ogromnog gubitka koji je nastao u ovoj banci, poslovanjem ne samo ranijih litvanskih vlasnika, nego kasnije i Vlade Republike Srpske", upozorio je Raković u izjavi za Fenu podsjetivši da za te gubitke niko nije odgovarao.

Ukazao je u cijelom postupku mogu biti oštećeni povjerioci, vlasnici depozita, ukoliko se odobri, kako je rekao, nezakonito postupanje.

Raković ističe da su oprezne najave o mogućem planu tzv.sanacije Banke Srpske "javno plasirane kako bi se čule reakcije".

"Po onome što smo čuli, Vlada Srpske, umjesto sanacionog programa Banke, nudi njenu tzv.transformaciju u neko drugo tijelo, što nije moguće po važećim zakonima", kaže on.

Nedavno su pojedini mediji objavili, pozivajući se na nezvanične izvore, da je MMF izričito zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj u Banci Srpske i to postavio kao glavni uslov da BiH dobije novi kreditni aranžman.

Prema toj informaciji, predstavnici Vlade Republike Srpske pokušavaju ispregovarati da Banka Srpske ostane u bilo kom obliku, uz obećanje MMF-u da se ona nikada više neće baviti klasičnim bankarstvom.

Iz Banke Srpske u privremenoj upravi potom je saopšeno da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske prihvatila predloženi plan akcionara Banke Srpske o reorganizaciji banke u drugu finansijsku organizaciju i zatražila rokove za realizaciju.

Navodi se i da plan Vlade podrazumijeva "reorganizaciju banke u drugu finansijsku organizaciju koja će se baviti poslovima platnog prometa, a čije bi poslovanje bilo uređeno usvajanjem lex specialisa po hitnom postupku".

Dodaje se da su o Nacrtu plana reorganizacije Banke konsultovani predstavnici MMF-a, te da od MMF očekuje na Plan reorganizacije "dodatnu nezavisnu procjenu održivosti predloženog modela restrukturiranja, a najavljen je nastavak razgovora sa MMF-om po ovom pitanju".

U Banci Srpske, koja je nastala od nekadašnje propale Balkan Investment banke, u novembru je uvedena privremena uprava, jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima.

U toj banci su blokirani depoziti u iznosu od 149,5 milionа KM.

(Fena)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Nidzo

28.02.2016 12:54

De vi isplatite ljudima osigurane depozite pa onda reformisite, transformisite, palite, gasite, radite sta hocete. Ovo je stvarno bezobrazno prema stedisama. Nekima je tu zadnja crkavica blokirana, a ovi 3,5 mjeseca nisu u stanju ljude obavijestiti kad da dodju po svoj novac, a znali su ga uzeti. Bruka i sramota. Takodje, kako da sad narod vjeruje bilo kojoj banci na ovim prostorima ako se u jedinoj drzavnoj banci za 3,5mjeseca nisu udostojili rijesiti stanje, nego samo produzavaju rokove.

ODGOVORITE
Name

Potpuno se slazem...

28.02.2016 14:01

...i jos da dodam - jos su gori oni koji su tu drzali novac. Imam takvog jednog glupana u familiji koji je vjerovao 'sistemu'. Dno jos nije dosegnuto, perspektive za propast se produbljuju.

Name

RE Nidzo

28.02.2016 15:07

Meni je zao svakog deponenta kome bi eventualno izgubili depozite gasenjem Banke Srpske, medjutim, volio bih da vidim fizicko lice ili privatnu firmu koja je u Banci Srpske drzalo depozit. To je ravno kretenizmu i samoubistvu, tako da takve, skoro, i ne treba zaliti. Za javna preduzeca znamo da su bila natjerana da drze pare u odabranim bankama

Name

divlja jabuka

28.02.2016 13:12

Da nije para bez pokrića od MMFa i ostalog crnog novca iz vana, sve bi bilo davno likvidirano. Kako god, koza i ovca su budućnost Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

rs

28.02.2016 13:14

U RS je sve u likvidaciji ili ce neminovno doci do toga.banke,domovi zdravlja,bolnice,javna preduzeca,privatne firme itd.

ODGOVORITE
Name

re rs

28.02.2016 14:43

Vazno je srbovati a narod prazni stomaka i neka se samo izmisljaju neki praznici i neke slave.Vlast neka jede i slavi a mi cemo gledati na Tv-u kako se to radi.Nismo bolje ni zasluzili,narod i bira ko ce bolje i vise uzeti.

Name

dss

28.02.2016 14:46

I ne samo to narod je izludio pa je na vrijeme poceo uzimati novac i depozit iz Pavlovic banke, jer je ona sljedeca koja je osudjena na propast,a u Agenciji za bankarstvo vec su poceli trljati ruke.

Name

ladja

28.02.2016 13:30

Tone bela ladja

ODGOVORITE
Name

hercegovac

28.02.2016 13:35

Ako propadne Banka Srpske sta dalje mozemo ocekivati od Republike Srpske jeli isti scenario.

ODGOVORITE
Name

Re

28.02.2016 14:27

Tako nekako

Name

marko samardzic

28.02.2016 14:45

Sr Srpska ce opstati jer ima svoj narod koji je voli,ne bas svi ali vecina!!!!!!!!Banke ce biti I nestajati sto im I zelim pogotovo nlb razvojnoj I rajfajzen!!!

Name

...

28.02.2016 13:40

Unistise porodice, omladinu, zivot su nam unistili Politicari zive ko bogovi,a mi tonemo u rupu bez dna.

ODGOVORITE
Name

CUDO NEVIDENO

28.02.2016 13:44

NEMA RIJESENJA ZA OVU BANKU TO SVI ZNAJU NIJE MOGUCE DA SE iPREIMENUJE I NAKARADNO PREPRAVI U NESTO DRUGO STO NI SAMMI NEZNSJU STA JE .PRAKSA,TEORIJA I ZAKON TO NITI U KOM OBLIKU NEMOGU RELIZOVATI NITI DOZVOLITI OTETA JE OGROMNA SUMA NOVCA I NAPRAVLJENA OGROMNA STETA I TREBA SE IZMJERITI KOLIKA JE A NE KAO U SLUCAJU BOBAR BANKE NEMAMO POJMA KOLIKA JE STETA JER VLAST KRIJE VELICINU GUBITKA KAO I SVOJU ULOGU U TOME.PRICA SE PONAVLJA KROZ ZELJU ZOKIJA TEGELTIJE DA POSTANE INOVATOR I NAPRAVI MONSTRUMA KOJI CE ZAMAZATI OCI SVIMA NAMA MEDUTIM MRKONJICKI FINANSIJSKI GENIJE TO NECE MOCI. OPASNOST JE JOS VECA JER SE KROZ PLATNI PROMET I MONSTRUM INSTITUCIJU BEZ KONTROLE REGULATORA KOJI JE USPUT CINJENICOM DA JE PODRZAO MONSTRUMA SAM SEBE DISKVLIFIKOVAO MOZE DESITI VELIKO PRANJE NOVCA ILI IZNOSIT NOVAC IZ RS KAO U SLUCAJU SPIRIC A SA BI SE TAKO IZBJEGLE NEPRIJATNOSTI IZNOSENJS NOVCA PREKO GRANICA U GOTOVINI SLUCAJ INTEGRAL STANKOVIC. TEGELTIJA ZASIGURNO KO MOZAK PLITKE OPERACIJE MISLI DA JOS MOZE PRIMITIVNIM I NEDOSTATNIM EKONOMSKIM ZNANJEM GLUMITI EKONOMSKOG GENIJA POTVRDA KRIMINALA I NAMJERA DA I U BUDUCE POKRIVA ZLOCIN I TO RADI OPET POMOCU KRIMINALMIH AKTIVNOSTI KAO STO JE STVARANJE MONSTRUM FINANSIJSKE ORGANIZACIJE ZA SVOJE POTREBE

ODGOVORITE
Name

mazalica

28.02.2016 14:16

Sta jos ima da nije propalo od ovih vizionara,Kredite dizu da plate policiju,zdravstvo sudstvo i svoje clanove.Umjesto da nam svima bude dobro,odlucili su da samo odabranim bude rajska basta,ali bojim se da se nece nauzivati na tudjoj muci i patnji.

ODGOVORITE
Name

Da

28.02.2016 14:19

Po kolike su vam politicari podizali kredite nije ni cudo sto propadate a sve puna usta zastite RS kao neko ce vas ugroziti iz FBiH vasi vas politicari ugrozavaju a vi aplaudirate

ODGOVORITE
Name

Coban

28.02.2016 16:31

Pa svaki vuk u svom toru ovce kolje, a drugog vuka iz drugog tora samo rezi...putem sopstenja za javnost...

Name

vuk

28.02.2016 14:27

Čudi ma samo da tolike štediše ćute, počev od Bobar banke pa nadalje.

ODGOVORITE
Name

Milojko

28.02.2016 14:49

Izvorni glasaci SNSD-a ne drze pare u banci jer ih nemaju. Oni zive za vecerni dnevnik RTRS i to je jedino sto ne smije propasti. Glasaci koji rade u vladi su dobro obavijesteni i ne drze novac u rizicnim bankama.

Name

Ostoja

28.02.2016 14:55

Nek idu otkopavat Gavrila i ja sam propo na berzi ko me tero da ulazem. Ovi su bar dobili osigurano.

Name

re

02.03.2016 10:26

Zato sto su vecinom namireni i obesteceni...a sta ce Srpska banka ...vecina kredita nema pokrice, hipoteke, ko ce njih namiriti...Agencija obez, depozita nece jer je ona vlasnistvo RS (banka srpska), nemaju ni nekretnine....dubioza je ogromna, nisu imali ni nadzorni odbor....nesposobna vlast i min.finansija, trbali su da sacuvaju imovinu ,novc.sredstva. ....oni su krivi za sve, sve se znalo i sve se zna!!!

Name

PA ŠTA

28.02.2016 15:00

PA ŠTA U AMERICI SU 2011 PROPALE SVE BANKE PA NIŠTA. DAJTE VIŠE PRESTANITE S AFERAMA.

ODGOVORITE
Name

Maša

28.02.2016 15:00

Podrška za Slavišu!!

ODGOVORITE
Name

građanin

28.02.2016 16:02

Ili će biti banka, ma kako se zvala ili je pretvoriti u SDK- nekad bio. Slovenci su vratili SDK-a. Šta uraditi sa silnim depozitima. Što bi opet značilo da Banka Srpske ide u likvidaciju. Kako to ova Vlada misli, ako misli ispravno. Ko ti daje pare, on te i ucjenjuje. Ovaj prijedlog je predškolsko razmišljanje. Teških vremena, ima li struke?

ODGOVORITE