Подијељеност - ко ће славити у БиХ 1. март?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће 1. март у БиХ Бошњаци опет обиљежавати, Хрвати колико буду морали, а Срби неће уопште. "За нас не постоји 1. март као било какав важан дан за БиХ", рекао је Додик.

Босна и Херцеговина 28.02.2016 | 11:35
Подијељеност - ко ће славити у БиХ 1. март?

Он наглашава да је за Републику Српску неприхватљиво обиљежавање 1. марта као било каквог дана у вези са БиХ."Игнорисање од Бошњака и дијела међународне заједнице, која томе даје значај, говори о томе да БиХ нема договор о важним питањима, па ни о том", истакао је Додик.

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ. У Федерацији БиХ 1. март се обиљежава као "дан независности", док Срби у БиХ овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић поручује да српски народ и Република Српска никада неће признати 1. март као такозвани Дан државности БиХ, јер су и референдум који је одржан против воље српског народа и гнусно убиство српског свата на Башчаршији били увод у крвави рат.

"За нас 1. март није и никада неће бити никакав празник, јер наш празник јесте 9. јануар, дан када је вољом српског народа настала Република Српска. Тај дан ми ћемо славити док смо живи, и никакав суд нити судска одлука нас у томе не могу спријечити", рекао је Иванић.

Сасвим је јасно, истиче он, да нема политичара из Републике Српске који 1. март може да прихвати као нешто што је нормално.

"И зато за мене тај дан, који се у дијелу БиХ обиљежава као такозвани Дан државности БиХ, једноставно не постоји. А, ако неки празник дубоко иритира и вријеђа Републику Српску и српски народ у БиХ, онда је то свакако 1. март", нагласио је Иванић.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скуштине БиХ Огњен Тадић рекао је да Република Српска и њене институције и грађани никада неће признати првомартовски референдум о такозваној незвисности БиХ, нити ће заборавити гнусно убиство српског свата Николе Гардовића, почетком марта, 1992. године у Сарајеву.

"Као савременици тих догађаја и као људи који су имали прилику да се, кроз вријеме које је иза нас, упознају са позадином тих догађаја не можемо да прихватимо да неко тај датум истиче као дан око кога би требало да се окупе народи, ентитети и све остало што постоји унутар БиХ и обиљежавају га као такозвани дан државности", рекао је Тадић.

Он сматра да је 1. март, у примарном смислу, симбол настојања политичких опција, које су биле за разбијање Југославије, да без српског народа одлуче о судбини Срба на овим просторима.

"То се, као што знамо, завршило трагично по све народе у БиХ и након тога смо сјели за сто и направили Дејтонски споразум који је потпуна супротност 1. марту. Онај ко жели да поштује Дејтонски мировни споразум, ко заговара мир и стабилност у БиХ тај не може да прославља 1. март", истакао је Тадић.

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Јупи

28.02.2016 10:38

Коначно се у нечему слажем са Бајом☺

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

28.02.2016 10:58

Гдје ту логика, ако је 1.марта 1992 био реферундум око независности БИХ, како је могуце да су Срби 9.јануара прогласили своју републику без других народа, нису Босњаци и Хрвати криви за овај рат, најлаксе је игнорисат истину...али без тога нема будуцност овдје.

Name

ХЕРЦЕГОВАЦ, А СРБИН

29.02.2016 09:28

ЈА НЕЋУ.СИГУРНО!

Name

Холланд

28.02.2016 10:39

Па кад је гласање увијек це неко бит прегласан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоза

28.02.2016 10:40

А засто би Хрвати несто морали славити? Хрвати су своји на своме и славе оно сто зеле. А ти Миле гледај своја посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кло

28.02.2016 14:51

Ти ако си Јоза ја сам еским! Ти си обични исфрустрирани дебил!

Name

Мд

28.02.2016 10:42

Каква држава такав и дан и док је тако бићемо у блату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Американац

28.02.2016 10:44

Тако је и за Босњаке 9.Јануар Дан Републике Српске неприхватљив. Републике Српску су прогласили само Срби, без Босњака и Хрвата. Нико није дирао Србе у БИХ. Али Срби хоце само РС у којој су они вецина. Нема то ниста са цивилизацијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новак

28.02.2016 11:00

Ниси хтио заједно у Југославији а сада хоцес несто сто никада нисте имали, дрзаву у којој цете као зивјети са Србима... Доста те васе супље љигаве... Док је нас овдје мозете само сањати да цете моци у РС радити ста хоцете... У своје ви двористе... тацније у 23%

Name

Бранислав

28.02.2016 11:08

Лијепо Вам у тексту пише да је на тај дан убијен српски сват и спаљена српска застава и Ви опет кажете да нико никог није дирао.Али изгледа да Вама не вриједи говорити јер ви сматрате да је неко неког дирао само кад вас дирају. Видите трн у туђем оку а не видите балван у свом.

Name

ре Американац

28.02.2016 11:11

Каубоју, Ти кажеш да Србе нико није дирао. Па, управо тог дана (1.март 1992.године)у Сарајеву убијен је Србин Никола Гардовић у свадбеној поворци. Убице су отеле заставу Српске правослане цркве и побјегли. Тако је почело. Колико ја знам убица никада није суђен.

Name

Нурко

28.02.2016 12:35

Ниси ти Американац.Ти си најобичнији шошон.

Name

Нека је игара,па и без хљеба

28.02.2016 10:48

Нека је празника. Сви пјене ако се слави неки празник и исти це запјенит ако се не слави други празник. Сви би да наметну своје празнике,а не би прихватили тудји. Пуна су нам уста правде,толеранције. Нека слави ко ста хоце,али о свом троску, и сви сретни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

28.02.2016 11:18

Овдје се не ради ко ста слави и који су то датуми. ради се о цињеници, како је и због цега настао рат..протјеривање и убијање. испасти це на крају није нико крив сви су зртве, а зивот иде даље без помирења и истине.благо насој дјеци, имаће 50 или 100 година да се свадјају ко и ста је у рату 90 година направио..јер ми данас нисмо способни да то ријесимо..

Name

ре босанац

28.02.2016 15:47

Па ти, творевино међеда и букве, тврдиш да знаш како је рат почео ? Па, творевино међеда и букве, рат је почео због вашег Алије који је на крилима запада покушао да нам затре сјеме. Па, творевино међеда и букве, покриј се ушима и ћути молим те. Навикли сте ширити лажи и на њима вам се историја заснива, задњих 30-ак година.

Name

босанац

28.02.2016 10:58

Хтјели ви то или не Господо из РС Босна и Херцеговина је 1000 годисња историјска категорија. 1. Март се засигурно слави и у РС. Да не заборавите, погледајте састав становниства 91 на територију који сте ви силом и протјеривањем свих несрба прогласили као РС. Сви ми славимо 1.март и за нас не постоји никакав 9.јануар. Свијет је вец одавно дао своје мисљење о томе признајуци независност Републике БиХ 1.марта 92. То су цињенице. Све остало је пјесма за властиту публику. Сви они који порицу 1. Март требали би погнуте главе напустити и Сарајево и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре босанац

28.02.2016 11:17

Хахахахахахахахахаха

Name

...

28.02.2016 11:21

То ти је зеља,али пуста. Срби никад неце отици са ових простора,а ви славите 1. март колико вам воља, то нас Србе вријеђа па га тако и неславимо. И пун ми вас је к...ац ко је поцео рат, погледајте истини у оци,па реците. Нисмо ни ми Срби свеци ал и ви сте далеко , далеко од тога, зато ако хоцетw сузивот са нама Србима,онда не с... пуно

Name

Бранислав

28.02.2016 11:26

Онда читајете "Дневни аваз". Читате српске вијести и као знак захвалности борите се против српског народа и то крајње пристрасно као да ми Срби немамо право на свој живот већ мора бити како ви муслимани кажете.У тексту лијепо пише да смо ми Срби прегласани и да нам је на тај дан убијен сват и спаљена застава. Нисте хтјели са нама живјети у СФРЈ а хоћете у БиХ.Ако ви желите да остане у тој некој држави коју ћете звати БиХ - онда живите,али исто тако и ми Срби имамо право да не живимо у њој и да свој дио зовемо,као што и зовемо а како је и цијела међународана заједница признаје - Републици Српској. Намјера вам је јасна,а то је пошто вас има више да се једног дана намножите толико да БиХ постане искључиво исламска држава у којој се Србе и Хрвате неће питати ништа јер ћемо бити маргинализовани на разне начине као што сте и били започели са убиством нашег свата и паљењем заставе.Хрвати,на жалост тога нису били свјесни и били су на вашој страни.

Name

ајде

28.02.2016 11:41

Тачно хиљадугодишња традиција само под чијом влашћу ? Јадни сте.

Name

Ре тзв босанац

28.02.2016 12:15

Извини 'босанац' о каквој 1ооо-годисњој дрзави ти прицас. Па ви сте измисљена нација. Прво сте били Срби исламске вероисповести, онда вам је Тито дао оно - Муслимани. И на крају сте схватили да сте Босњаци. За поцетак, сконтај коју Славу ти је славио цукун-деда.

Name

Фикрет

28.02.2016 10:59

Мени то није уреду лицемјерно је од мог народа, славит несто сто је све народе увело у рат и хаос, а мој народ исто позива се и на АВНОЈ а АВНОЈ створила Југославија, избацили из АВНОЈ-а Муслимане умјесто тог Босњаци Србе избацили тог 1 марта и то је лицемјерно пуно, а и други народи имају своје греске. А ја ово видим у свом двористу, а не могу ниста промијенити а нема ово везе са здравим умом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југовиц

28.02.2016 13:32

Не зиви се од прослости , гледајмо да својој дјеци обезбједимо будуцност а не да их уцимо мрзњи медјусобно!

Name

браво

28.02.2016 11:03

тако је сефе...... је*бо БиХ труј вец затрован народ да не цују како празан стомак "дреци" а ти сваког првог са својим подгузним увлакацима редовно прузате руку да вам та мрска дрзава исплати (по неколико хиљада марака мјесецно) пљување по њој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

28.02.2016 11:06

Сретан ти празник Босно и Херцеговино

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрино2

28.02.2016 11:30

Славите несто сто не знате ста је.То само могу људи без историје,традиције.Славите дан кад сте убили,преварили,издали народ са којим сте до тад зивјели.Гласали удрузени са једним а без трецег у друштву .И то сматрате добрим и исправним?Хоцете да имате некакву дрзаву а пола те дрзаве нисте ви.Болесно је то али и залосно,и убједјење да тако мозе у недоглед.Сматрам бице касно кад додјете себи,јер никако да видите да та друга страна вас признаје само сто вам не даје већа права него себи.Зивите у илузији својој и даље сретно и биједно истовремено.Нико вам то не брани.

Name

Ре Босанац

28.02.2016 11:14

Упиташ ли се зашто сте у Федерацији са Хрватима?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

28.02.2016 11:15

Кога брига за дан дрзавности

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрас

28.02.2016 11:32

Ето колико дрзите до празника и дрзаве и заставу сте наопако окренули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

28.02.2016 11:47

Најбоље Хрвати пролазе а највисе кукају дасу угрозени имају Хрватску путовницу путују раде у ЕУ а Босње и Срби само испастају ста је ста,које управу,није моја БиХ ни РС.Казу милијон Босанаца прогнано и напустило БиХ а колико јих гласа када су избори задњи пута 3-5 посто залосно јест али народу дојадило висе за исте гледати ако није Предсједник,јест министар или премијер мјењају се ко царапе.Тханк yоу И ам соррy абоут лонг тест...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сребреница дистрикт

28.02.2016 12:01

Не треба славити ниста сто вриједја друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

28.02.2016 13:49

Бас су за сузивот кад су изабрали 1. март.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

28.02.2016 13:52

Нека слави ко ста хоце. Срби славе 9. јануар Бошњаци имају несто против, Босњаци славе 1. март Срби имају несто против. Ја не славим ни 1.март нити 9.јануар, нити 1.мај, нити нову годину не славим ни свој родјендан јер немам ни разлог ни услове да славим. Коме је добро и ко има разлог нека слави. Ја цу да славим када ако Бог да одем из ове земље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

28.02.2016 14:52

Први март је поцетак крвавог градјанског и вјерског рата у БИХ и није датум који це славити Срби и Хрвати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Американац

28.02.2016 18:13

Прво је призната БИХ као самостална дрзава, па је поцео тат. Како онда мозе бити градјански рат?????? Не разумијем

Name

xxл

28.02.2016 15:57

Сваки спор између народа на нашим просторима је доказ бесмислености политике 90-тих година. Тако и овај спор око овог празника или непразника. Национализам, који и дан данас ради против нас малих људи је велико зло за будће генерације, а за наше неописива срамота. Може ли у наше главе допријети сазнање да политика националног једноумља мора бити побјеђења. Докле подјеле националне? Зашто не видите у што нас је то одвело? Има ли смисла оваква политика за наше наследнике? Пустите срамну прошлост, окренимо се будућности. Одајмо почаст жртвама срамооте 90-тих, а осудимо идеологе политичког бесмисла тог времена. Суочимо се са нашом заједничком срамотом, будућности наше ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

28.02.2016 16:29

Тако је xxл. Врло добро написано. Свака цаст кад би висе нас овако размисљало.

Name

горан

28.02.2016 16:26

Ајде да се ми сви договоримо да славимо дан дрзавности 1. Маја. Сви слободни и нема љутње. Неки пеку јањце други прасце ростиљ.... Али наси политицари не тразе помирење они хоце да нам показу ко је веци Србин,Хрват,Муслиман а ми од тога немамо ниста само су нам бацили кост. Нек је они глабају нама треба хармонија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

28.02.2016 20:52

Бошњак, не муслиман.

Name

Референдум

29.02.2016 05:52

Референдум о независности Црне Горе подржало 55.5% грађана, проглашен легалним, вољом већине (чиста математика). Референдум за независну Босну и Херцеговину подржало 62.7% грађана, проглашен нелегалним??????? Или ја нисам добар са бројевима, или је податак од 62.7 (апсолутна већина) нетачан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

29.02.2016 09:51

Како су муслимани и Хрвати гласали то су и након крвавог рата и добили - Федерацију БиХ и тамо нек славе ста им је воља. Ста мене као Србина брига ста они преко границе славе. Мени је вазно да се тај биједни датум не слави у мојој Републици Српској. Ко су Хрвати најбоље говори строј црнокосуљаса у Загребу, а ко муслимани говори хрватски цвијет министар им културе.

Name

СЕ

29.02.2016 10:06

Мислим да треба да славимо дан заврсетка рата као заједницки национални празник, непризивајмо дјавола јер ако дјаво додје ј... матер свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

29.02.2016 13:03

први и осми Март славе само .ИЦКЕ, обријане и цупаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сјенка

29.02.2016 14:10

Марко,гдје је та граница то непостојецу границу предјем 10 пута дневно и нико ми нетрази пасос или лк,предји ти тако границу са србијом или хрватском

ОДГОВОРИТЕ