Podijeljenost - ko će slaviti u BiH 1. mart?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će 1. mart u BiH Bošnjaci opet obilježavati, Hrvati koliko budu morali, a Srbi neće uopšte. "Za nas ne postoji 1. mart kao bilo kakav važan dan za BiH", rekao je Dodik.

Bosna i Hercegovina 28.02.2016 | 11:35
Podijeljenost - ko će slaviti u BiH 1. mart?

On naglašava da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo obilježavanje 1. marta kao bilo kakvog dana u vezi sa BiH."Ignorisanje od Bošnjaka i dijela međunarodne zajednice, koja tome daje značaj, govori o tome da BiH nema dogovor o važnim pitanjima, pa ni o tom", istakao je Dodik.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ. U Federaciji BiH 1. mart se obilježava kao "dan nezavisnosti", dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručuje da srpski narod i Republika Srpska nikada neće priznati 1. mart kao takozvani Dan državnosti BiH, jer su i referendum koji je održan protiv volje srpskog naroda i gnusno ubistvo srpskog svata na Baščaršiji bili uvod u krvavi rat.

"Za nas 1. mart nije i nikada neće biti nikakav praznik, jer naš praznik jeste 9. januar, dan kada je voljom srpskog naroda nastala Republika Srpska. Taj dan mi ćemo slaviti dok smo živi, i nikakav sud niti sudska odluka nas u tome ne mogu spriječiti", rekao je Ivanić.

Sasvim je jasno, ističe on, da nema političara iz Republike Srpske koji 1. mart može da prihvati kao nešto što je normalno.

"I zato za mene taj dan, koji se u dijelu BiH obilježava kao takozvani Dan državnosti BiH, jednostavno ne postoji. A, ako neki praznik duboko iritira i vrijeđa Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, onda je to svakako 1. mart", naglasio je Ivanić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skuštine BiH Ognjen Tadić rekao je da Republika Srpska i njene institucije i građani nikada neće priznati prvomartovski referendum o takozvanoj nezvisnosti BiH, niti će zaboraviti gnusno ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića, početkom marta, 1992. godine u Sarajevu.

"Kao savremenici tih događaja i kao ljudi koji su imali priliku da se, kroz vrijeme koje je iza nas, upoznaju sa pozadinom tih događaja ne možemo da prihvatimo da neko taj datum ističe kao dan oko koga bi trebalo da se okupe narodi, entiteti i sve ostalo što postoji unutar BiH i obilježavaju ga kao takozvani dan državnosti", rekao je Tadić.

On smatra da je 1. mart, u primarnom smislu, simbol nastojanja političkih opcija, koje su bile za razbijanje Jugoslavije, da bez srpskog naroda odluče o sudbini Srba na ovim prostorima.

"To se, kao što znamo, završilo tragično po sve narode u BiH i nakon toga smo sjeli za sto i napravili Dejtonski sporazum koji je potpuna suprotnost 1. martu. Onaj ko želi da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ko zagovara mir i stabilnost u BiH taj ne može da proslavlja 1. mart", istakao je Tadić.

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Jupi

28.02.2016 10:38

Konačno se u nečemu slažem sa Bajom☺

ODGOVORITE
Name

bosanac

28.02.2016 10:58

Gdje tu logika, ako je 1.marta 1992 bio referundum oko nezavisnosti BIH, kako je moguce da su Srbi 9.januara proglasili svoju republiku bez drugih naroda, nisu Bosnjaci i Hrvati krivi za ovaj rat, najlakse je ignorisat istinu...ali bez toga nema buducnost ovdje.

Name

ХЕРЦЕГОВАЦ, А СРБИН

29.02.2016 09:28

ЈА НЕЋУ.СИГУРНО!

Name

Holland

28.02.2016 10:39

Pa kad je glasanje uvijek ce neko bit preglasan.

ODGOVORITE
Name

Joza

28.02.2016 10:40

A zasto bi Hrvati nesto morali slaviti? Hrvati su svoji na svome i slave ono sto zele. A ti Mile gledaj svoja posla.

ODGOVORITE
Name

Klo

28.02.2016 14:51

Ti ako si Joza ja sam eskim! Ti si obični isfrustrirani debil!

Name

Md

28.02.2016 10:42

Kakva država takav i dan i dok je tako bićemo u blatu

ODGOVORITE
Name

Amerikanac

28.02.2016 10:44

Tako je i za Bosnjake 9.Januar Dan Republike Srpske neprihvatljiv. Republike Srpsku su proglasili samo Srbi, bez Bosnjaka i Hrvata. Niko nije dirao Srbe u BIH. Ali Srbi hoce samo RS u kojoj su oni vecina. Nema to nista sa civilizacijom.

ODGOVORITE
Name

Novak

28.02.2016 11:00

Nisi htio zajedno u Jugoslaviji a sada hoces nesto sto nikada niste imali, drzavu u kojoj cete kao zivjeti sa Srbima... Dosta te vase suplje ljigave... Dok je nas ovdje mozete samo sanjati da cete moci u RS raditi sta hocete... U svoje vi dvoriste... tacnije u 23%

Name

Branislav

28.02.2016 11:08

Lijepo Vam u tekstu piše da je na taj dan ubijen srpski svat i spaljena srpska zastava i Vi opet kažete da niko nikog nije dirao.Ali izgleda da Vama ne vrijedi govoriti jer vi smatrate da je neko nekog dirao samo kad vas diraju. Vidite trn u tuđem oku a ne vidite balvan u svom.

Name

re Amerikanac

28.02.2016 11:11

Kauboju, Ti kažeš da Srbe niko nije dirao. Pa, upravo tog dana (1.mart 1992.godine)u Sarajevu ubijen je Srbin Nikola Gardović u svadbenoj povorci. Ubice su otele zastavu Srpske pravoslane crkve i pobjegli. Tako je počelo. Koliko ja znam ubica nikada nije suđen.

Name

Nurko

28.02.2016 12:35

Nisi ti Amerikanac.Ti si najobičniji šošon.

Name

Neka je igara,pa i bez hljeba

28.02.2016 10:48

Neka je praznika. Svi pjene ako se slavi neki praznik i isti ce zapjenit ako se ne slavi drugi praznik. Svi bi da nametnu svoje praznike,a ne bi prihvatili tudji. Puna su nam usta pravde,tolerancije. Neka slavi ko sta hoce,ali o svom trosku, i svi sretni.

ODGOVORITE
Name

bosanac

28.02.2016 11:18

Ovdje se ne radi ko sta slavi i koji su to datumi. radi se o cinjenici, kako je i zbog cega nastao rat..protjerivanje i ubijanje. ispasti ce na kraju nije niko kriv svi su zrtve, a zivot ide dalje bez pomirenja i istine.blago nasoj djeci, imaće 50 ili 100 godina da se svadjaju ko i sta je u ratu 90 godina napravio..jer mi danas nismo sposobni da to rijesimo..

Name

re bosanac

28.02.2016 15:47

Pa ti, tvorevino međeda i bukve, tvrdiš da znaš kako je rat počeo ? Pa, tvorevino međeda i bukve, rat je počeo zbog vašeg Alije koji je na krilima zapada pokušao da nam zatre sjeme. Pa, tvorevino međeda i bukve, pokrij se ušima i ćuti molim te. Navikli ste širiti laži i na njima vam se istorija zasniva, zadnjih 30-ak godina.

Name

bosanac

28.02.2016 10:58

Htjeli vi to ili ne Gospodo iz RS Bosna i Hercegovina je 1000 godisnja istorijska kategorija. 1. Mart se zasigurno slavi i u RS. Da ne zaboravite, pogledajte sastav stanovnistva 91 na teritoriju koji ste vi silom i protjerivanjem svih nesrba proglasili kao RS. Svi mi slavimo 1.mart i za nas ne postoji nikakav 9.januar. Svijet je vec odavno dao svoje misljenje o tome priznajuci nezavisnost Republike BiH 1.marta 92. To su cinjenice. Sve ostalo je pjesma za vlastitu publiku. Svi oni koji poricu 1. Mart trebali bi pognute glave napustiti i Sarajevo i BiH.

ODGOVORITE
Name

re bosanac

28.02.2016 11:17

Hahahahahahahahahaha

Name

...

28.02.2016 11:21

To ti je zelja,ali pusta. Srbi nikad nece otici sa ovih prostora,a vi slavite 1. mart koliko vam volja, to nas Srbe vrijeđa pa ga tako i neslavimo. I pun mi vas je k...ac ko je poceo rat, pogledajte istini u oci,pa recite. Nismo ni mi Srbi sveci al i vi ste daleko , daleko od toga, zato ako hocetw suzivot sa nama Srbima,onda ne s... puno

Name

Branislav

28.02.2016 11:26

Onda čitajete "Dnevni avaz". Čitate srpske vijesti i kao znak zahvalnosti borite se protiv srpskog naroda i to krajnje pristrasno kao da mi Srbi nemamo pravo na svoj život već mora biti kako vi muslimani kažete.U tekstu lijepo piše da smo mi Srbi preglasani i da nam je na taj dan ubijen svat i spaljena zastava. Niste htjeli sa nama živjeti u SFRJ a hoćete u BiH.Ako vi želite da ostane u toj nekoj državi koju ćete zvati BiH - onda živite,ali isto tako i mi Srbi imamo pravo da ne živimo u njoj i da svoj dio zovemo,kao što i zovemo a kako je i cijela međunarodana zajednica priznaje - Republici Srpskoj. Namjera vam je jasna,a to je pošto vas ima više da se jednog dana namnožite toliko da BiH postane isključivo islamska država u kojoj se Srbe i Hrvate neće pitati ništa jer ćemo biti marginalizovani na razne načine kao što ste i bili započeli sa ubistvom našeg svata i paljenjem zastave.Hrvati,na žalost toga nisu bili svjesni i bili su na vašoj strani.

Name

ajde

28.02.2016 11:41

Tačno hiljadugodišnja tradicija samo pod čijom vlašću ? Jadni ste.

Name

Re tzv bosanac

28.02.2016 12:15

Izvini 'bosanac' o kakvoj 1ooo-godisnjoj drzavi ti pricas. Pa vi ste izmisljena nacija. Prvo ste bili Srbi islamske veroispovesti, onda vam je Tito dao ono - Muslimani. I na kraju ste shvatili da ste Bosnjaci. Za pocetak, skontaj koju Slavu ti je slavio cukun-deda.

Name

Fikret

28.02.2016 10:59

Meni to nije uredu licemjerno je od mog naroda, slavit nesto sto je sve narode uvelo u rat i haos, a moj narod isto poziva se i na AVNOJ a AVNOJ stvorila Jugoslavija, izbacili iz AVNOJ-a Muslimane umjesto tog Bosnjaci Srbe izbacili tog 1 marta i to je licemjerno puno, a i drugi narodi imaju svoje greske. A ja ovo vidim u svom dvoristu, a ne mogu nista promijeniti a nema ovo veze sa zdravim umom.

ODGOVORITE
Name

Jugovic

28.02.2016 13:32

Ne zivi se od proslosti , gledajmo da svojoj djeci obezbjedimo buducnost a ne da ih ucimo mrznji medjusobno!

Name

bravo

28.02.2016 11:03

tako je sefe...... je*bo BiH truj vec zatrovan narod da ne cuju kako prazan stomak "dreci" a ti svakog prvog sa svojim podguznim uvlakacima redovno pruzate ruku da vam ta mrska drzava isplati (po nekoliko hiljada maraka mjesecno) pljuvanje po njoj

ODGOVORITE
Name

Drina

28.02.2016 11:06

Sretan ti praznik Bosno i Hercegovino

ODGOVORITE
Name

Drino2

28.02.2016 11:30

Slavite nesto sto ne znate sta je.To samo mogu ljudi bez istorije,tradicije.Slavite dan kad ste ubili,prevarili,izdali narod sa kojim ste do tad zivjeli.Glasali udruzeni sa jednim a bez treceg u društvu .I to smatrate dobrim i ispravnim?Hocete da imate nekakvu drzavu a pola te drzave niste vi.Bolesno je to ali i zalosno,i ubjedjenje da tako moze u nedogled.Smatram bice kasno kad dodjete sebi,jer nikako da vidite da ta druga strana vas priznaje samo sto vam ne daje veća prava nego sebi.Zivite u iluziji svojoj i dalje sretno i bijedno istovremeno.Niko vam to ne brani.

Name

Re Bosanac

28.02.2016 11:14

Upitaš li se zašto ste u Federaciji sa Hrvatima?????

ODGOVORITE
Name

Zakon

28.02.2016 11:15

Koga briga za dan drzavnosti

ODGOVORITE
Name

kontras

28.02.2016 11:32

Eto koliko drzite do praznika i drzave i zastavu ste naopako okrenuli.

ODGOVORITE
Name

Pravda

28.02.2016 11:47

Najbolje Hrvati prolaze a najvise kukaju dasu ugrozeni imaju Hrvatsku putovnicu putuju rade u EU a Bosnje i Srbi samo ispastaju sta je sta,koje upravu,nije moja BiH ni RS.Kazu milijon Bosanaca prognano i napustilo BiH a koliko jih glasa kada su izbori zadnji puta 3-5 posto zalosno jest ali narodu dojadilo vise za iste gledati ako nije Predsjednik,jest ministar ili premijer mjenjaju se ko carape.Thank you I am sorry about long test...

ODGOVORITE
Name

Srebrenica distrikt

28.02.2016 12:01

Ne treba slaviti nista sto vrijedja druge.

ODGOVORITE
Name

He he

28.02.2016 13:49

Bas su za suzivot kad su izabrali 1. mart.

ODGOVORITE
Name

Geography

28.02.2016 13:52

Neka slavi ko sta hoce. Srbi slave 9. januar Bošnjaci imaju nesto protiv, Bosnjaci slave 1. mart Srbi imaju nesto protiv. Ja ne slavim ni 1.mart niti 9.januar, niti 1.maj, niti novu godinu ne slavim ni svoj rodjendan jer nemam ni razlog ni uslove da slavim. Kome je dobro i ko ima razlog neka slavi. Ja cu da slavim kada ako Bog da odem iz ove zemlje

ODGOVORITE
Name

Djuro

28.02.2016 14:52

Prvi mart je pocetak krvavog gradjanskog i vjerskog rata u BIH i nije datum koji ce slaviti Srbi i Hrvati .

ODGOVORITE
Name

Amerikanac

28.02.2016 18:13

Prvo je priznata BIH kao samostalna drzava, pa je poceo tat. Kako onda moze biti gradjanski rat?????? Ne razumijem

Name

xxl

28.02.2016 15:57

Svaki spor između naroda na našim prostorima je dokaz besmislenosti politike 90-tih godina. Tako i ovaj spor oko ovog praznika ili nepraznika. Nacionalizam, koji i dan danas radi protiv nas malih ljudi je veliko zlo za budće generacije, a za naše neopisiva sramota. Može li u naše glave doprijeti saznanje da politika nacionalnog jednoumlja mora biti pobjeđenja. Dokle podjele nacionalne? Zašto ne vidite u što nas je to odvelo? Ima li smisla ovakva politika za naše naslednike? Pustite sramnu prošlost, okrenimo se budućnosti. Odajmo počast žrtvama sramoote 90-tih, a osudimo ideologe političkog besmisla tog vremena. Suočimo se sa našom zajedničkom sramotom, budućnosti naše radi.

ODGOVORITE
Name

goran

28.02.2016 16:29

Tako je xxl. Vrlo dobro napisano. Svaka cast kad bi vise nas ovako razmisljalo.

Name

goran

28.02.2016 16:26

Ajde da se mi svi dogovorimo da slavimo dan drzavnosti 1. Maja. Svi slobodni i nema ljutnje. Neki peku janjce drugi prasce rostilj.... Ali nasi politicari ne traze pomirenje oni hoce da nam pokazu ko je veci Srbin,Hrvat,Musliman a mi od toga nemamo nista samo su nam bacili kost. Nek je oni glabaju nama treba harmonija.

ODGOVORITE
Name

Miki

28.02.2016 20:52

Bošnjak, ne musliman.

Name

Referendum

29.02.2016 05:52

Referendum o nezavisnosti Crne Gore podržalo 55.5% građana, proglašen legalnim, voljom većine (čista matematika). Referendum za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu podržalo 62.7% građana, proglašen nelegalnim??????? Ili ja nisam dobar sa brojevima, ili je podatak od 62.7 (apsolutna većina) netačan.

ODGOVORITE
Name

Marko

29.02.2016 09:51

Kako su muslimani i Hrvati glasali to su i nakon krvavog rata i dobili - Federaciju BiH i tamo nek slave sta im je volja. Sta mene kao Srbina briga sta oni preko granice slave. Meni je vazno da se taj bijedni datum ne slavi u mojoj Republici Srpskoj. Ko su Hrvati najbolje govori stroj crnokosuljasa u Zagrebu, a ko muslimani govori hrvatski cvijet ministar im kulture.

Name

SE

29.02.2016 10:06

Mislim da treba da slavimo dan zavrsetka rata kao zajednicki nacionalni praznik, neprizivajmo djavola jer ako djavo dodje j... mater svima.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

29.02.2016 13:03

prvi i osmi Mart slave samo .ICKE, obrijane i cupave.

ODGOVORITE
Name

sjenka

29.02.2016 14:10

Marko,gdje je ta granica to nepostojecu granicu predjem 10 puta dnevno i niko mi netrazi pasos ili lk,predji ti tako granicu sa srbijom ili hrvatskom

ODGOVORITE