У овом селу је сваки мушкарац погубљен

Сваки мушкарац у једном селу у иранској покрајини Систан и Белуџистан погубљен је под оптужбом за злоупотребу дроге.

Свијет 27.02.2016 | 21:00
У овом селу је сваки мушкарац погубљен

Организације за заштиту људских права оштро су осудиле погубљења мушкараца у иранском селу које је спровела власт под узвиком “оптужбе за злоупотребу и кријумчарење дроге’, а њиховим породицама су изразиле саучешће и исказале подршку.

Како преносе страни медији, сваки мушкарац у једном селу у иранској покрајини Систан и Белуџистан погубљен је под оптужбом за злоупотребу дроге, а Шахиндокхт Молаверди, потпредседница Ирана за женска и породична питања, залаже се за снажнију подршку породицама осуђених:

"Имамо село у Систану и Белуџистану где је апсолутно сваки мушкарац убијен. Данас су њихова деца потенцијални дилери дроге, било јер ће потражити освету за смрти очева или јер им требају финансије како би обезбедили породицу, а то је резултат слабе подршке власти", рекла је за новинску агенцију Мехр.

Не зна се тачно кад су мушкарци у неименованом селу убијени и јесу ли погубљења извршена одједном или током неког дужег временског периода.

Молаверди тврди да је друштво одговорно породице убијених, те да је поновно успостављен програм помоћи, преноси Индепендент .

Њене је коментаре пренела организација Иран Хуман Ригхтс која извештава да се годишње у Ирану изврши неколико стотина погубљења вешањем због оптужби за злоупотребу или кријумчарење дроге, и то углавном над припадницима маргинализованих скупина или етничких мањина.

- Иранске власти већ више пута су признале да смртна казна није решила проблем ширења дроге, али и даље због тога убијају људе. Прошле је године у Ирану број смрти повезаних с дрогом био највиши у последњих 20 година - известио је Махмуд Могхадам, портпарол организације Иран Хуман Ригхтс.

Ирански врховни суд је 2011. године објавио да се 74 одсто погубљења у земљи односи на дилере, и то углавном дроге који преко Авганистана долази у Европу.

Извор: Телеграф

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пасха

27.02.2016 22:54

Талибани су против дроге и свака им цаст,а америка их је лазно представила као теросисте

ОДГОВОРИТЕ