U ovom selu je svaki muškarac pogubljen

Svaki muškarac u jednom selu u iranskoj pokrajini Sistan i Beludžistan pogubljen je pod optužbom za zloupotrebu droge.

Svijet 27.02.2016 | 21:00
U ovom selu je svaki muškarac pogubljen

Organizacije za zaštitu ljudskih prava oštro su osudile pogubljenja muškaraca u iranskom selu koje je sprovela vlast pod uzvikom “optužbe za zloupotrebu i krijumčarenje droge’, a njihovim porodicama su izrazile saučešće i iskazale podršku.

Kako prenose strani mediji, svaki muškarac u jednom selu u iranskoj pokrajini Sistan i Beludžistan pogubljen je pod optužbom za zloupotrebu droge, a Šahindokht Molaverdi, potpredsednica Irana za ženska i porodična pitanja, zalaže se za snažniju podršku porodicama osuđenih:

"Imamo selo u Sistanu i Beludžistanu gde je apsolutno svaki muškarac ubijen. Danas su njihova deca potencijalni dileri droge, bilo jer će potražiti osvetu za smrti očeva ili jer im trebaju finansije kako bi obezbedili porodicu, a to je rezultat slabe podrške vlasti", rekla je za novinsku agenciju Mehr.

Ne zna se tačno kad su muškarci u neimenovanom selu ubijeni i jesu li pogubljenja izvršena odjednom ili tokom nekog dužeg vremenskog perioda.

Molaverdi tvrdi da je društvo odgovorno porodice ubijenih, te da je ponovno uspostavljen program pomoći, prenosi Independent .

Njene je komentare prenela organizacija Iran Human Rights koja izveštava da se godišnje u Iranu izvrši nekoliko stotina pogubljenja vešanjem zbog optužbi za zloupotrebu ili krijumčarenje droge, i to uglavnom nad pripadnicima marginalizovanih skupina ili etničkih manjina.

- Iranske vlasti već više puta su priznale da smrtna kazna nije rešila problem širenja droge, ali i dalje zbog toga ubijaju ljude. Prošle je godine u Iranu broj smrti povezanih s drogom bio najviši u poslednjih 20 godina - izvestio je Mahmud Moghadam, portparol organizacije Iran Human Rights.

Iranski vrhovni sud je 2011. godine objavio da se 74 odsto pogubljenja u zemlji odnosi na dilere, i to uglavnom droge koji preko Avganistana dolazi u Evropu.

Izvor: Telegraf

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pasha

27.02.2016 22:54

Talibani su protiv droge i svaka im cast,a amerika ih je lazno predstavila kao terosiste

ODGOVORITE