Расфанџани и Рохани воде на изборима

Умерени председник Ирана Хасан Рохани и његов савезник, бивши шеф државе Акбар Хашеми Расфанџани, воде у Техерану на изборим за Скупштину стручњака, која надгледа и именује врховног верског лидера.

Свијет 27.02.2016 | 20:00
Расфанџани и Рохани воде на изборима

Умерени председник Ирана Хасан Рохани и његов савезник, бивши шеф државе Акбар Хашеми Расфанџани, воде у Техерану на изборим за Скупштину стручњака, која надгледа и именује врховног верског лидера, пренели су данас ирански медији делимичне резултате избора.

Од 88 места у тој скупштини, 16 места је резервисано за Техеран. Расфанџани је освојио 692.000 гласова, а Рохани 652.000 гласова од 1,5 милиона пребројаних гласачких листића.Међу кандидатима за представнике Техерана налазе се и три конзервативца, ајатолах Ахмед Џанати, досадашњи председник тог органа, ајатолах Мухамед Јазди, као и ајатолах Мухамед-Таги Месбах Јазди. Сва тројица су имала непријатељске ставове према реформаторима.

Расфанџани је за време предизборне кампање упутио апел бирачима да гласају за реформске снаге да би се "стало на пут екстремизму".

​"Треба да докажемо свету да радикализам и екстремизам имају само мало присталица и да је истина о исламу да та вера избегава рат и проливање крви, већ ставља акценат на мир и братство", рекао је бивши председник у својој поруци.

Поред избора за Скупштину стручњака, у Ирану су у петак одржани и парламентарни избори на којима је изашло око 60 одсто грађани.

Избори се сматрају референдумом о поверењу Роханију који је прошле године с великим силама потписао споразум о нуклеарном програму, чему су се оштро противиле присталице тврде линије.

Техеран и западне светске силе су прошле године постигле споразум којим су Ирану укинуте економске санкције у замену за ограничавање његовог нуклеарног програма.

Реформисти, с друге стране, траже веће демократске промене у земљи.

Извор: Новости

 

Коментари / 0

Оставите коментар