Rasfandžani i Rohani vode na izborima

Umereni predsednik Irana Hasan Rohani i njegov saveznik, bivši šef države Akbar Hašemi Rasfandžani, vode u Teheranu na izborim za Skupštinu stručnjaka, koja nadgleda i imenuje vrhovnog verskog lidera.

Svijet 27.02.2016 | 20:00
Rasfandžani i Rohani vode na izborima

Umereni predsednik Irana Hasan Rohani i njegov saveznik, bivši šef države Akbar Hašemi Rasfandžani, vode u Teheranu na izborim za Skupštinu stručnjaka, koja nadgleda i imenuje vrhovnog verskog lidera, preneli su danas iranski mediji delimične rezultate izbora.

Od 88 mesta u toj skupštini, 16 mesta je rezervisano za Teheran. Rasfandžani je osvojio 692.000 glasova, a Rohani 652.000 glasova od 1,5 miliona prebrojanih glasačkih listića.Među kandidatima za predstavnike Teherana nalaze se i tri konzervativca, ajatolah Ahmed Džanati, dosadašnji predsednik tog organa, ajatolah Muhamed Jazdi, kao i ajatolah Muhamed-Tagi Mesbah Jazdi. Sva trojica su imala neprijateljske stavove prema reformatorima.

Rasfandžani je za vreme predizborne kampanje uputio apel biračima da glasaju za reformske snage da bi se "stalo na put ekstremizmu".

​"Treba da dokažemo svetu da radikalizam i ekstremizam imaju samo malo pristalica i da je istina o islamu da ta vera izbegava rat i prolivanje krvi, već stavlja akcenat na mir i bratstvo", rekao je bivši predsednik u svojoj poruci.

Pored izbora za Skupštinu stručnjaka, u Iranu su u petak održani i parlamentarni izbori na kojima je izašlo oko 60 odsto građani.

Izbori se smatraju referendumom o poverenju Rohaniju koji je prošle godine s velikim silama potpisao sporazum o nuklearnom programu, čemu su se oštro protivile pristalice tvrde linije.

Teheran i zapadne svetske sile su prošle godine postigle sporazum kojim su Iranu ukinute ekonomske sankcije u zamenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa.

Reformisti, s druge strane, traže veće demokratske promene u zemlji.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 0

Ostavite komentar