Двадесет година егзодуса: Кад су сарајевски Срби престали бити Сарајлије?

Знате ли да је највећи појединачни егзодус, за вријеме рата у БиХ доживио српски народ? А, знате ли да је егзодус почињен од стране Срба ? А, још чудније, знате ли да за то злодјело нико никада није одговарао ???

Босна и Херцеговина 27.02.2016 | 17:25
 Двадесет година егзодуса: Кад су сарајевски Срби престали бити Сарајлије?

Не знате ?

Ове године обиљежава се 20 година од великог егзодуса скоро 150 хиљада Срба из Сарајева и насеља која су припала Граду Сарајеву и Федерацији БиХ.

Човјек би помислио огроман трагични догађај, према коме се треба односити са дужним пијететом, уважавањем и поштовањем. Човјек би помислио. Али Радован Караџић и Момчило Крајишник, заједно са тадашњим руководством СДС-а, нису нешто претјерано уписани у људе.

Е, ево и зашто.

Током дејтонских преговора, Слободан Милошевић је одлучио, како свједоци кажу, да Изетбеговићу и Силајџићу "поклони" Сарајево. Но, то је ни по муке.

Он је представнике СДС-а, Момчила Крајишника, Николу Кољевића и Радована Караџића, називао будалама, пред свим учесницима преговора. Ово понашање и одлука су највише погодили Крајишника.

Претпоставља се да је један од разлога у томе што је Крајишникова породична кућа у сарајевском предграђу Забрђе, поред Рајловца, на сјеверозападном прилазу граду, које је припало Федерацији.

И тада почиње оно што се назива Егзодус.

У периоду од потписивања Дејтона до марта '96 године, под огромним притиском СДС-ове клике, пропагандном мантром тадашње Српске Телевизије и психофизичким уцјенама на терену, и старо и младо се почело исељавати из сарајевских градских општина које су се Дејтоном интегрисале у Федерацију.

Наравно, потпуно је нормално да нико није очекивао да ће доћи моментално до мирне реинтеграције.То су биле ратне стране у сукобу, не треба идеализовати. Није Сарајево баш трчало са каранфилима да се мири са тим људима.

И зато је било лако заплашити људе, јер, реално, могло им се нешто лоше и десити, рат је тек стао, ране су биле огромне..Али...

Али, промислите само, иселити 150 хиљада људи, са малом дјечицом, бебама, натјерати људе онакрај 20. вијека на морбидни ритуал искапања мртвих, па преношење сандука са њиховим костима, врбовати и пријетити онима који желе да остану...

Писати очајне графите по становима и кућама људи који су остали, и на концу рећи људима у поворци да иду ЗАУВИЈЕК и да се НИКАДА, НИКАДА неће вратити у своје родно Сарајево. То мора да је страшан злочин. То јесте злочин!

Злочин за који никада нико није одговарао! Злочин због кога су "сарајевски Срби" сами себи надјенули то име. Иначе, до тада су били, једноставно, Сарајлије. Злочин због кога тај силни народ распет као Прометеј зврнда на релацији Вишеград-Зворник -Бијељина-Бањалука. Злочин који је довео људе на ивицу менталног колапса.

Злочин који је изњедрио једну посебну квазиинтелектуалну касту отуђену од саме себе, касту којој "сви остали Срби нису ни до кољена, а у Сарајево неће никада". Злочин који је получио, на крају крајева, физичко и биолошко изумирање Срба у Сарајеву.

То је злочин који је избрисао један значајан дио грађанског сарајевског слоја, који није био ни "папак" нити "ђикан", а који је временом или метастазирао у најгору секту националиста или се напола асимилирао у некој недођији босанској или бјелосвјетској.

Било би ред сјетити се овог злочина, овог највећег ратног и поратног протјеривања народа са својих огњишта у БиХ. Било би ред, уз дужно поштовање, обиљежити ову трагедију, упријети прстом у кривце, који су након рата, "по избијању мира" натјерали свој народ на егзодус.

Био би ред ово назвати једним од најрјеђих, али и највећих аутоурбицида у модерној историји. Било би ред поменути како је руководство “сарајевских Срба”обећало несрећном народу изградњу некаквог новог Суперсарајева, некаквог Пијемонта негдје на Романији.

Било би ред казати како су се годинама послије ти “сарајевски Срби”, као божјаци преварени и измучени од силних срБских Скадара на Бојани, враћали у своје станове у Сарајеву, не би ли их како откупили, па продали. Покушавали су, схватићете, продати станове за које им је речено да их ОСТАВЕ.

А, онда видимо овај спот. Ово лудило у најави.

А, спот је управо вјерна слика самоиспројектованог, хипнотисаног и погубљеног Србина 20 година послије.

"Идеал је засјенио жртву и покренуо егзодус сарајевских Срба, зарад мира и остварења сна. Стварања Републике Српске..."

Какав црни идеал??? Протјеривање од стране СДС-ове ратне мафије својих сународника. Па није то било форсирање албанских Планина у Првом рату од стране измучене војске и народа! Није то било стихијско бјежање од ракета, минобацача, хаубица и млазњака хрватских у акцији "Олуја"! Какво је ово умоболно пројектовање у нешто што није?!

Шта, сад се сви требамо запиткивати у футуру трећем шта би било кад би било, и да су Срби остали? Може и то, иако је у најмању руку незахвално.

Остали би живи, на својим огњиштима. Сачували би материјални иметак и, што је битније, свој идентитет. Та, нису ли се све вријеме баш Срби из Сарајева дичили како је Сарајево "други српски град". Највећи послије Београда? Нису ли га љубили понајвише? Све са својим интелектуалцима, старим трговачким фамилијама, професорима, радничком класом?

Нису ли га и убили највише, и нису ли се због тога повукли и створили Егзодус, питаће зли језици? Да, јесу, али то је била мањина. Већина, ни крива ни дужна, отишла је и направила од себе божјаке за вијеке вијекова.

И што је најлуђе, данашњи срБски нацисти имају јако "позитиван став" по питању Егзодуса. Кажу како би останком Срба, на неки начин, ојачало и Српско грађанско вијеће, и како би Срби, заправо, чинили једну грађанску, либералну окосницу садашњег Сарајева, а не би се од њих направио најрадикалнији националистички нуклеус.

Што би било предивно и, дакако, са становишта срБског нацисте, погубно.

Него, на тему! Хоће ли због свега нареченог икада одговарати Крајишник и силна му братија? Није ли баш Милорад Додик, управо због овог бестијалног чина самопротјеривања Срба, највише пјенио како је Караџићу и Крајишнику мјесто у Хагу?!

А, онда, двије деценије послије, услиједио је, све са владиним хеликоптером, свечани дочек Момчила Крајишника, пресуђеног ратног злочинца. Услиједила је свеопшта квазиамнезична амнестија.

Крајишник је у међувремену постао, заједно са Драганом Калинићем, некакав "Чувар Републике Српске", члан избајаног завичајног удружења, које има друидску функцију. Што ће рећи, нико за њих није најтачније чуо, нико не зна чиме се баве, али им то иде од руке и има новаца у тој сторији.

И зарад каквог се то сна десио Егзодус, пита се наратор у најави, па вјешто одговара, зарад Стварања Републике Српске. Ово је мало у раскораку са званичним објашњењем како је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, а не марта 1996. И сан је у малом раскораку са самим собом, пошто су "сарајевски Срби" заробљени у ноћној мори, која је, истина Бог, једна врста сна, ако ћемо баш цјепидлачити, али је еонима далеко од слатких снова.

Но, највећа примијењена, теренска шизофренија дешава се у главама људи којима је објашњено да су Муслимани истјерали и етнички очистили Србе са својих вијековних "сарајевских огњишта".

И како сада, 20 година послије овог Крајишниковог "ремекдјела" погледати у очи том силном народу, рећи му 'извини'? Ко то да учини, јер, Момо сигурно неће? Како објаснити њиховим разасутим по свијету потомцима, шта учини тадашњи СДС?

Па, највјероватније тако што ће Милорад Додик уручити какву повељу, захвалницу Момчилу Крајишнику или неком од "Утемељивача Српске". Или ће му направити статуу? Споменик, што да не?

Тек, црним словима остаће у историји записана прослава и обиљежавање још једног српског мита и пораза. Само, овај пут није било Мурата, окашњелог Краљевића Марка, Шарца му и издајника Бранковића. Није било Арбанаса Обилића, није било ни Лазара. Тек пуки Дејтон, Момо и протјеривање сопственог народа.

Зарад идеала, који је засјенио жртву???

На срамоту свих оних који имају унцу срама и који су од читавог једног града направили уклету колону избјеглица, која ће са свим својим комплексима, боловима и траумама, вјечно, попут духова. лутати у мислима улицама неког другог старог, олимпијског Сарајева.

Која ће писати трактате како се некада живјело и шта је од свега остало. Како је то Техеран, а не Сарајево, а како су они завјетни чувари камена срБске сарајевске мудрости...

Укратко, остаће гомиле и нараштаји осакаћених људи. Људи којима многи одредницу "сарајевски Србин" стављају у ментални здравствени картон, а не у топонимију.

А, све због пар будала и једне куће на погрешном мјесту.

Аутор: Драган Бурсац

Извор: Магазин БУКА

 

Коментари / 115

Оставите коментар
Name

Сарајево Вратник

27.02.2016 16:45

Захвалите Карадзицу,Крајиснику и прије свих Милосевицу.Исељени сте да би сте попунили Истоцну Босну.Да би се пробала анулирати граница на Дрини. Е па,зезнули су се.......Најгоре сто су они и њихове породице нафатиране огромном ловом.Крајисникову кцерку видим нон стоп у Старом Граду.......Док је вецина других Срба,продала будзасто имања.И данас дан,лозе се људи на неке супље прице.......И велики број њих је данас на ивици егзистенције.... А сељавурдија с Дрине данас по граду хода.....Милосевиц и Аљо сумртви Саце Карадзицу пресуда....А убрзо свим другима,укљуцујуци и Насера и друге...... Да Бог да сви горили у паклу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

27.02.2016 17:54

Свака ти је златна

Name

Сарајлија

27.02.2016 18:17

Коментар је презицан и 100% тацан

Name

с.о.с.

27.02.2016 19:30

Свака цаст Вратник, ја сам родјеми сарајлија, отац имао сестоаприлску награду, јос седамдесетих, и заврсио сам у истоцној Босни у једној вуко....ни захваљујуци наведеним особама! Залосно, до оцаја! Да изадјем из властите козе!

Name

Едо,Слатина-Тузла

27.02.2016 20:29

Драго ми је да конацно без обзира на нацију и вјеру се обицни људи слазу у скоро свему,али страх ме је да "велики играци" уз њихове Бакире,Милораде,Драгане,Фахрудине и друге не направе нови рат јер да су нам хтјели добро могло је да до овога рата који нас је све уназадио да не казем вијек никада не додје!!

Name

100%

27.02.2016 21:40

Један стричек 1997 продао кућу за 17.000 марака, други за 25, сретно преселили на Коран, обадвије у "муслиманском" Сарајеву... Прошле године у Јуну, нови власник препродао кућу од 25.000 за 230.000 ЕУРА, око 450.000 марака!!!!! Стрина добила инфаркт када је видјела своје бивше имање на ПИК-у. Сада нек јој бизнисмен Момчило доплати разлику :-)

Name

ревис

29.02.2016 07:41

Вратник, коментар ти је на мјесту, Увјек мали плацају цех у сваком народу.

Name

тони

27.02.2016 16:48

Надам се да це народ долазити памети и сконтати неке ствари објасњене у овом тексту. браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2016 09:43

Оволико гадости и презира одавно не видјех..... Што господин Бурсаћ није дочекао 5. Корпус у Петровцу и мирно се интегрисао? Откуд у толико мрској Бањалуци? Или што не дође те '96 да нам објасни како нам нико неце ниста и да требамо само изаћи са кафом и рахатлуком кад Алијина војска наиђе. Пу волу грмечки.

Name

Новосађанин

27.02.2016 16:50

Драгане Бурсаћу, жао ми је Сарајева колико и пишљивог боба, без обзира што сам у њему рођен, школован и живио у неко нормално вријеме. Ја сам се држао оне: ''Будала живи гдје је рођен а паметан гдје му је боље.''Ако ти живиш у Сарајеву, буди срећан, таман толико колико и ја у Новом Саду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За новог Новосадјанина

27.02.2016 17:24

Поента текста није у томе дал неко зели да зиви гдје му је боље. Поента је да неко није мого да бира него је од некога био покренут. Јако мали број Срба је остао једва су се спасили и од својих а послије је неко вријеме требало презивјет ове који су досли. И било је теско ал да су сви остали или вецина Сарајево би био мултиетницки град мање висе нормалан. Ал онда у истоцној Боани на попису од Бијељине до Требиња не би био скоро нико. То је тако а колико је морбидно све било је цињеница да су масовно искапали мртве и пресељавали. Сад је тај исти Крајисник интимус Миле Досика и скупа с њим се за несто бори и док буде исплативо свакако и хоце. Ови који су од некадасњих Сарајлија постали становници периферије по Семберији висе немају избор. А онда јесу ал су пустили да за њих други бирају

Name

БЛ

27.02.2016 17:32

Браво за одговор Новосадјанину.

Name

Лука

27.02.2016 17:46

12.марта Додик це на скупу обиљезавања 20 година Момцилу Крајиснику додијелити велико признање,а сам Крајисник као звијезда скупа поздравице присутне...и то све уз покровитељство кабинета Милорада Додика и пренос узиво РТТС!? Убијање у здрав мозак.Јадни народ!

Name

марко самардзиц

27.02.2016 17:55

Ово је неки Крајисников јаро,па људи ја о злоцинима Крајисника говорим годинама,крао у рату,радио о глави дјенералу Младицу,крив је за егзодус сарајевских херојских срба,па је онда са оним јадом од брата опет направио злоцин за изградњу Српског Сарајева И сад хоце јос привилегију И ми то тек тако посматрамо,отималу се земљу по Палама од 1996 до 2000године итд

Name

проф

27.02.2016 18:11

будала зиви гдје је навикла а не гдје је родјена

Name

Ре Новосадјанин

27.02.2016 18:14

Знас колико нам фалис ти и такви као ти сто у топлини дома негде далеко коментарису и "брину" се за ствари овде? Писљив боб је много вреднији од тога...

Name

марко самардзиц

27.02.2016 19:40

Ј**о те Крајисник уста,спијуну је свеједно гдје зиви!!!

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

27.02.2016 21:03

да су СРБи остали у Сарајеву ништа са тиме неби постигли већ би само своје животе изложили опасности и муслиманској влади У Сарајеву послужили као покриће за њезине ратне злочине!

Name

Ре

27.02.2016 22:04

Микицу, веома је оцито да си бот. По цео дан коментарисес све могуце вести на овом порталу, наравно увек прозивас без доказа, али мислим да те многи и не узимају за озбиљно. Засто би Србима било лосије да су остали у Са и око Са него сто им је сада по истоцној Босни? О каквом покрицу прицас? Ово је био пројекат Владе РС који је за Гиниса. Сви људи тезе и емигрирају у веце и развијеније средине осим овог слуцаја... Као друго Срби су зивели и у току рата у Са и сада зиве, они који су остали у Са. Цак и овај председник логораса је био тамо, а био је представник Срба мислим на Добрињи, а у затвору је заврсио јер су га муслимани открили да сверца хуманитарну помоц која му је поверена да дели Србима, а радило се о великим колицинама робе која је стизала са запада у Са и углавном била свињског порекла.

Name

сања сарајево

27.02.2016 16:51

Људи, ја сам проживјела и преживјела све то. И немојте се љутити, али ја већу глупост од овог текста у свом животу прочитала. Немојте се љутити, молим вас, али ово за мозгом и здравим разумом везе нема. Осим овога, све вам је на свом мјесту и радо вас прати моја породица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.02.2016 20:01

Тако је. Гдје је био Бурсаћ поцетком '96 да нам покаже како смије сацекати интеграцију. Лако је сад просипати памет.

Name

Ре

27.02.2016 20:12

Браво Сања.

Name

Дон

27.02.2016 20:28

Дај нам неки аргумент Сања... Засто нема везе са разумом? Вољели би смо и ми знати...

Name

Сања Сарајево

27.02.2016 21:41

Аргумент је тај што су муслимани убили скоро 8 хиљада цивила српске националности у Сарајеву, што смо се прије тога 4 године нагледали одсијецања српских глава и силовања српских дјевојака на хиљаде. Њихова војска гдје је год стигла цивила ту га је и масакрирала. Мог првог рођака су заробили и заклали, а тражили паре и лагали да је жив, ујнин брат са породицом је остао у Пофалићима и дан данас се ништа не зна за њега. И да то чекамо?! Хоћеш ли још оваквих аргумената, имам их на стотине, само нећу да овај народ и БН телевизију смарам...

Name

Ана

27.02.2016 22:32

И ја се са Вама слажем,текст је пристрасан, катастрофалан и неаргументова. Морам додати још нешто: Из овог чланка и коментара ми се чини да је већина Срба била за останак у Сарајеву. Зашто онда нису остали. Мањина већину није могла отјерати. Зашто, када су смјели и када су све тако дивно и бајно очекивали, нису остали? Шта ће по источно - босанским вуко........? Звучаће грубо, али и нама у Источној Босни било би лакше, боље би економски и финансијски прошли. Овако нас двадесет година од егзодуса још етикетирају као лоше домаћине, скоро као кривце. А ми смо све од себе дали да умањимо посљедице егзодуса ( бјежаније испред непријатеља, јер се два народа н ису љубила, већ четири године гледала преко нишана. Веома често одвајањем од сопствених уста, зарад солидарности, на своју штету. Сва упирања прстом да се окриве вође само једног народа и то Српског, а не и других народа, овај текст чини србофобичним

Name

Шта рече Сања?

28.02.2016 05:29

8000 српских цивила убили у Сарајеву? Не би да се превише расправљам са очигледно затуцаном и мржњом задојеном особом, такви се не могу лијечити, прекасно је. Хајде МОЛИМ ТЕ САЊА дај нам линк од било које државне агенције, било Србије, Републике Српске, Русије... било кога гдје се твоје тврдње могу провјерити. Не требају ми сељачка препричавања, говорим о СЛУЖБЕНИМ, ЗВАНИЧНИМ ПОДАЦИМА. Гдје се твоје измишљотине могу провјерити??? Очекујем озбиљан одговор, не прихватам сељачка препуцавања, само конкретне информације. Поздрав од Србина који мисли да си отрована мржњом...

Name

ре: ана

28.02.2016 06:42

Ово је само још један у мору србофобичних и антисрпских текстова од овог аутора, ништа необично, не узбуђавај се. Али када му неко приговори да су текстови антисрпски, да се нико жив и нормалан на свијету не слаже са њима, он закмечи да је дијете погинулог борца и тако га његов покојни отац, који је дао живот за Републику Српску, опет спаси.

Name

бањалуцанка

28.02.2016 09:17

Драгана Бурсаца и његове текстове мозе схватити озбиљно само неко ко овдје не зиви дузе од годину дана. Хоце цовјек да казе да су сарајевски Срби сами себе протјерали, из циста мира. Срам те било Драгане!!!!

Name

Ре бањалуц.

28.02.2016 12:19

Ти прицас ко ста мозе разумети! Па ти си код оцију слеп, ко је "протерао" сарајевске Србе масовно у истоцну Босни? Боље је било и за њих и за нас да су тамо остали! Овако се трпимо

Name

Душан

28.02.2016 18:10

Браво Сања. Текст је идиотски и дневнополитички, нема везе са тадашњим тренутком.

Name

реплица

28.02.2016 18:21

@Сања "Аргумент је тај што су муслимани убили скоро 8 хиљада цивила српске националности у Сарајеву" Подастри доказе или не пиши глупости,којих 8 хиљада??? Питање:Колико је кривичних пријава поднешено у Источном Сарајеву који су у вези тих 8 хиљада убијених??

Name

Мики

28.02.2016 21:28

Поносни Сарајлија ...ако сам послије Дејтона отишао из Сарајева( ,Сарајево носим увијек са собом како ја тако и све моје Сарајлије .То ми нитко не може одузети

Name

Михаило Микић

27.02.2016 16:52

Лако је сада бити паметан када је рат прошао, и сва његова страдања и патње! ЗАТО НЕКА ЈЕ СЛАВА И ВЈЕЧНИ СПОМЕН МЕЂУ НАМА ЖИВИМ И МРТВИМ СРБСКИМ МУЧЕНИЦИМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гробари Милици

27.02.2016 16:57

Бурсац не сери матере ти,иди ти у Сарајево кад си попио сву памет овог света.Људи су се борили и изборили за своју слободу али је она будалетина Слобо све онако дао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Срања

27.02.2016 17:13

Молим те појасни ста си мислила

Name

Слобо

27.02.2016 17:19

Ја сам био једини нормалан медју крволоцним звјерима. Рекао је Витали Цуркин.

Name

сс

27.02.2016 17:12

Свака цаст за овај текст. Крајиснику су требали судити Срби а не Хаг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тигањ

27.02.2016 20:32

Тацно мајсторе! Сви су требали судити својим идиотима.

Name

коначно истина

27.02.2016 17:19

До сада најпостенији и најистинитији текст о избјеглим Сарајлијама без обзира којем национу припадали а у овом слуцају ради се о Србима.Многи знају а сви који нису знали сад треба да знају да су Србе из Сарајева истјерали Карадзиц и Крајисник а не Муслимани.Сви они који су до сада кривили Муслимане треба да им се извину и да праве кривце именују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

27.02.2016 17:40

СВАКА СЛАВА СВАКИ ПРАЗНИК СВАКИ РОЂЕНДАН СВАКА СЈЕДАЉКА СЕ ЗАВРШЕ СА СЈЕТОМ И НЕКОМ ПЈЕСМОМ О САРАЈЕВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

27.02.2016 17:40

Коректнији текст нисам одавно прочитао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франкфурт

27.02.2016 17:53

Да сам био паметан па одма отисо. ..дрзали грбавицу..и ..онда предај ????..никад ми то неце бити јасно. ..а морало се. .по сваку цјену

ОДГОВОРИТЕ
Name

пале

27.02.2016 17:55

Опет Момцило Крајисник вози ново ауто,има возаца,бензиску пумпу,фирме И огромне паре. а ко це јадном народу да врати оно сто је изгубљено, ко це да избрисе најтузније слике из главе које се не могу избрисати. И данас постоје моцници који праве само да њима буде добро,а народ нека пати. Е ТО ЈЕ ИСТИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре и Гоца

27.02.2016 18:32

Сељаци су ратовали,они са факултетима и курсевума смисљали како да се у рату обогате,то су и успјели и сад ти лоси људи на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тф 105дб

27.02.2016 18:44

Узас! само попратно питање-кад су бањалуцки несрби престали бити Бањалуцани?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

27.02.2016 18:51

Морам да кажем да ми је искрено зао Сарајевских Срба. Иако смо били у рату ја ипак мислим да су то једни од најплеменитијих људи. Сарајевски Срби су одрасли скупа са Бошњацима и имамо много тога заједничког. Јако се добро сјећам тог времена. Био сам припадник полиције и међу првим сам ушао на Илидзу послије интеграције у Федерацију. Добили смо наредбу да ником несмије ни длака са главе да фали. Али оно сто нас је дочекало напросто нас је запрепастило. Сем неколицине људи никога није било, куће су биле празне, врата, прозори и апсолутно све однесено, гробови откопани. То стварно нисмо очекивали. У то вријеме смо могли пратити РТРС и сјећам се тих позива и обећања о новом Сарајеву. Ти људи су били изманипулирани и преварени. Ја знам да смо ми полиција добили задатак да штитимо те људе и драго ми је реци да сви они који су остали су били заштићени. Знам исто тако да је Изетбеговић позвао све Србе да остану, амнестирао све борце. Да будемо јасни нисам љубитељ Изетбеговица али то је чињеница. Данас живим у иностранству као и многи моји Сарајевски Срби, сједнемо попијемо кафу, и причамо о Сарајеву. Сви жалимо за тим градом. Иначе јако добар текст и знам да је истинит. Ја сам свиједок ових догађаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

6-та генарација рођених сарајлија

28.02.2016 07:46

Не кажем Едо да полиција није добила задатак да сачува мир и цивиле на Илиџи. Али знајући шта се све дешавало претходних дана у Илијашу, Вогошћи, Хаџићима, Грбавици... велика већина Срба није смјела да остане. Истина тадашња званична политика РС је апеловала на изласку Срба, али нико из међународне заједнице није сигурао останак. Па и Карл Билт је нешто покушао (знам оуздано) али је прекинут у настојањима да задржи што више Срба и да им обећа мирну интеграцију уз подршку локалних власти (надолазеће власти из Бутмира и Храснице). Ја конкретно нисам имао храбрости да останем, а јесам размишљао о томе. И мислим да сам био у праву. Камо пусте среће да сам отишао што даље одавде. Јер ми Срби смо чинили злочине, али ко није. Ко је побио силне Србе у Федерацији и натјерао на исељавање. Послије рата дошло је до такве поларизације много горе него 92. Срећно било свим добрим људима, ма гдје били, а слава погинулим.

Name

НЕКАДАСЊИ САРАЈЛИЈА

29.02.2016 14:41

ЕДО СВАКА ЦАСТ НА КОМЕНТРУ.СВЕ ЈЕ ТО ИСТИНА.НАЈКАЈАТИ СЕ НЕ МОГУ СТО ОДОХ ЗА МАСОМ

Name

дон Кихот

27.02.2016 19:15

Е сад ствараоце републике Српске треба вратити у власт да то и потврде...јер неће се другачије моћи то верификовати, Мамицу им ј**м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

27.02.2016 19:17

Тако су исто продали и доњи вакуф ,теxт је уреду свака цаст,србе из сарајева су истјерали срби политицари...уз цасу вина,залосно,и опет вас лозе,лозе,никад себи доц,а њихова дјеца по берлину,бецу,лондону,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дино

27.02.2016 19:20

Јуцер сам процитао овај текст од г.Бурсаца и онлине портал БН-а ме је позитивно изненадио преносењем овог текста,јос једном браво за БН......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босс

27.02.2016 19:24

Свака цаст аутору гос.Бурсацу кад је описао истину ко је отјерао србе из родног Сарајева ради неких МОМИНИХ интереса и интерса тадасњег СДСА.Нека народ српски зна истину да несумња на комсије муслимане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

етницки инзињеринг

27.02.2016 19:37

Сарајевски Срби су једна од зртвованих групација етницког инзињеринга договореног још 93-године.Већ тад се знало да се Вогошћа мјења за Сребреницу.Све су то нама наши политичари скројили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОРЕ

28.02.2016 17:58

Нажалост, сви су мали људи жртвовани у овом рату. Ово се, само можда у мањој мјери десило Хрватима из Средње Босне. Хрватски политичари су их, у пројекту "хуманог пресељења" преселили у Херцеговину, саградили им Шушково и Бобаново (који одвратни називи села) а и данас их, након толико година, сматрају дошљацима, који су мање вриједни.

Name

Реално

27.02.2016 19:46

У цијелој причи кретања народа ни сарајевски срби нити бањалучки босњаци ниједни непроде добро њихове градове населисе неки људи са разних планина и оба града изгубиле све сто лијепо имасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

возуца

27.02.2016 20:20

Возуцки Срби веома добро знају како су продани.Знају они да кад су бранили Стаљинград да Благојевици и остали су збрисали много раније јер су знали да је Возуца продана а обецана помос војске РС је изостала

Name

миx

27.02.2016 21:00

мени је зао свих народа сто су помјерени са свог прага.ријец избјеглица је настала од ријеци избјегавање ,недо бог никоме.

Name

Останак Повратак

27.02.2016 19:59

Знате, нису се дзаба највеце избјеглицке организације Срба и Босњака звале Останак односно Повратак! А ви сами размислите засто је то тако, и ција је стратегија боља? Јос увијек цекам српског политицара који це храбро реци да је цитава Босна и српска! Ваљда це и то доци, вец се несто десава у Мостару?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекао

27.02.2016 23:03

...Томислав Николиц за ФТВ па га годину дана развлацили по устима као издајника и незналицу сви одреда - од народа до политицара и позиције и опозиције и неких црквених званицника, као мијеса се у ствари које не разумије и слицно. Наравно да је БиХ српска дрзава у којој су Срби по Уставу конститутиван народ, а цињеница да на овим просторима уз повремене миграције - зависно од прилика зивимо миленијумима. Старосједиоци смо у БиХ а не досљаци који су 1992. изврсили колонизацију БиХ, а тако смо назалост представљени у свијету и свијет мисли тако. Боли и то сто нас у задње вријеме неки медији и званицници из Србије тако представљају па није ни цудо за странце.

Name

борац

27.02.2016 20:14

Сарајевски Срби су највеци страдалници у овом рату.колико је погинуло бораца,колико је зена,дјеце погинуло.а онда политицком одлуком исељени.колико је само фабрика исељено,покрадено од тадасњег сдс.народ,борци,одбранили своје куце,фабрике и изасли из сарајева.туга.данас незапослени демобилисани борци из сарајева гладују,рове по контејнерима.срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕЦЕ ОНИ МИР

27.02.2016 20:15

КАД СУ СРБИ ДРЖАЛИ 70 ОДСТО ТЕРИТОРИЈЕ 1994 ГОДИНЕ НАША ГОСПОДА СУ ОДБИЛА МИР. ПА ДАЈТЕ ЈЕДНОМ ДА ТАЈ КРАЈИШНИК КАЖЕ ЗАШТО. БИО САМ У РАТУ ВАЉДА ИМАМО ПРАВО НА ТО ИЛ И ТО НИКАДА НЕЋЕМО САЗНАТИ. НИСАМ ИЗ САРАЈЕВА АЛИ МИСЛИМ ДА СУ ТИ ЉУДИ МОРАЛИ И МОРАЛИ ОСТАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

27.02.2016 20:22

Хајде Срби врацајте се Сарајево је за све нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.02.2016 09:23

Па да се не би досло до истине(а долази се полако) ко је крив за све те страхоте зато Додик и говори да се Сарајево заобилази у сирем луку.Зна он добро ко је крив за то и на цијој је тад страни био док га на тенковима нису довезли на мјесто да унисти и оно сто је остало.Све сто се није унистило у рату он сад доврсава хињски пуних уста Српства а који је највеци дусман Срба уствари (не)цовјек који и није Србин.

Name

Руза

27.02.2016 20:23

Колико је у Сарајево презивело Срба јели боље онима под васим депонијама и поред Зељезнице и по целом Сарајево расуте кости Или је зал сто и њих није стигла судбина као и њихове сународнике.Зивот је вазнији да су и они отисли неби до данас остала неразјасњена њихова смрт.Залосно је сто то говорите о том времену који је био узасан,сваког КО СЕ налазио на терену супротне сране.Рат сам по себи није многима донео добро,Али завирите мало у своју серпу ста СЕ кува.Да гледате у будуцност,и не дозволити да се то икад икоме деси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

27.02.2016 20:31

Надам се да ће Суд БиХ ускоро подици оптузницу против Крајисника због протјеривања српских цивила из Сарајева, да макар трун правде буде задовољен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.02.2016 20:41

Бурсаћ као и обично пише будалештине за малограђане и тзв. мултикултуралне сподобе. Који идиот би мирно чекао улазак Армије БиХ у Сарајево? Лако је сад након 20 година бити паметан. Наравно да су Срби као грађани Сарајева изгубили свој град и тиме оштећени, али нису једини. Изгубили су Срби и Сански Мост, а СДС је побиједио 90-те у тој општини. Изгубили смо и Дрвар, Гламоч и Грахово. То није више српско, јер припада муслиманским и хрватским кантонима и жупанијама. Грешка је што те Србе интелектуалце и грађане из Сарајева нисмо населили у Бања Луку, Добој и Бијељину и обезбиједили им егзистенцију, а људе са села населили у Подриње. Али то је грешка српских власти након рата, али није грешка било напустити Сарајево, јер није било алтернативе. Био сам на Илиџи, све смрди од канализације, жене замотане ходају улицама, санџаклије на све стране... није то више оно Сарајево. Што Бреговић, Чолић, Неле и др. нису дошли у свој град. Обожавам БН портал, али овај текст не приличи овом порталу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

господин цобан

27.02.2016 22:06

Чекали су они које српска власт и полиција није успијела да отјера. Мој први комсија је чекао и дан данас зиви на Илиџи.

Name

Добојлија

27.02.2016 23:37

Ти би Марко би насељавао мој Добој,е не може!!!Што се тиче добојских интектуалаца многи градови су нам били завидни на томе.Доктори су били једни од најпознатијих у YУ,о адвокатима и инжињерима да не говорим.Добој је био понос YУ,а такви као ти што би расељавали и насељавали уцинили су најсиромашнијим градом БиХ како у економском тако у културном,образованом смислу.Тако је и са Сарајевом.Сто се не врате Неле,Бреговић и Чола позната Додикова флоскула коју си копирао,из истог разлога сто се Босњак неће да вати из Швицарске у Сарајево.Доду они да одрже концерт и промовишу коју књигу, покупе паре и казу познату нама свима реченицу ЗБОГОМ ЏОХАРИ!!!!!

Name

ре Марко

28.02.2016 01:52

Мозда сте ви изгубили Дрвар, Гламоц, Книн, Бенковац ал сте зато добили сву РС да је крцмите, а ми који смо своје одбранили смо добили Спирица, Стевандица, Стеванцевица, Микулица и остали сљам да нам свима кроји капу и да нам крв пије, нема тога побјегуљаса крајиског да се недје није у РС снасао на неком дрзавном послу и директорској позицији сви сте у Сумама, Електру, Телекому, Постама, Агенцијама, Геодетским управама, нема од вас горих стетоцина зајебали сте скакавце, а са гацама на стапу сте досли, у реални сектор не идете ко кад никад ниста нисте ни радили, а гдје се само један ували доведе вас јос сто. Сарајлије Сарајево нису изгубиле него су га одбраниле, а ви сте побјегли кад су ови затурирали тенковима код Вараздина нисте их ни цекали, и јос сад имате образа некоме несто прицати и дрзати слово, све бих ја вас врацао на буљуке назад у вукојебине из којих сте досли и носате цетницке капепо Бањалуци и НС, и пјевате "Нема раја", море рат је стао прије 20 година куци се врацајте у тај родни крај којег на свијету нема и за којим толико рицете у пјесмама, ал страх је изгледа веци а и љепсе је бити у Господској и Дунавској него на Острељу цекат да окопни снијег, залијепио се опанак за асфалт, а дјеца вец постала родјени Бањалуцани и Београдјани и асистенти по факултетима и директори по агенцијама и управама па нас сад и они уце српству еx катедра.

Name

земљак

29.02.2016 14:52

Тацно тако,браво

Name

Wиен

27.02.2016 21:17

Да су богдо они остали у свом Сарајеву и ја бих у мојој Бијељини

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

27.02.2016 22:48

Сје**ла нас демократија!

Name

Саса

27.02.2016 21:38

Несто мислим да би Бурсац прво требало да написе коју ријец о свом Босанском Петровцу и да не баљезга о ономе о цему нема појма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

27.02.2016 21:48

Најбољи коментар који сам процитао је Муслимани су увијек имали Повратак и то тразе и тразит це увијек, а Срби су формирали Останак све рецено ста који политицари мисле. А комшије Срби вратите се ви на своје у своје у својој дрзави САРАЈЛИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане за Михаила Микица

27.02.2016 22:05

Извини морам да ти казем,који си ти кер, да ти ни једна звијер није равна.Позивас се на вјеру,као вјерник а у бити невјерник на квадрат.Србин сам, али ми се твоји коментари гаде.Испаде јаде по теби,сви други су лоси а ти као несто посебно а ни си ниста друго него смеце од цовјека.Мислис да цес нас нормалне увјерити да се лазним вјеровањем у Бога стизе прецицом до раја.ВЈЕРНИК ЈАДЕ ПОЗИВА НА МИР И СУЗИВОТ А НЕ КАКО ТИ ПО ОБИЦАЈУ И ДАЉЕ СИРИС МРЗЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илиџанка

27.02.2016 22:08

Овакве небулозе, попут "осврта" гдина Бурсаћа, заиста боле! Гдје је тај господини био 1996. године. Да ли се можда сјећа Алијиних порука "љубави" након потписивања Дејтонског споразума како ће сви Срби који су били у ВРС или у контакту с пушком, завршити у затвору. Зашто не одете код оних малобројних што су остали у Сарајеву - зашто их не питате како су живјели тих првих година реинтеграције, колико пута су им разне "комшије" упадале у куће и пљачкале их, а они у просторији скривени - не смију да реагују, зашто не провјерите колико је Срба убијено у сарајевским општинама у тим првим годинама реинтеграције....Како Вас није срамота господине Бурсаћ да се поигравате, зарад личних ситношићарских поена.....ФУЈ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.02.2016 10:20

И ја казем ФУЈ!!! Али на овај ваш коментар.Знам колико боли спознаја да сте преварени,боли вас што сте отишли са свог огњишта.Да би олакшали бол ви измишљате најгоре сценарије...јер тако је лакше...пет пута изговорена лаж дјелује као истина и имате оправдање пред собом зашто сте отишли...Признајте колико пута сте се радовали кад пријатељи или родјаци док су обављали продаје станова и кућа у "Муслиманском" Сарајеву враћали са причом да су малтретирани,понижавани (и они су требали оправдање што напуштају Сарајево заувјек)а вама срце на мјесту. Имам сестру која слично размишља као ви али она има мене да јој укажем на неке измишљотине и лажи па се мало поправи. Ја сам Сарајка,Српкиња остала на Грбавици и знам како се све одвијало.Ноћ на јутро кад је кренула реинтеграција 5 или 6 пута су нам у току ноћи долазили на врата што војници ВРС што неки хоштаплери који су нас наговарали да идемо...Чак су нам предлагали да оставимо ствари и бјежимо а они ће нам као доставити ствари. Захваљујући мојој мудрој свекрви ствари смо све сложили на средину собе као чекамо камион...и тако цијелу ноћ.Добар дио ноћи провели уз прозор чекајући да сване...Свануло је у сваком погледу. А моја сестра мало-мало па дође и са сјетом на лицу говори...Што нисам остала па да се и ја овако "патим"..Истине ради, патимо сви...никоме није добро и неће бити боље док смо овакви какви смо...мислим на све народе.

Name

Сарајевска Српкиња

27.02.2016 22:21

"Поштовани господине" Бурсаћ, Била сам учесник у том егзодусу, са двоје малољетне дјеце. У тај ЕГЗОДУС није ме "отјерао" ни Крајишник ни Караџић, већ брига за живот и будућност моје дјеце. У праву сте - сад живим на периферији, али сам много срећнија од моје пријатељице која је остала у ТОМ ГРАДУ. Ја сам без штеле и партијске књижице пронашла неко запослење, моја пријатељица, окружена ЉУБАВЉУ сарајлија, гле чуда није. моја дјеца уживају, с радошћу су одлазили у школу и учили Српски језик, њена Босански - у којом нема Срба већ четници и дешавало се да уплакани долазе из школе кући. Можда сте је требали Ви, "поштовани господине" питати због чега. Или је бар сада питајте због чега су јој дјеца ипак, по завршетку средње школе отишла из ТОГ ГРАДА ИСПУЊЕНОГ ЉУБАВИ ПРЕМА СРБИМА. Како Вас само није срамота "поштовани господине" да овако изврћете чињенице, да се поигравате са најболнијим успоменама. Јесте ли човјек или звијер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

28.02.2016 06:39

Опет крајисников бот,па гдје нестаде силно богаство само из Рајловца,сто није преселио у Српско Сарајево него покрадено,бруке једне УМУКНИТЕ ЗАУВЈЕК!!!

Name

ре.с постовањем

28.02.2016 08:38

Ти си скроз промашила.А ста ти мислис да су Срби остали у Сарајеву сад би вас било око 200 хиљада и то би била вец друга прича,имали би све па цак и градонацелника.Види примјер Сребренице у којој се Муслимани не осјецају угрозени не због РС-а и власти вец због вецине.И овај теxт је потпуно тацан.

Name

Ре

28.02.2016 09:30

Да сте остали и Ви и сви остали ваша пријатељица и њена дјеца не би били тако усамљени нити изоловани. Нигдје није лако..

Name

Вук

27.02.2016 22:32

Па сами сте исељевали, обецавали су вам да цете јести из златних касика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роотс

27.02.2016 23:11

Срби су се већ почели "враћати" у Сарајево, иду људи за послом, школом, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рома

27.02.2016 23:14

Учесник сам егзодуса. Туга јад. Рат завршен, исељавају се фирме, домови здравља, високо рангирани ликови већ отишли а народу порука: "останите на својим огњиштима"! Ко ти гарантује сигурност да останеш? Гдје ћу се запослити или ћу у федерацији остварити борачка права како бих од нечега преживио. Спакуј што можеш и придружи се већини. Пут у неизвјесност, празан стомак. Цријева се међусобно гризу. Коме од родбине доћи на кашику кад је свима већ свега превише. Потуцање по разним градовима. Сви те ословљавају: "избјеглица сарајлија". Ниси нико и ниси ништа, "избјеглица". Трајало то 7 година и ријешим се вратити у Сарајево, откупити свој стан, затим продати и направити кућицу на периферији у РС-у у којој живим од маја 2014.г. Ето нисам више избјеглица сад сам човјечуљак захвалан Крајишнику и осталим СДС-овцима из старе гарнитуре који су ми омогућили ову авантуру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ти

28.02.2016 00:14

Ово смо ми постен народ цистих руко са свих страна уцинили узлугу злоцинцима и нељудима свих нација.ми сви смо колективна зртва мањине злоцинаца са свих страна .ја незнам сто бих некога мрзијо и сто ми неко смета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

28.02.2016 02:45

Па нису се ни сарајевске власти потрудили да се Срби осјећају сигурно у Сарајево!? А да не прицам о безброј логора гдје су Срби страдали!? Ја мислим да су Сарајевске Срби издати са свих страна!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

28.02.2016 06:20

Од кад су почели гранатирати и разарати тај град

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драга

28.02.2016 06:27

Сарајевски Срби који су и остали били су угрозени, слобода кретања, физицка и псхицка убијања, остали без посла,напустени од свих,,били су присљени да морају излазити из Сарајева.Дјеца нису била безбједна, прозивана су, теско било, не поновило се.Нека им је на дусу ко је ово направио,Бозије казне су најтезе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сања Сарајево

28.02.2016 06:59

Лазес Сања, лазес... Ти видјела, а остали 150.000 није? Ако си видјела засто ниси пријавила... Ратни злоцин никада не застарјева.. Лазес Сања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рома

28.02.2016 07:02

Крајишник је поручивао становништву да се не треба напуштати огњиште. То је српска територија, а он је све своје Крајишнике већ удомио на Палама. Он је могао комотно остати у својој кући у Забрђу јер би уживао заштиту свога кума Шабана коме је у рату слао вреће брашна и осталих потребштина на Сокоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Сарајевска Српкиња

28.02.2016 07:02

Ја сам остао у граду као они други (мислим народи) и нисам добио посао иако сам цлан странке. То драга Сарајевска нема везе са темом. Тема је да се није хтјела градјанска БХ у главама политицара све 3 стране... То је тема. Страх од градјана. И то се сад десава. Градјана висе нема, само народи који се једним заједницким именом зову ОВЦЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево/Бањалука

28.02.2016 07:33

Јос нисам срео Сарајлију који зели да се врати у Са било које нације био. А сто се тице 96 ( ста цитао ходао) Смрад Крајисник & цо , је само гледао како це иселити , не народ вец имовину фабрике и остало ( сто је вецином покрадено и пропало) Народ им је био виска. Волио бих видети ко би након онаквог ратовања сацекао оне од преко и зивио тамо. Слазем се да Крајисника & цо требамо ми , бивси Са, судити а не неко други. Народе, овај егзодус је био и молимо се да се не понови, али ови данас се понасају исто , нас гурају у прицу о патриотизму а они клепају ли клепају и праве одступнице / виле по свијету а ми цемо бјезати голи и боси ( 96 ја сам њима нафту плацао 5 да да пет марака да иселим родитеље) Народе у памет се и да гледамо како це нам дјеци бити боље а не да нас ови мајмуни одведу у пропаст / опет

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Сарајево/Б

28.02.2016 13:01

Цовјеце,не мозе се сваких 20 година зивот поцињqати од нуле.Цуј неце Сарајлије да се врате,ма неце нико да се врате,без обзира одакле долази.Не зиви се 200 година да се има времена за 10 поцетака.

Name

исељеник

28.02.2016 08:06

Данас сарајевски Срби који су остали да зиве у И.Сарајеву раде у федералном Сарајеву све и сваста,цисте,цувају деде и нане,градјевина,дјеца све висе уписују сколе у Сарајеву, зато сто у И.Сарајеву немају гдје да се запосле.Гдје су заврсиле фабрике које је Крајисник рекао да це остати у С.Сарајеву. све је била лаз. од домацина који су годинама стицали,претворили су у сиротињу, вецина их је продала имовину у бесцјење да би имали кров над главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило

28.02.2016 08:24

У Сарајеву више нико не живи добро осим санђаклија и тајкуна. Ако су Срби"преварени" и напустили "вољени"град, ко превари Хрвате(више од 80 посто) Па да они оставе ову вехабијску љепоту. Не требали су чекати сви да их пкново воде на казане,Виктор Бубањ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.

28.02.2016 09:25

Уцесник сам тог егзодуса нико никога није тјерао да иде или да остане у Сарајеву.То је била реалност тога времена а ја лицно сам васпитан да никога не мрзим а мислим да је боље да свако иде своме народу а постујмо једни друге.Криминала има код свих и то је друга прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

28.02.2016 10:17

Лазес. барем у данасње време није проблем наци на yуотубу снимке гдје Крајисник наговара становниство да исељавају. Има маса снимака гдје Срби униставају сву своју имовину и како казу да не остане Алији. Многима је послије рата када су тразили назад станове реновирано оно сто су они унистили. Срамота . Ми се налазимо вец 25 година у једном колективном лудилу гдје не знамо јесмо ли посли или досли.Цитав зивот нам пролази у лази и петљању.

Name

боле

29.02.2016 10:12

Најбољи коментари од М и блбл.

Name

Лија

28.02.2016 09:26

Циљ оваквих писања је покушај амнестије сих злодјела које су починили муслимани сарајевским Србима. Ето као, да су Срби остали у Сарајеву 1996. године никоме се не би ништа десило. А оно што је почињено од 1992 до 1995 године, ником ништа.Читам лицемјерне коментаре у којима муслимани наводно жале што су сарајевски Срби напустили град.Мој стриц је вјеровао тој силној ''доброти'' и остао у свом стану. и данас га нема, нестао, нема му ни костију, прогутала сарајевска депонија. У његовом стану ''уживају'' у градском животу, исти они који су га увјеравали да му неће фалити длака са главе,а за главу му нису гарантовали.Ма здраво што рекао легендарни Ђуро из надреалиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

28.02.2016 09:43

НОВО НАСЕЉЕ КОД ВОГОШЋЕ: Улагачи из Емирата праве луксузне виле. Виле ће користити богати бошњаци који су новац зарадили купујући јефтине српске некретнине 1996.Прву вилу ће купити овај 100%.Дајте једну и Бурсаћу за неизмјерну љубав према Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре кк

29.02.2016 08:06

Па и ви правите на Дедињу... Да сте остали неби било ни тих из Емирата. Али не... Преца вам је била националност од зивота, посла... Гледа се ко је цовјек.. Јел то мислис да је неко паметнији или бољи ако је бијелац, црнац, зут, црвен? Или Енглез, Африканац, Кинез? Иили оно најгоре, јели бољи цовјек ако је католик, православац, муслиман, будист? Хоцете ли напокон мислити као градјани и људска бица??? Па и мајмуни уимају висе мозга од ових сто упорно стављају националност испред ко је какав цовјек...

Name

сјенка

29.02.2016 17:02

Одговара ти Београд на води и 4 милијарде а када се несто гради код Вогосце то није у реду од Арапа

Name

ХххХ

28.02.2016 10:54

Свака цаст за Србе само требали су макар у Русију отици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џалалабад

28.02.2016 15:02

Туристичка разгледница мултиетничког, мултикултурног, мулти...мулти...САРАЈЕВА: Опљачкана Тајланђанка на Бијелој табији. У недостатку Срба може и Тајланђанка. Само нек није поново ''Конзум''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

28.02.2016 18:24

Не могу се накајати сто одох из свог родног краја.Политика тако изманипулиса масом људи.Цак нас распоредисе у које градове је позељно да одселимо.Направисе од нас највецу биједу.Боље да смо сви остали,гдје смо и зивјели прије рата.Направљена катастрофална греска.Не моземо реце да су нас истјерали муслимани.САМИ СМО ОТИСЛИ БЕЗ ПРОГОНА СВОЈОМ ВОЉОМ.Да смо послусали Недјељка Прстојевица,данас би били господа,ко сто смо увијек били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво људино

27.01.2018 20:36

Браво људино.

Name

миливоје

28.02.2016 19:46

ДА СМО СЕ МИ БОРЦИ УВАЖИЛИ КОЈИ СМО ТРАЖИЛИ ДА ОСТАНЕМО У САРАЈЕВУ СВЕ БИ БИЛО ДРУГАЧИЈЕ. ЈА ЕВО И САДА КАО ОСНИВАЧ СДС У НОВОМ САРАЈЕВУ ЖИВИМ У СВОМ САРАЈЕВУ БЕЗ ИКАКВИХ ПРОБЛЕМА. НАЖАЛОСТ ШТО СЕ НАШ ЗАХТЈЕВ КОЈИ СМО ПРЕДАЛИ НИЈЕ УСВОЈИО НЕГО СМО МОРАЛИ ИЋИ У ЕГЗОДУС ПОД ПРИЈЕТЊОМ АКО ОСТАНЕМО. ХВАЛА ГОСПОДУ БОГУ ДА САМ СХВАТИО НА ВРИЈЕМЕ ГРЕШКУ И ВРАТИО СЕ НА СВОЈЕ И ОЧЕВО ИМАЊЕ. ДАЈ БОЖЕ ДА НЕКО ОДГОВАРА ЗА ОВУ НЕСРЕЋУ, ЈЕР МИ СМО ИМАЛИ И СТВОРИЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ, БОРЦИ А НЕ ОНИ ПРОФИТЕРИ, ФОТЕЉАШИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепељугса

29.02.2016 02:28

ВИ ДЕЦКИ ОЦИГЛЕДНО НИСТЕ ИСЛИ У СКОЛУ ТО СЕ ВИДИ ИЗ ВАСИХ КОМЕНТАРА дА СТЕ УЦИЛИ ИСТОРИЈУ ЗНАЛИ БИ НЕСТО НЕ БИ ОВАКО ЛУПЕТАЛИ А ТО СЕ НАРОЦИТО ОДНОСИ НА НА ОВОГА НОВИНАРА СТО ЈЕ И НАПИСАО ОВАЈ НАКАРАДНИ ТЕКСТ. ОЦИГЛЕДНО ДА ЈЕ ТЕКСТ ЦИСТО ПОЛИТИЦКЕ ПРИРОДЕ ЈЕР СЕ ОВИМ НАСРЦЕ НА КРАЈИСНИКА И ТАДАСЊЕ РУКОВОДСТВО .ЗНАМО ДА ЈЕ ПОНОВО АКТИВИРАН СТАРИ СДС ПА ГА САДА ВАЉА ОЦРНИТИ.КАКО РЕЦЕ ЈЕДАН КОМЕНТАТОР ГОРИЛИ У ПАКЛУ И ЈА СЕ СЛАЗЕМ АЛИ ОВИ СТО ДОБРО И ПЕРФИДНО ЗАВАДЈАЈУ СРПСКИ НАРОД А ТО ЈЕ ТВ БИЈЕЉИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенад Кљуциц

13.02.2018 23:09

Ако си се борио за несто цисто Српско у БиХ,немас онда ста тразит у мултиетницкој федерацији БиХ,то је лицемјерство!!!

Name

његос

29.02.2016 13:25

Молим те, Боже, да прођем кроз сваки лепи град Само не дај ни у сну да прошетам Сарајевом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ницк

29.02.2016 15:32

Како реце Сања и сарајка која је напустила Сарајево 1996 злоцини који су се десили сарајевским Србима од 1992-1996 су били тако монструозни да нико није могао да вјерује да они који су организовали и потстицали такве злоцине као Алија Изедбеговиц и његови ратни злоцинци це "мирно интегрисати" сарајевске Србе са Илидзе и Грбавице. Сви из српског сарајева су знали за Казане, Виктор Бубањ, Централни затвор, јавне куце за српкиње хотел Загреб, Европа и Бристол. Основне сколе су користене за приватне логоре. Пљацке и малтретирања.. Па ко це онда зивјети са њима. Ови муслимани који се јављају као да зале сто предратни Срби не зиве јер им се мултиетницност од сандзаклија, Сиптара, Цигана и вхехабија бас не свидја. Веома тенденциозан текст букавлно криви Срби за егзодус а не креаторе мрзње који је поцео рат СДА и Изедбеговица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин из Сарајева

29.02.2016 16:51

Под бр. један свака цаст Госп. Бурсацу на цланку. Цитам ове коментаре и не могу да вјерујем колико људи нису схватили поенту цланка. Срби су изгубили дијелове Сарајева који вриједе као све поврсина од Бијељине до Требиња!Добили смо Истоцно Сарајево које данас популарно зову " Спаваона" јер је град без икакве привреде... и да.. само да вас подсјетим да 70% градјана Истоцног Сарајева данас ради у федералном Сарајеву,у фабрикама које су изграјдне на њиховим имањима које су они продавали да би се прехранили. За ове сто казу како се не мозе зивјети нека оду до Брцког и виде како народ зиви нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари кец

29.01.2018 18:53

Зна се шта је било. У реду али није ми јасно због чега сте имовину распродали? Сви они који су жељели могли су се вратили посље 2002. Ти људи су сами изабрали да се не требају враћати. Чему данас кукање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илидза1

27.12.2019 19:07

Да ли со ти луд или се само правис.

Name

Видо

22.02.2021 14:14

Кажу да на просторима Куге нико не може бити глуп и сиров ко крајишник. Ова сировина Бурсаћ је најбољи и најаутентичнији доказ за ту тврдњу.

ОДГОВОРИТЕ