КиМ: Избор Тачија почетак ноћне море

Избор Хашима Тачија за предсједника /самопроглашеног/ Косова могао би да буде почетак политичке ноћне море на Косову, пише швајцарски дневник "Тагесанцајгер".

Србија 27.02.2016 | 21:53
КиМ: Избор Тачија почетак ноћне море

Лист наводи да је Тачију у интересу ескалација догађаја, јер би специјални суд још ове године требало да подигне прве оптужнице против бивших команданата ОВК, који данас "у одјелима и краватама пљачкају земљу".

"Тагесанцајгер" пише да Тачи има добре разлоге да паничи и да му је ескалација у интересу, јер онда пред ЕУ и САД може да изађе као фактор стабилности. "До сада му је одлично ишло с таквом политиком изнуде.

Међутим, за Косово би његов избор могао да буде почетак политичке ноћне море", оцјењује лист. Бечки "Пресе" пише да ниједан политички вођа на Косову, које је на ивици пропасти, не изазива тако опречне реакције као Тачи.

Лист наводи да опозиција у Тачију види симбол корумпиране кланске привреде и испреплетености политике и организованог криминала, док његове присталице величају међународно искуство и старе заслуге.

"Српска мањина је скептична према Тачију, прије свега, због злочина ОВК на крају косовског рата", пише "Пресе", подсјетивши на извјештај Савјета Европе који га терети за умијешаност у вађење органа Србима које је ОВК отео и убио.

"Пресе" оцјењује да је споразум о нормализацији односа са Београдом, који опозиција критикује, један од разлога што је Тачи, упркос свим манама, на Западу схваћен као гарант стабилност.

НН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Петар

27.02.2016 16:19

Они и даље мисле да су странци заинтересовани за њих? Кадс додје Трумп на власт, видјеце они

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

27.02.2016 16:57

Самом цињеницо да у вријеме гласања Срби нису напустили салу скупстине Косова него су јој дали, кворум испада да су Срби изгласдали да Таци постане предсједни Косова иако су били уздрзани [нису гласали ни за једног кандидата]. Јер да су Срби прије гласања напустили сједницу, неби било гласања јер беби било кворума [75% посланика мора бити физицки присутно]

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

27.02.2016 17:19

Нека свако зиви по свом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

28.02.2016 09:58

ре Петар.Е мој Петре,до сад су нам сви јаму копали,сто би Трамп био бољи.

ОДГОВОРИТЕ