KiM: Izbor Tačija početak noćne more

Izbor Hašima Tačija za predsjednika /samoproglašenog/ Kosova mogao bi da bude početak političke noćne more na Kosovu, piše švajcarski dnevnik "Tagesancajger".

Srbija 27.02.2016 | 21:53
KiM: Izbor Tačija početak noćne more

List navodi da je Tačiju u interesu eskalacija događaja, jer bi specijalni sud još ove godine trebalo da podigne prve optužnice protiv bivših komandanata OVK, koji danas "u odjelima i kravatama pljačkaju zemlju".

"Tagesancajger" piše da Tači ima dobre razloge da paniči i da mu je eskalacija u interesu, jer onda pred EU i SAD može da izađe kao faktor stabilnosti. "Do sada mu je odlično išlo s takvom politikom iznude.

Međutim, za Kosovo bi njegov izbor mogao da bude početak političke noćne more", ocjenjuje list. Bečki "Prese" piše da nijedan politički vođa na Kosovu, koje je na ivici propasti, ne izaziva tako oprečne reakcije kao Tači.

List navodi da opozicija u Tačiju vidi simbol korumpirane klanske privrede i isprepletenosti politike i organizovanog kriminala, dok njegove pristalice veličaju međunarodno iskustvo i stare zasluge.

"Srpska manjina je skeptična prema Tačiju, prije svega, zbog zločina OVK na kraju kosovskog rata", piše "Prese", podsjetivši na izvještaj Savjeta Evrope koji ga tereti za umiješanost u vađenje organa Srbima koje je OVK oteo i ubio.

"Prese" ocjenjuje da je sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom, koji opozicija kritikuje, jedan od razloga što je Tači, uprkos svim manama, na Zapadu shvaćen kao garant stabilnost.

NN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Petar

27.02.2016 17:19

Oni i dalje misle da su stranci zainteresovani za njih? Kads dodje Trump na vlast, vidjece oni

ODGOVORITE
Name

goran

27.02.2016 17:57

Samom cinjenico da u vrijeme glasanja Srbi nisu napustili salu skupstine Kosova nego su joj dali, kvorum ispada da su Srbi izglasdali da Taci postane predsjedni Kosova iako su bili uzdrzani [nisu glasali ni za jednog kandidata]. Jer da su Srbi prije glasanja napustili sjednicu, nebi bilo glasanja jer bebi bilo kvoruma [75% poslanika mora biti fizicki prisutno]

ODGOVORITE
Name

Miso

27.02.2016 18:19

Neka svako zivi po svom

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

28.02.2016 10:58

re Petar.E moj Petre,do sad su nam svi jamu kopali,sto bi Tramp bio bolji.

ODGOVORITE