Спремно атомско оружје САД-а

Америка над Пацификом тестирала интерконтиненталну ракету "Минутмен 3". Порука Пентагона Русији, Кини...

Свијет 27.02.2016 | 21:57
Спремно атомско оружје САД-а

СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ су спремне да, уколико буде неопходно, искористе нуклеарно оружје за одбрану земље - рекао је заменик министра одбране САД Роберт Ворк уочи лансирања америчке ракете "минутмен 3", која је испаљена у петак нешто пре поноћи, из ваздушне базе Ванденберг у Калифорнији, изнад Пацифика.

Ворк је изјавио да америчке ракетне пробе, којих је од јануара 2011. године било најмање 15, шаљу поруку стратешким конкурентима, као што су Русија, Кина и Северна Кореја, да Вашингтон поседује ефикасан нуклеарни арсенал.

"Тачно због тога то и радимо", прецизирао је Ворк новинарима уочи лансирања ракете.

Он је додао да САД, као и Русија и Кина, "рутински" тестирају ракете, како би доказале да могу да се ослоне на пројектиле које поседују. То је посебно важно јер се амерички арсенал ближи крају употребног рока, а скандали у овој осетљивој области пре две године само су подигли буку око способности атомског наоружања САД.

Америчко министарство одбране је, у међувремену, уложило милионе долара у побољшање услова за трупе одговорне за одржавање нуклеарних система. Администрација такође поклања више пажње унапређењу тог наоружања.

Председник Обама, добитник Нобелове награде за мир, који се својевремено залагао за свет без атомског оружја, сада тражи од Конгреса доларе за његово унапређење. Он је у свом последњем буџетском предлогу овог месеца захтевао 1,8 милијарди долара повећања за унапређење, све старијих, нуклеарних бомбардера, пројектила и подморница. Очекује се да ће улагања у нуклеарно наоружање износити 320 милијарди долара током наредне деценије, а билион долара у следећих 30 година.

Дан раније, шеф команде САД у Европи генерал Филип Бридлав у Конгресу је рекао да су САД спремне да се боре и да победе Русију у Европи уколико то буде неопходно. Говорећи о потреби повећања војних снага у Европи.

"Не желимо да ратујемо, али смо дужни да располажемо могућностима за то", закључио је он, додајући да САД проучавају могућност обуздавања Русије на Арктику.

Од 2014. године САД и НАТО јачају војне капацитете у Европи, у оквиру иницијативе ЕРИ. Америчко министарство одбране је за потребе одбране у Европи тражило буџет од 3,4 милијарде долара за 2017. годину, четири пута више него лане.

"ЕРИ је један од корака на путу да се позиционирамо тамо где треба да будемо како бисмо одвратили Русију", рекао је Бридлав, објашњавајући да ЕРИ преобликује европску команду САД и структуру НАТО како би се конфронтирала с неким ко не дели њихове норме и вредности у Европи.

НАТО је од руске анексије Крима 2013. године распоредио додатне трупе у Источној Европи и извео највеће војне вежбе од времена Хладног рата. Москва верује да НАТО користи Русију као оправдање за убеђивање земаља чланице НАТО да више издвајају за наоружање, али истовремено упозорава Алијансу да је гомилање страних трупа на њеној граници "провокација", супротна ранијим споразумима, која може да угрози глобалну стабилност.

Европске чланице су раније, из године у годину, издвајале све мање новца за наоружање, али у последње две године те суме су се повећале.

Извор: Новости

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Колатералци

27.02.2016 15:47

"Праведници" су једини у историји цовецанства који су под само себи својственим изговором бацили две А бомбе и никада нико зато није одговарао. Не би ме цудило да то опет ураде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

27.02.2016 16:03

Ма поцните висе бацајте,само празна слама сви зељни рата а само рецима се гадјају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

27.02.2016 17:58

Како то Ким кад је лансирао нешто налико на ракету сви су осудили а кад каубоји то ураде сви цуте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може им се

27.02.2016 20:27

Наравно устаљени дупли стандарди у питању, то су Амери. Југославија је направила прву атомску бомбу Индији, штета што је није урадила и себи. Онда не би било свих ових срања која су прошла кроз СФРЈ од 1992. године.

Name

Види види

28.02.2016 08:20

Види ти њих,тестирају неке ракете, нису питали Северну Кореју а зале се кад С.Кореја то исто ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ввв

29.02.2016 07:45

да сав тај новац употрбе за гладне и незбринуте неби ни требало никакво орузје.

ОДГОВОРИТЕ