ИД упала у град на граници с Турском

Екстремисти Исламске дражаве упали су у погранични град Тал Абјад који је месецима под контролом курдских бораца.

Свијет 27.02.2016 | 16:00
ИД упала у град на граници с Турском

Портпарол побуњеничких и већински курдских Сиријских демократских снага је рекао да су борци ИД извели напад на Тал Абјад после поноћи и да су борбе у току.

И опозициона сиријска Опсерваторија за људска права саопштила је да се воде борбе у Тал Абјаду, на граници са Турском.

Медији повезани са екстремистима јавили су да и да је ИД извела изненадни напад у више области северне провинције Рака, где се налази и Тал Абјад.

Истовремено су агенције јавиле да су главни градови у Сирији јутрос мирни, после ступања на снагу примирја.

Ово је први пут од почетка рата у Сирији у марту 2011, године да се од јутрос не чују детонације.

У централним провинцијама Хомс и Хама је од јутрос тихо, без ваздушних напада руских снага које од септембра гађају побуњеничка упоришта у том делу Сирије.

Новинарка Франс преса је из предграђа Дамаска јавила да се од јутрос не издиже дим изнад положаја побуњеника у Џобару или Источне Гуте, што је до сада био уобичајен призор.

Житељи Алепа, града у којем од јула 2012. трају сукоби снага режима и побуњеника, рекли су да ће, ако се мирна ситуација и прекид ватре наставе, децу водити у парк.

Опсерваторија за људска права саопштила је да у областима у којима су активни џихадисти ИД-а и Фронта ел Нусра, огранка Ал Каиде, има спорадичне пуцњаве.

Прекид ватре уз посредовање САД и Русије ступио је синоћ на снагу у Сирији али су из тог примирја изузете екстремистичке организације.

Прекид ватре је привремен. Изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура заказао је наставак мировних преговора о Сирији 7. марта али уз услов је да се поштује прекид ватре и да хуманитарна помоћ стигне у градове под опсадом.

Извор: Б92

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дјаволи

27.02.2016 15:52

После виседневног гранатирања Курда са територије Турске, није ни цудо да су ти црни Дјаволи несто освојили.Нас народ би рекао "ко с Дјаволом тикве сади,од главу му се лупају".

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

27.02.2016 16:27

Турска више не крије своју подршку ИСИЛ-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

27.02.2016 17:59

То је цица Ердоган организовао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

27.02.2016 18:00

Турска или ИСИЛ иста говна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

27.02.2016 21:32

Немој тако,био си пола вијека са њима ЗЕМО.