ID upala u grad na granici s Turskom

Ekstremisti Islamske dražave upali su u pogranični grad Tal Abjad koji je mesecima pod kontrolom kurdskih boraca.

Svijet 27.02.2016 | 16:00
ID upala u grad na granici s Turskom

Portparol pobunjeničkih i većinski kurdskih Sirijskih demokratskih snaga je rekao da su borci ID izveli napad na Tal Abjad posle ponoći i da su borbe u toku.

I opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da se vode borbe u Tal Abjadu, na granici sa Turskom.

Mediji povezani sa ekstremistima javili su da i da je ID izvela iznenadni napad u više oblasti severne provincije Raka, gde se nalazi i Tal Abjad.

Istovremeno su agencije javile da su glavni gradovi u Siriji jutros mirni, posle stupanja na snagu primirja.

Ovo je prvi put od početka rata u Siriji u martu 2011, godine da se od jutros ne čuju detonacije.

U centralnim provincijama Homs i Hama je od jutros tiho, bez vazdušnih napada ruskih snaga koje od septembra gađaju pobunjenička uporišta u tom delu Sirije.

Novinarka Frans presa je iz predgrađa Damaska javila da se od jutros ne izdiže dim iznad položaja pobunjenika u Džobaru ili Istočne Gute, što je do sada bio uobičajen prizor.

Žitelji Alepa, grada u kojem od jula 2012. traju sukobi snaga režima i pobunjenika, rekli su da će, ako se mirna situacija i prekid vatre nastave, decu voditi u park.

Opservatorija za ljudska prava saopštila je da u oblastima u kojima su aktivni džihadisti ID-a i Fronta el Nusra, ogranka Al Kaide, ima sporadične pucnjave.

Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je sinoć na snagu u Siriji ali su iz tog primirja izuzete ekstremističke organizacije.

Prekid vatre je privremen. Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zakazao je nastavak mirovnih pregovora o Siriji 7. marta ali uz uslov je da se poštuje prekid vatre i da humanitarna pomoć stigne u gradove pod opsadom.

Izvor: B92

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Djavoli

27.02.2016 15:52

Posle visednevnog granatiranja Kurda sa teritorije Turske, nije ni cudo da su ti crni Djavoli nesto osvojili.Nas narod bi rekao "ko s Djavolom tikve sadi,od glavu mu se lupaju".

ODGOVORITE
Name

oo7

27.02.2016 16:27

Turska više ne krije svoju podršku ISIL-u.

ODGOVORITE
Name

Md

27.02.2016 17:59

To je cica Erdogan organizovao

ODGOVORITE
Name

Srbin

27.02.2016 18:00

Turska ili ISIL ista govna

ODGOVORITE
Name

Kiki

27.02.2016 21:32

Nemoj tako,bio si pola vijeka sa njima ZEMO.