ЕУ пред пуцањем: Мигранти руше Шенген?

Берлин је Анкари дао рок од десет дана да покаже добру вољу "значајно" смањујући прилив избјеглица и миграната преко Егејског мора, иначе Европа више неће моћи да избјегне затварање националних граница у низу.

 

Свијет 27.02.2016 | 21:58
ЕУ пред пуцањем: Мигранти руше Шенген?

Ултиматум, који је поставио њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер, односи се како на Анкару тако и на Атину и друге престонице које до сада нису обуздавале талас новопридошлица, а временски рок није случајан, јер ће се за тачно 10 дана на самиту ЕУ и Турске извући биланс "пакта" који је досад изазивао само обострано разочарање, пише француски дневник Фигаро.

"До 7. марта желимо да констатујемо значајно опадање броја избјеглица на турско-грчкој граници", рекао је Томас де Мезијер, додавши да, уколико до тога не дође, треба предузети додатне европске мјере.

Њемачки министар није прецизирао на какве тачно мјере мисли, већ је најавио да "ћемо то видјети када дође вријеме".

Ту поруку је, међутим, неколико дипломата протумачило као "катастрофални сценарио", у којем Берлин драстично смањује број избјеглица које ће примити, након што их је свесрдно позивао прошлог љета.

У том случају би се границе затвориле широм Европе, као у ланчаној реакцији, што би за Шенген, како је оцијенио неименовани амбасадор, могао бити знак да је тој зони дошао крај.

Аустрија је својим мјерама предострожности управо наговијестила како би све то могло да изгледа, док би Грчка, у коју се већ годину дана искрцава скоро милион новопридошлих, могла да ускоро постане и њихово крајње одредиште.

И словеначка полиција саопштила је да су се челници полиција те земље, Аустрије, Македоније, Србије и Хрватске договорили да ограниче пропуштање миграната на око 580 миграната дневно.

У међувремену, односи Аустрије и Грчке су поприлично заоштрени јер је Беч предсједавао састанком о мигрантској кризи са земљама Балкана на који грчка страна није била позвана иако је познато да је то једна од земаља која има највише проблема са приливом избјеглица.

Све је резултирало повлачењем грчког амбасадора из Беча.

Извор: НН/Курир.рс

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Амир Чамџић

27.02.2016 12:58

Мислим или тачније имам осјећај да се Турска "избјеглицама" или "мигрантима" служи као средством "освете Европи" што се Турска још од 1924.године труди да се "додовори" Европи да је Европа прихвати као своју, (напримјер промјена арапског писма у латинично, радикална секуларизација Турске, укидање исламске теократске монархије и друго), затим понижења са турском апликацијом за чланство у Европску унију, десетине година чекања, па Турци контају или да добију "експресну карту за улазак у ЕУ" или ако не то "да сруше Европску унију", кад колико се види не могу они бити у ЕУ, по њихово "резону" иста не мора ни постојати, а избјеглице су одлично средство ка том циљу.Уколико је то заиста тако "план" за сада функционише.Само што ни "Европа није луда", и "Европа је почела схватати игру", а што се види и из најновијег примјера Њемачке и других европских држава које постављају ултиматум Турској и кажу:"доста је више и вас" засутавите прилив избјеглица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.02.2016 15:16

Није Турска резисер мега миграција у ЕУ него САД,јер свуда иду само не у САД

Name

ре амир

27.02.2016 15:44

Незнам гдије ти зивис кад мислис да се у турској користи арапско писмо, турска неце никад уци у еу зато сто не припада европи и због Јос једног битнијег фактора а то ти нецу реци него цу те пустити да Јос тапцес у тој својој бујној масти.

Name

Геограпхy

27.02.2016 23:52

Турска има преко 2 милиона избјеглица, више него читава Европа и тако је од поцетка рата у Сирији којег није закухала Турска вец САД и нормално да ни они не могу висе да трпе толики притисак и због цега би на крају Турска излазила у сусрет ЕУ и имају пуно право да тразе несто заузврат

Name

Дамир Плаховиц

27.02.2016 15:04

Еу мозе да се распадне кад економија буде ко у Босни,до тада гледацемо ове људске трагедије јос дуго на малим екранима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛИ МИКИЋ

27.02.2016 17:48

Долазак избјеглице у Европу не зависи од Турске или Грчке јер избјеглице нису ни Грци ни Турци, већ од стања у њиховим државама из којих избјеглице долазе а које су разорене и уништене од стране земаља НАТО Пакта. УНИШТЕЊЕМ појединих арапски земаља покренута је савремена СЕОБА НАРОДА и када се она буде завршила ништа више неће бити као прије. Доласком избјеглица у Европу је последња припрема за долазак и зацарењем АНТИХРИСТА!

Name

Мд

27.02.2016 18:05

Нек се распадну фашисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

28.02.2016 09:07

Нека се распадну,и нас су растурили. Па ста сто да их залим.Нек сви имају своје избеглице.