EU pred pucanjem: Migranti ruše Šengen?

Berlin je Ankari dao rok od deset dana da pokaže dobru volju "značajno" smanjujući priliv izbjeglica i migranata preko Egejskog mora, inače Evropa više neće moći da izbjegne zatvaranje nacionalnih granica u nizu.

 

Svijet 27.02.2016 | 21:58
EU pred pucanjem: Migranti ruše Šengen?

Ultimatum, koji je postavio njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, odnosi se kako na Ankaru tako i na Atinu i druge prestonice koje do sada nisu obuzdavale talas novopridošlica, a vremenski rok nije slučajan, jer će se za tačno 10 dana na samitu EU i Turske izvući bilans "pakta" koji je dosad izazivao samo obostrano razočaranje, piše francuski dnevnik Figaro.

"Do 7. marta želimo da konstatujemo značajno opadanje broja izbjeglica na tursko-grčkoj granici", rekao je Tomas de Mezijer, dodavši da, ukoliko do toga ne dođe, treba preduzeti dodatne evropske mjere.

Njemački ministar nije precizirao na kakve tačno mjere misli, već je najavio da "ćemo to vidjeti kada dođe vrijeme".

Tu poruku je, međutim, nekoliko diplomata protumačilo kao "katastrofalni scenario", u kojem Berlin drastično smanjuje broj izbjeglica koje će primiti, nakon što ih je svesrdno pozivao prošlog ljeta.

U tom slučaju bi se granice zatvorile širom Evrope, kao u lančanoj reakciji, što bi za Šengen, kako je ocijenio neimenovani ambasador, mogao biti znak da je toj zoni došao kraj.

Austrija je svojim mjerama predostrožnosti upravo nagovijestila kako bi sve to moglo da izgleda, dok bi Grčka, u koju se već godinu dana iskrcava skoro milion novopridošlih, mogla da uskoro postane i njihovo krajnje odredište.

I slovenačka policija saopštila je da su se čelnici policija te zemlje, Austrije, Makedonije, Srbije i Hrvatske dogovorili da ograniče propuštanje migranata na oko 580 migranata dnevno.

U međuvremenu, odnosi Austrije i Grčke su poprilično zaoštreni jer je Beč predsjedavao sastankom o migrantskoj krizi sa zemljama Balkana na koji grčka strana nije bila pozvana iako je poznato da je to jedna od zemalja koja ima najviše problema sa prilivom izbjeglica.

Sve je rezultiralo povlačenjem grčkog ambasadora iz Beča.

Izvor: NN/Kurir.rs

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Amir Čamdžić

27.02.2016 12:58

Mislim ili tačnije imam osjećaj da se Turska "izbjeglicama" ili "migrantima" služi kao sredstvom "osvete Evropi" što se Turska još od 1924.godine trudi da se "dodovori" Evropi da je Evropa prihvati kao svoju, (naprimjer promjena arapskog pisma u latinično, radikalna sekularizacija Turske, ukidanje islamske teokratske monarhije i drugo), zatim poniženja sa turskom aplikacijom za članstvo u Evropsku uniju, desetine godina čekanja, pa Turci kontaju ili da dobiju "ekspresnu kartu za ulazak u EU" ili ako ne to "da sruše Evropsku uniju", kad koliko se vidi ne mogu oni biti u EU, po njihovo "rezonu" ista ne mora ni postojati, a izbjeglice su odlično sredstvo ka tom cilju.Ukoliko je to zaista tako "plan" za sada funkcioniše.Samo što ni "Evropa nije luda", i "Evropa je počela shvatati igru", a što se vidi i iz najnovijeg primjera Njemačke i drugih evropskih država koje postavljaju ultimatum Turskoj i kažu:"dosta je više i vas" zasutavite priliv izbjeglica.

ODGOVORITE
Name

re

27.02.2016 15:16

Nije Turska reziser mega migracija u EU nego SAD,jer svuda idu samo ne u SAD

Name

re amir

27.02.2016 15:44

Neznam gdije ti zivis kad mislis da se u turskoj koristi arapsko pismo, turska nece nikad uci u eu zato sto ne pripada evropi i zbog Jos jednog bitnijeg faktora a to ti necu reci nego cu te pustiti da Jos tapces u toj svojoj bujnoj masti.

Name

Geography

27.02.2016 23:52

Turska ima preko 2 miliona izbjeglica, više nego čitava Evropa i tako je od pocetka rata u Siriji kojeg nije zakuhala Turska vec SAD i normalno da ni oni ne mogu vise da trpe toliki pritisak i zbog cega bi na kraju Turska izlazila u susret EU i imaju puno pravo da traze nesto zauzvrat

Name

Damir Plahovic

27.02.2016 15:04

Eu moze da se raspadne kad ekonomija bude ko u Bosni,do tada gledacemo ove ljudske tragedije jos dugo na malim ekranima.

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛИ МИКИЋ

27.02.2016 17:48

Долазак избјеглице у Европу не зависи од Турске или Грчке јер избјеглице нису ни Грци ни Турци, већ од стања у њиховим државама из којих избјеглице долазе а које су разорене и уништене од стране земаља НАТО Пакта. УНИШТЕЊЕМ појединих арапски земаља покренута је савремена СЕОБА НАРОДА и када се она буде завршила ништа више неће бити као прије. Доласком избјеглица у Европу је последња припрема за долазак и зацарењем АНТИХРИСТА!

Name

Md

27.02.2016 18:05

Nek se raspadnu fašisti

ODGOVORITE
Name

Tako

28.02.2016 09:07

Neka se raspadnu,i nas su rasturili. Pa sta sto da ih zalim.Nek svi imaju svoje izbeglice.