Примирје у Сирији ноћас ступило на снагу

Примирје у Сирији, за које су посредовале Русија и САД, ступило је на снагу, а терористичке групе Исламска држава и Нусра фронт искључене су из споразума.

Свијет 27.02.2016 | 07:55
Примирје у Сирији ноћас ступило на снагу

Савет безбедности Уједињених нација раније је усвојио резолуцију којом подржава прекид ватре између супротстављених страна у Сирији.

Наредна рунда мировних преговора заказана је за 7. март.

САД су позвале Русију да поштује договор о прекиду ватре у Сирији, уочи ступања на снагу прирмирја у тој земљи у којој је у грађанском рату започетом пре пет година страдало више од 260.000 људи.

"Руси су се обавезали да неће спроводити ваздушне нападе на групе које сматрамо умереном сиријском опозицијом", изјавио је портпарол Стејт департмента Марк Тонер и додао да је време да се пређе "с речи на дела".

Договор о прекиду ватре недавно су постигли САД и Русија, а прихватили да га поштују сиријске власти, опозиционе групе, као и Турска.

Прекид ватре је привремен и не односи се на екстремистчке групе, Исламску државу и сиријски огранак Ал Каиде Фронт ел Нусра.

Сиријска опозициона Опсерваторија за људска права саопштила је да ће прекид ватре бити примењен у већини предграђа Дамаска, у јужној провинцији Дера, северном делу централне провинције Хомс, провинцији Алеп и на неки мањим деловима западно од града Алеп.Француски аналитичар и стручњак за Сирију Фабрис Баланш изјавио је да ће прекид ватре обухватити само око десет одсто сиријске територије.

Очекује се да ће сукоби бити настављени на подручјима под контролом џихадистиа, у провинцијама Деир Езор на истоку, Рака на северу и Идлеб на северозападу.

Примирје се неће односити ни на провинцију Кунетра на југу, у близини Голанске висоравни, где се такође налазе џихадистичке групе.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

клапац

27.02.2016 07:32

Питам се ста би било са Свијетом да је су Хитлером склапана примирја кад је поцео да губи. Мозда би други свјетски јос увијек трајао а мозда би нацисти на крају добили рат. Дакле умјесто да поразе ИСИЛ они му дају времена да ојаца, да набави ново орузје и попуни редове. Исто су радили у бивсој Југославији. Зато се овај простор није опоравио ни 20 година послије закљуценог дејтонског примирја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КГБ и ЦИА

27.02.2016 07:41

Какво је то примирје којег заговарају "незараћене" стране УССР и УСА на чалу са Обамом и Путином.

ОДГОВОРИТЕ