ФЕСТ: Дирљив почетак, "Победник" за Валтера

У београдском Центру "Сава" у петак увече је свечано отворен ФЕСТ, у оквиру којег ће бити приказано 110 премијерних филмова на више локација.

Србија 26.02.2016 | 22:30
ФЕСТ: Дирљив почетак, "Победник" за Валтера

Церемонију отварања водили су глумци Тамара Драгичевић и Небојша Миловановић који су поручили да ФЕСТ, у складу са овогодишњим слоганом, заиста брише границе.

"Док се свет поново дели на Исток и Запад, ФЕСТ је место где се Руси и Американци друже", прочитала је атрактивна глумица на свечаном отварању, на ком су Александра Ковач и Марко Тоља отпевали свој дует "Љубав".

Велимиру Бати Живојиновићу, једној од највећих звезда домаћег филма, додељена је награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности, коју је примила његова супруга Лула јер је славни Валтер још увек на опоравку због погоршаног здравственог стања.

"Човек који је побеђивао Хитлера и на филму, и у вицевима", овако је најављен колаж инсерата Бате у пуној снази, како се обрачунава са Немцима, а публика је бурним овацијама поздравила његову супругу Лулу.

Награда "Београдски победник" за досадашње стваралаштво додељена је госту ФЕСТ-а, редитељу Џону Мектирнану, као и глумици Викторији Абрил, која је, на задовољство београдске публике, имала ту част да прогласи 44. ФЕСТ отвореним.

"Јипикајеј, господине Мектирнан", рекао је глумац Гордан Кичић док је редитељу филмова "Умри мушки" уручивао награду.

Абрилова, која је поздрављена бурним овацијама, захвалила се београдској публици и награду посветила Ричарду Лестеру, у чијем филму "Робин и Маријана" је дебитовала 1976. године.

Значајна почаст указана је домаћем филму "Влажност" који ће бити приказан након церемоније отварања, а екипа филма на челу са редитељем Николом Љуцом и глумцима Тамаром Крцуновић и Милошем Тимотијевићем ће се поклонити публици после пројекције.

Током наредних десет дана биће приказано 110 премијерних филмова у Сава центру, Дому омладине, Дворани културног центра, Фонтани, Југословенској кинотеци и Музеју југословенске кинотеке, а од ове године и у биоскопу Цинеплеx Ушће Схоппинг Центер.

Од 27. фебруара почињу пројекције и у Новом Саду, Крагујевцу, Подгорици и Будви. Један од најпопуларнијих филмова овогодишњег програма је "Младост" Паола Сорентина за који је остало још веома мало улазница, а велика потражња влада и за филмовима "Аве Цезаре" браће Коен, "Неразуман човек" Вудија Алена, и "Керол" Тода Хејнса.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар