FEST: Dirljiv početak, "Pobednik" za Valtera

U beogradskom Centru "Sava" u petak uveče je svečano otvoren FEST, u okviru kojeg će biti prikazano 110 premijernih filmova na više lokacija.

Srbija 26.02.2016 | 22:30
FEST: Dirljiv početak, "Pobednik" za Valtera

Ceremoniju otvaranja vodili su glumci Tamara Dragičević i Nebojša Milovanović koji su poručili da FEST, u skladu sa ovogodišnjim sloganom, zaista briše granice.

"Dok se svet ponovo deli na Istok i Zapad, FEST je mesto gde se Rusi i Amerikanci druže", pročitala je atraktivna glumica na svečanom otvaranju, na kom su Aleksandra Kovač i Marko Tolja otpevali svoj duet "Ljubav".

Velimiru Bati Živojinoviću, jednoj od najvećih zvezda domaćeg filma, dodeljena je nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koju je primila njegova supruga Lula jer je slavni Valter još uvek na oporavku zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

"Čovek koji je pobeđivao Hitlera i na filmu, i u vicevima", ovako je najavljen kolaž inserata Bate u punoj snazi, kako se obračunava sa Nemcima, a publika je burnim ovacijama pozdravila njegovu suprugu Lulu.

Nagrada "Beogradski pobednik" za dosadašnje stvaralaštvo dodeljena je gostu FEST-a, reditelju Džonu Mektirnanu, kao i glumici Viktoriji Abril, koja je, na zadovoljstvo beogradske publike, imala tu čast da proglasi 44. FEST otvorenim.

"Jipikajej, gospodine Mektirnan", rekao je glumac Gordan Kičić dok je reditelju filmova "Umri muški" uručivao nagradu.

Abrilova, koja je pozdravljena burnim ovacijama, zahvalila se beogradskoj publici i nagradu posvetila Ričardu Lesteru, u čijem filmu "Robin i Marijana" je debitovala 1976. godine.

Značajna počast ukazana je domaćem filmu "Vlažnost" koji će biti prikazan nakon ceremonije otvaranja, a ekipa filma na čelu sa rediteljem Nikolom Ljucom i glumcima Tamarom Krcunović i Milošem Timotijevićem će se pokloniti publici posle projekcije.

Tokom narednih deset dana biće prikazano 110 premijernih filmova u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Fontani, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju jugoslovenske kinoteke, a od ove godine i u bioskopu Cineplex Ušće Shopping Center.

Od 27. februara počinju projekcije i u Novom Sadu, Kragujevcu, Podgorici i Budvi. Jedan od najpopularnijih filmova ovogodišnjeg programa je "Mladost" Paola Sorentina za koji je ostalo još veoma malo ulaznica, a velika potražnja vlada i za filmovima "Ave Cezare" braće Koen, "Nerazuman čovek" Vudija Alena, i "Kerol" Toda Hejnsa.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar