Три труднице на Флориди заражене зика вирусом

Вирус зика потврђен је код три труднице у америчкој савезној држави Флорида, које су путовале у земље заражене вирусом зика.

Свијет 26.02.2016 | 10:55
Три труднице на Флориди заражене зика вирусом

На Флориди је до сада регистровано 32 случаја оболелих и сви су претходно боравили у зараженим подручјима.

У међувремену, вирус зика откривен је у млеку две заражене мајке, али нема доказа да су преко млека заражене и бебе, саопштила је Светска здравствена организација.

СЗО је поновила смернице да је здравствена корист од дојења новорођенчади већа од било којег потенцијалног ризика за преношење болести.

Сматра се да је вирус Зика одговоран за нагли раст броја случајева рађања деце са микорцефалијом, тешким оштећењем мозга у Бразилу, којих већ има око 4 хиљаде.

Дирекотор Центара за контролу и превенцију болести Томас Фриден је за Глас Америке рекао да научници даноноћно раде на проналажењу вакцине, али да ће бити потребно још најмање две године да се вакцина појави на тржишту.

Његова организација такође испитује 14 нових случаја жена заражених вирусом зика, али не уједом заражених комараца, већ сексуалним односом са мушкарцима који су недавно дошли из вирусом захваћених подручја.

СЗО је 1. фебруара прогласила ванредну ситуацију на глобалном нивоу због брзог ширења вируса зика који преносе комарци.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

26.02.2016 15:07

Значи да се болест ЗИКА преноси попут СИДЕ или ЕИЦА истим путем преко крви и секса. Сада су У Бразилу ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ које ће посетити туристи из многих земаља свијета. Зато се неби изненадио када би се показали да је ЗИКА попу СИДЕ вјештачки направита болест која је сада плански пуштена у народ од Тајних владара из сенке који желе да виде како она делује у пракси и да ли "научници" могу са ЗИКОМ да преполове садашњи број становника на земљи као они то желе или барем да успоре његово повећање!

ОДГОВОРИТЕ